Seutumuseohanke

Taustaa

Seutumuseomallin kokeilu käynnistyi lokakuussa 2017. Hanketta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö sekä osallistuvat kunnat tasavertaisin panostuksin.

Seutumuseohankkeen avulla on palkattu kunnille yhteinen seutumuseotutkija, joka on tuottanut museoammatillista osaamista kuntien paikallismuseoille sekä kulttuuriperintötyöhön. Seutumuseotyössä on myös edistetty ja kehitetty museo- ja näyttelytoimintaa ja museoiden kokoelmatyötä sekä tuotettu pedagogisia sisältöjä ja perinnereittejä ja -oppaita. Työtä on tehty tiiviissä yhteistyössä kuntien sivistys- ja kulttuuripalveluiden edustajien, maakunnallisten kulttuuriperintötoimijoiden ja paikallisten museoiden kanssa sekä välitetty maakuntamuseon asiantuntemusta paikallisiin tarpeisiin. Seutumuseotutkijan työtä ohjaa Pirkanmaan maakuntamuseon maakuntamuseotutkija ja tukena on Tampereen kaupungin museoiden ammattilaisten verkosto.

Rahoitus

Seutumuseokauden 2020-2021 rahoittavat toimintaan osallistuvat kunnat Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Pirkkala, Nokia ja Ylöjärvi tasavertaisin panostuksin. Tampereen kaupunki toimii työnantajana ja tarjoaa työtilat sekä museoammatillisen tuen. Yhdistysomisteisten paikallismuseoiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että kunta voi rahoittaa oman kuntansa kotiseutuyhdistykselle museoammattilaisen palveluita siten, ettei tästä koidu yhdistykselle kustannuksia. Toteutuvat projektit neuvotellaan tällöin aina sekä kunnan että yhdistyksen kanssa yhdessä.

Seutumuseohanke Kangasalla

Seutumuseotutkija on toteuttanut Kangasalle kuntakohtaisina hankkeina pedagogisia hankkeita, työpajoja sekä näyttelyprojekteja.

2018 

  • Kulttuuriperintöaineistojen paketti kouluille ja opettajien koulutus aineistojen käyttöön
  • Kulttuuri- ja hyvinvointitori sekä väritystehtävä Kangasalan museoista

2019

2020

  • Harjujen huminaa- valokuvia ja tarinoita Kangasalan näkötorneista
  • Kuhmalahden kotiseutumuseon luhtitilan inventointi
  • Aloiteltiin Urkutehtaan kokoelman inventointia

2021

  • Yli 150 vuotta urkuja Kangasalla – Vinkkelipukista äänikertamalleihin​ -näyttely Kangasala-talon 2krs. 5.5.-21.6.2021

2022

  • Kangasalan 3.luokkalaisten pedagoginen paketti Kangasalan urkutehtaan historiasta

Lisätietoa Seutumuseosta:

Seutumuseo (wordpress.com)

Heli Hietamäki, seutumuseotutkija, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja 0407400438

Anu Salmela, maakuntamuseotutkija, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja 0500830130

IG: @seutumuseo