Apua ja tukea riippuvuusongelmiin

Tältä sivulta löydät tukea ja tietoa oman tai läheisen päihteiden, tupakoinnin ja muiden nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen ja lopettamiseen sekä raha- ja digipeliongelmiin.

Perusterveydenhuollolla on tärkeä rooli riippuvuusongelmien hoidossa, ohjauksessa ja ongelmien ennaltaehkäisyssä. Moni asia pystytään hoitamaan perusterveydenhuollossa esimerkiksi sairaanhoitajan, omalääkärin tai terveydenhoitajan kanssa keskustellen. Kenelle tahansa terveydenhuollon ammattilaiselle muun muassa hoitajan tai lääkärin vastaanotolla, opiskeluterveydenhuollossa, työterveyspalveluissa tai neuvolassa voi kertoa riippuvuuksiin liittyvistä ongelmista ja tuen tarpeesta. Älä jää yksin huolesi kanssa.

Terveysasemien yhteystiedot

OmaAsemien toiminnasta

Lääkäri- ja hoitajavastaanotto

Neuvolat ja koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

 

Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdeyksikkö PILKE

Keskusterveysaseman yhteydessä toimii mielenterveys- ja päihdeyksikkö PILKE, joka tarjoaa apua lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyshäiriöissä yhteistyössä terveyskeskuslääkärin kanssa. Lisäksi PILKE toteuttaa eritasoisten päihdehäiriöiden hoitoa. Palveluihin ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksella.

Vakavissa mielenterveyden häiriöissä avohoito toteutetaan erikoissairaanhoitona Kangasalan mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Palveluihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä.

Lisätiedot ja yhteystiedot:

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

 

Kangasalan mielenterveys- ja päihdepalvelut auttavat sinua, kun olet huolissasi omasta tai läheisesi mielen hyvinvoinnista

Ota tällöin ensisijaisesti yhteyttä omalle terveysasemalle, neuvolaan, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon.

Jos hoidon tarve on välitön, ota yhteyttä suoraan Kangasalan terveyskeskuksen päivystykseen. Terveyskeskuspäivystys ja kiirevastaanotto

Ilta- ja viikonloppuaikaan sekä pyhäpäivisin ole yhteydessä Valkeakosken aluesairaalan yhteispäivystykseen tai soita hätänumeroon 112.

Ennen päivystykseen lähtemistä suositellaan soittamaan Pirkanmaan päivystysavun ympärivuorokautiseen palvelunumeroon 116117.

 

Nuorten 13­–25-vuotiaiden A-klinikkapalvelut Kangasalla

A-klinikan sivuvastaanottopisteenä 13­–25-vuotiaille, joilla on päihde- tai riippuvuusongelma. Toimii kerran viikossa torstaisin.

A-klinikan työntekijän vastaanotolle voi hakeutua itse, läheisten tai ammattilaisen ohjaamana. Lähetettä ei tarvita.

Yhteystiedot:

Tavoitettavissa torstaisin

A-klinikan sairaanhoitaja Alina Korpela puh. 040 652 6697

alina.korpela@kangasala.fi

Yli 25-vuotiaiden päihde- ja riippuvuusongelmien hoito toteutetaan omana palveluna perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdeyksikkö Pilkkeessä. Pilkkeeseen ohjaus terveydenhuollon ammattilaisen kautta.