Pirkanmaan Kuvakööri

PIKU eli Pirkanmaan Kuvakööri on Vapriikin kuva-arkiston vapaaehtoisryhmä, joka tallentaa valokuvaamalla Pirkanmaata ja omaa kotiseutua yhdessä sovittujen teemojen näkökulmasta. PIKU-toiminta käynnistyy vuosittain vaihtuvassa Pirkanmaan kunnassa, josta kutsutaan vapaaehtoisia mukaan valokuvaamaan. Vuonna 2024 yhteistyökaupunki on Kangasala.

Kangasalan näkötornit kuvattu Seutumuseohankkeen ja Vapriikin kuva-arkiston yhteistyöprojektissa koronarajoitusten aikaan 30.4.2020.

Kuva: Saarni Säilynoja, Vapriikin kuva-arkisto.

Pirkanmaan maakunnan historiaa ja nykypäivää tallentavan Museokeskus Vapriikin kuva-arkiston koordinoima Pirkanmaan Kuvakööri käynnistyy yhteistyössä Kangasalan kaupungin kanssa tänä kesänä. PIKU-toiminnassa yhdistyvät valokuvaus sekä kiinnostus kotiseutuun ja kulttuuriperintöön. Paikalliset vapaaehtoiset valokuvaajat pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä omalta kotipaikkakunnalta tallennetaan museon kokoelmiin.

PIKU-toimintaa jo vuodesta 2021

Vuonna 2021 PIKU käynnistyi ensimmäisen kerran Tampereella, ja kesällä 2023 toiminta laajentui maakunnalliseksi. Ensimmäinen Tampereen ulkopuolinen paikkakunta oli Ruovesi, jossa toimii aktiivinen ja innostunut vapaaehtoisten valokuvaajien ryhmä.

”Vapaaehtoisten kanssa on muodostunut lämminhenkinen sekä innostunut porukka ja yhteiset tapaamiset ovat aina ilo! Toiminnasta on tullut vapaaehtoisille mukava harrastus ja oivaltavat valokuvat ovat antaneet meille paljon uusia näkökulmia. On hienoa päästä tekemään seuraavaksi yhteistyötä kangasalalaisten kanssa,” kertoo Vapriikin kuva-arkiston tutkija Essi Manner.

Kenelle PIKU on suunnattu ja miten siihen voi osallistua?

PIKU-toimintaan haetaan vapaaehtoisia valokuvaamisesta innostuneita, jotka voivat sitoutua hankkeeseen tallentamalla omaa kotiseutua tiettyjen teemojen valossa noin vuoden ajan. Valokuvaamista voi tehdä esimerkiksi digikameralla, pokkarilla, järjestelmäkameralla, puhelimella tai tabletilla. Pääasia ei ole laite, vaan itse valokuva.

Toimintavuosi koostuu yhdessä sovituista kuvausteemoista, yhteisistä tapaamisista Vapriikin kuva-arkiston ammattilaisten kanssa sekä kuvien liittämisestä Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin. Kuvausvuosi huipentuu valokuvanäyttelyyn, joka nähdään sekä Vapriikissa että Kangasalla. Kaikille avoin infotilaisuus järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa 29.5.2024 klo 17, jolloin on mahdollista tulla tutustumaan lähemmin PIKU:n toimintaan.

”Toivomme vapaaehtoisia eri puolilta Kangasalaa, jotta saisimme koostettua mahdollisimman kattavan ja monipuolisen kuvan siitä, miltä Kangasala näyttää. Olisi siis hienoa, että meillä olisi myös Sahalahti ja Kuhmalahti edustettuina”, jatkaa Manner. Tutustu myös Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin osoitteessa https://siiri.tampere.fi/.

Lisätiedot:

Mikäli tiedät jo nyt, että haluat tulla mukaan vapaaehtoiseksi, voit ilmoittautua Vapriikin kuva-arkiston tutkija Essi Mannerille sähköpostilla:

Essi Manner, tutkija 040 8368629 essi.manner@tampere.fi

Muut lisätiedot:

Eljas Suvanto, taide- ja kulttuuriasiantuntija +358 40 121 6803 eljas.suvanto@kangasala.fi