Museot

Kangasalla on useita museoita. Esimerkiksi Kimmo Pyykkö -taidemuseossa voit tutustua kuvanveistäjä Kimmo Pyykön taiteeseen sekä vaihtuviin taidenäyttelyihin ympäri vuoden. Kangasalan ja Kuhmalahden kotiseutumuseot puolestaan esittelevät kesäaikaan paikallista elämää ja kulttuurihistoriaa. Katso alta kaikki Kangasalan museokohteet ja löydä suosikkisi!

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kangasala-talossa sijaitsevassa taidemuseossa nähdään ajankohtaisia, korkeatasoisia vaihtuvia kuvataidenäyttelyitä. Museo on nimetty kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön mukaan. Kimmo Pyykön pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee esittelee kuvanveistäjän monimuotoista, yli 50-vuotista taiteilijauraa suomalaisella taidekentällä. Taidemuseo järjestää myös runsaasti tapahtumia eri kohderyhmille.

Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
040 773 0148
info@kangasala-talo.fi

 

Kangasalan Kotiseutumuseo

Kangasalan Kotiseutumuseossa voi tutustua Kangasalan historiaan esineiden, merkittävien henkilöiden sekä vaihtuvien näyttelyiden kautta. Kangasala-Seuran ylläpitämä museo on vanha viljamakasiini, joka on muutettu museoksi vuonna 1958. Luetteloituja esineitä museolle on kertynyt jo yli 1700 kappaletta, ja ne kaikki on saatu lahjoituksena pitäjäläisiltä.

Kotiseutumuseo on avoinna vain kesäisin 1.6.–31.8. tiistaista sunnuntaihin klo 12–17.

Aikuiset 2 €
Eläkeläiset 1 €
Opiskelijat ja lapset (yli 12 v) 1 €
Lapset (alle 12-vuotiaat) ilmaiseksi
Ryhmät (yli 20 henkilöä) 20 €

Korttimaksumahdollisuus

Tapulintie 4, Kangasala

 

Kangasalan Lepokoti

Lepokodin toiminta täysihoitolana ajoittuu vuosiin 1910–1986. Talo tuli tuolloin tunnetuksi kuuluisuuksien, erityisesti taiteilijoiden, lomailu- ja työskentelypaikkana. Nykyään Lepokoti esittelee runsasta ja omaperäistä esineistöään ja kiinnostavia tarinoitaan vierailijoille. Tervetuloa tutustumaan Lepokodin jäljittelemättömään historialliseen tunnelmaan!

Lepokodin yhteydessä toimiva Kangasalan Kädentaitajien kesäpuoti on avoinna 27.5.–3.9.2023 joka päivä klo 12–18 (juhannuksena suljettu).

Ruutanantie 26, Kangasala

 

Karjalainen Kulttuurikeskus Äijälä

Karjalainen kulttuurikeskus Äijälä on maanlaajuisesti merkittävä karjalaisen ja erityisesti siirtokarjalaisen kulttuurin esittelypaikka, jonka kokoelmat on koottu siirtoväen lahjoituksina. Kulttuurihistorialisessa museossa on esillä muun muassa perinne-esineitä, käsitöitä, valokuvia, maalaustaidetta, historiallisia dokumentteja ja noin 1100 niteen luetteloitu kirjasto.

Liuksialankuja 33, Kangasala

 

Kuhmalahden kotiseutumuseo

Kuhmalahden kotiseutumuseo on perustettu vuonna 1973, ja siihen kuuluu kaksi rakennusta. Makasiinissa on esillä vanhan Osuuskaupan näyttely ja erilaisia musiikkivälineitä. Kaksikerroksisen vanhan pakarin alakerrassa on iso leivintupa eli pirtti, kun taas yläkerrassa on kaksi polkollisten asuntona toiminutta kamaria, jotka on kalustettu entisajan tyyliin. Rakennukseen kuuluu neljä aittaa, joissa on esillä vanhoja maalaistaloon kuuluneita työkaluja.

Kotiseutumuseon ovet ovat avoinna heinäkuussa 2023 keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 16–18 sekä sunnuntaisin klo 12–16.

Knaapintie 16, Kuhmalahti

 

Mobilia

Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo. Mobilian elämyspalveluihin kuuluu vuosittain vaihtuvat näyttelyt, museokaupan palvelut, kokous- ja juhlapalvelut, oheisohjelmat sekä tapahtumat. Mobilian ympäristö tarjoaa kävijöille ulkoilumahdollisuuksia Keisarinharjun maastossa, upean uimarannan, lasten leikkipuiston sekä Rahtarit -liikennepuiston.

Kustaa Kolmannen tie 75, Kangasala

 

Varsamäen Hevosajoneuvomuseo

Varsamäen Hevosajoneuvomuseossa on esillä vaunuja, rekiä, maataloustöissä käytettyjä hevosajoneuvoja sekä ravikärryjä 1820–1940-luvulta. Suurin osa ajopeleistä on tuotu Liuksialan kartanosta, mutta vuosikymmenten aikana on saatu myös lahjoituksia muun muassa Kangasalan karjalaisilta, Kangasalan seurakunnalta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Museo on avoinna sopimuksen mukaan sekä yksityisille henkilöille että ryhmille. Lipun hinta on 5 €, johon sisältyy opastus. Lisätiedot ja tiedustelut Sinikka Meurman, p. 040 419 7077.

Varsamäentie 108, Kangasala

 

Vehoniemen automuseo

Vehoniemen Automuseo on avattu yleisölle keväällä 1983. Museon ovat perustaneet kangasalalaiset Lilja ja Olavi Sallinen. Heidän perheessään harrastettiin vanhoja ajoneuvoja jo 1950-luvulta alkaen. Perhe on aktiivisesti osallistunut paikallisen ja valtakunnallisen ajoneuvoharrastuksen yhdistystoimintaan ja sen kehittämiseen. Kokoelman karttuessa syntyi haave omasta automuseosta, jolle löytyikin upea paikka Kangasalta Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueen keskeltä.

Vehoniemenharjuntie 92, Kaivanto (Kangasala)