Filmiarkisto

Kangasalan kaupungin filmiarkisto sisältää Kangasalan kunnan arkistofilmejä 1950-luvulta aina 1980-luvulle saakka. Videot ovat vapaasti katsottavissa ja käytettävissä muuhun kuin kaupalliseen käyttöön.

Kangasalan kaupungilla on merkittävä kokoelma videoitua paikallishistoriaa, josta muodostuu entisen Kangasalan kunnan, nykyisen kaupungin filmiarkisto. Aineistoa on kertynyt 1950-luvulta aina 1980-luvulle asti, yhteensä noin kahdeksan tuntia. Aineisto on alun perin käsittänyt 47 kelaa 16-millisiä kaitafilmejä.

Joitakin vuosia sitten filmikelat puhdistettiin, huollettiin ja digitoitiin. Alkuperäiset filmit ovat Kavin eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmissa ja Kangasalle jäivät niistä digitoidut versiot.

Neljän dvd-levyn kokoelmaa on voinut lainata Kangasalan kirjastosta ja muutamia filmeistä on jo julkaistu kaupungin YouTube-kanavalla. Filmejä on esitetty silloin tällöin tapahtumien yhteydessä ja esitykset ovat olleet erittäin suosittuja. Nyt koko aineisto on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.

Videot ovat vapaasti katsottavissa ja käytettävissä muuhun kuin kaupalliseen käyttöön ja niitä suositellaan hyödynnettäväksi esimerkiksi opetustarkoituksiin.

Filmiarkiston koko tarjontaa pääset katsomaan osoitteessa Kangasalan filmiarkisto.

Filmiarkisto on pala elävää historia

Arkistosta löytyvät elokuvat ovat suurimmaksi osaksi Pertti Tulenheimon kuvaamia ja suuri osa niistä on kunnan tilaustöitä. Mukana on rakennuskatsauksia, kotiseutujuhlien taltiointeja ja monenlaisia tapahtumia henkisistä kilpailuista ja poikien kesäleiristä maatalousnäyttelyihin ja asuntomessuihin.

Osa elokuvista on mykkiä, osassa on mukana selostus. Osa on mustavalkoisia, osa värillisiä. Erityisesti rakennustoimintaa esittelevät filmit ovat arvokkaita rakennusperinnön tallentamisen kannalta.

Kangasala-aiheisia filmejä muissa palveluissa

Seuraavat lyhytelokuvat ovat vapaasti katsottavissa Elonet-palvelussa:

Kiljusen pojat koulussa (1921)

Käymäseltään vanhassa hämäläiskylässä (1937)

Kamerat pyörivät (1936)

Heleätä Hämettä (1945)

Finlandia-katsaus 252 (1954)

Risto Orkon ohjaama kokoillan elokuva Ja alla oli tulinen järvi (1937) on kuvattu Kangasalla.

Kangasala-aiheista materiaalia on myös Yle Areenassa ja Ylen Elävässä arkistossa.