Museot

Kangasalan kotiseutumuseo

Tapulintie 4, Kangasala

Kangasalan Kotiseutumuseossa voi tutustua Kangasalan historiaan esineiden, merkittävien henkilöiden sekä vaihtuvien näyttelyiden kautta. Kangasala-Seuran ylläpitämä museo on vanha viljamakasiini, joka on muutettu museoksi vuonna 1958. Luetteloituja esineitä museolle on kertynyt jo yli 1700 kappaletta ja ne kaikki on saatu lahjoituksena pitäjäläisiltä.

Kotiseutumuseo on avoinna vain kesäisin 1.6.-31.8. tiistaista sunnuntaihin klo 12-17.

Aikuiset 2€
Eläkeläiset 1€
Opiskelijat ja lapset (yli 12 v) 1€
Lapset (alle 12v) – ei pääsymaksua
Ryhmät (yli 20 henkilöä) 20€

Korttimaksumahdollisuus

Kangasalan Kotiseutumuseo | Facebook

 

Kangasalan lepokoti

Ruutanantie 26, Kangasala

Lepokodin toiminta täysihoitolana ajoittuu vuosiin 1910-1986. Talo tuli tuolloin tunnetuksi kuuluisuuksien, erityisesti taiteilijoiden lomailu- ja työskentelypaikkana. Nykyään Kangasalan Lepokoti esittelee runsasta ja omaperäistä esineistöään ja kiinnostavia tarinoitaan vierailijoille. Tervetuloa tutustumaan sen jäljittelemättömään historialliseen tunnelmaan.

Kangasalan Kädentaitajien kesäpuoti  on avoinna 28.5.–4.9.2022 joka päivä klo 12–18

 

Karjalainen Kulttuurikeskus Äijälä

Liuksialankuja 33, Kangasala

Karjalainen kulttuurikeskus Äijälä on maanlaajuisesti merkittävä karjalaisen ja erityisesti siirtokarjalaisen kulttuurin esittelypaikka, jonka kokoelmat on koottu siirtoväen lahjoituksina. Kulttuurihistorialisessa museossa on esillä mm. perinne-esineitä, käsitöitä, valokuvia, maalaustaidetta, historiallisia dokumentteja ja luetteloitu noin 1100 niteen kirjasto.

Juhlatalo Äijälä | Facebook

 

Kuhmalahden kotiseutumuseo

Knaapintie 16, Kuhmalahti

Kuhmalahden  kotiseutumuseo on perustettu vuonna 1973 ja siihen kuuluu kaksi rakennusta. Makasiinissa on esillä mm. vanhan Osuuskaupan näyttely ja erilaista musiikkivälineistöä, ja kaksi kerroksisen vanhan pakarin alakerrassa on iso leivintupa eli pirtti ja yläkerrassa kaksi polkollisten asuntona ollutta kamaria, jotka on kalustettu vanhanajan tyyliin. Rakennukseen kuuluu myös neljä aittaa, joissa on esillä vanhoja maalaistaloon kuuluneita työkaluja. Kotiseutumuseolla järjestetään kesäisin myös musiikkitapahtumia.

Kotiseutumuseon ovet ovat avoinna heinäkuun ajan seuraavasti:  Keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 16-18, sunnuntaisin klo 12-16.

Keskiviikkona 20.7. klo 18: Musiikin maailmaan johdattelee kuulijoita ensimmäisenä ”Mies ja kitara”, Jonne Sassi. Hänen ohjelmistostaan löytyy varmasti  jokaiselle tuttuja sävelmiä menneiltä vuosilta!

Sunnuntaina 31.7. klo 15:  ”Väliaikaiset” harmonikkatrio ottaa esiintymispaikan haltuunsa.  Soittajat ovat niitä miehiä joilla harmonikan soitto on harrastuksena ollut vuosikymmenten ajan! Mukavaa olisi jos kaapeista löytyisi Wanhan aikaisia pukimia päälle puettuna, sopivat erinomaisesti tähän iltapäivään!

Torstaina 11.8. Kangasalan museoiden ilta-tapahtumassa Kotiseutumuseollamme esiintyy ”Trio Nautilus” klo 18 lähtien. Trion ohjelmistosta löytyy menoa moneen makuun: suvivalssit, tangot, humpat ym.

Ja jokaisena iltana nautitaan tietysti museokahvit!   TERVETULOA KOTISEUTUMUSEON TUNNELMAAN!

Kuhmalahden Kotiseutumuseo | Facebook

 

Mobilia

Kustaa Kolmannen tie 75, Kangasala

Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo. Mobilian elämyspalveluihin kuuluu vuosittain vaihtuvat näyttelyt, museokaupan palvelut, kokous- ja juhlapalvelut, oheisohjelmat sekä tapahtumat. Mobilian ympäristö tarjoaa kävijöille mm. ulkoilumahdollisuuksia Keisarinharjun maastossa, upean uimarannan, lasten leikkipuiston sekä Rahtarit -liikennepuiston.

Mobilia | Facebook

 

Varsamäen hevosajopelimuseo

Varsamäentie 108, Kangasala

Varsamäen hevosajopelimuseossa on esillä vaunuja, rekiä, maataloustöissä käytettyjä hevosajoneuvoja sekä ravikärryjä 1900-40-luvulta. Suurin osa ajopeleistä on tuotu Liuksialan kartanosta, mutta vuosikymmenten aikana on saatu myös lahjoituksia mm. Kangasalan karjalaisilta, Kangasalan seurakunnalta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

 

Vehoniemen automuseo

Vehoniemenharjuntie 92, Kaivanto

Vehoniemen Automuseo on avattu yleisölle keväällä 1983. Museon ovat perustaneet kangasalalaiset Lilja ja Olavi Sallinen. Heidän perheessään harrastettiin vanhoja ajoneuvoja jo 1950-luvulta alkaen. Perhe on aktiivisesti osallistunut paikallisen ja valtakunnallisen ajoneuvoharrastuksen yhdistystoimintaan ja sen kehittämiseen. Kokoelman karttuessa syntyi haave omasta automuseosta, jolle löytyikin upea paikka Kangasalta Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueen keskeltä.

Vehoniemen Automuseo | Facebook

 

 

Museoiden ilta

Museoiden iltana Kangasalan museot ja muut museotyyppiset toimijat pitävät ovet avoinna myöhään iltaan. Kaikkiin mukana oleviin kohteisiin on illan aikana ilmainen sisäänpääsy. Useassa museossa on museoiden iltana myös erikoisohjelmaa, kuten kahviota ja opastettuja kierroksia.

Vuonna 2022 Museoiden ilta järjestetään 11.8.2022.