Kouluyhteistyö

Ohjeita korona-ajan kirjastoasiointiin luokan kanssa

 • Kirjastoauto ajaa koulureittejä normaalisti.
 • Kirjastot ovat auki palveluaukiolojen mukaan ja omatoimiajat ovat käytössä. 
 • Kirjastoissa on tarjolla käsidesiä useammassa paikassa, mm. heti sisään tullessa ja lainausautomaateilla. Myös käsienpesumahdollisuus on tarjolla muualla paitsi kirjastoautossa. 
 • Opettaja ja muut luokan aikuiset ovat vastuussa siitä, että oppilaat noudattavat hyvää käsihygieniaa ja yskimiskäytäntöjä. Muistuttakaa heitä myös pitämään turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. 
 • Kirjastoautossa suosittelemme ripeää käyntiä, jotta ryhmät pysyvät erillään ja välissä ehditään pyyhkiä pintoja. Oppilaille kannattaa opastaa varauksien tekemistä. 
 • Otamme vastaan myös opastettuja ryhmiä, ensisijaisesti yhteistyösuunnitelmassa mainitut 1.-, 4.- ja 7.-luokat. Pääkirjaston opastetuista käynneistä voi olla yhteydessä Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi) ja lähikirjastojen käynneistä suoraan omaan kirjastoon. Pääkirjaston Tietotoria käytämme vain pienen ryhmän kanssa kerrallaan turvavälien mahdollistamiseksi.
 • PIKI-verkkokirjasto uudistui talvella 2022 ja tästä syystä vanhat 4.- ja 7.-luokkien etäpaketit eivät ole enää ajan tasalla. Voimme pitää etäopastuksia Teamsin kautta tai tulla koululle. Jos nämä kiinnostavat, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi).
 • Kirjastosta voi tilata luokalleen kirjapaketin tietystä aiheesta tai lukupiiritoimintaa varten. Voimme lähettää niitä kirjastoauton kyydissä tai noudon voi sopia johonkin kirjaston toimipisteeseen. Muistakaa olla liikkeellä hyvissä ajoin toiveidenne kanssa, mielellään ainakin viikkoa ennen toivottua toimitusajankohtaa. 
 • Kirjaston verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa tiedotetaan käytännöistä ja mahdollisista muutoksista. 
 • PIKI-verkkokirjaston kautta pääsette tutustumaan kirjastojen e-aineistoihin kuten e-kirjoihin, valikoimaa löytyy myös kouluikäisille. Kysykää lisää kirjastosta! 
 • Muistakaa myös Verkkovinkkejä opetuksen tueksi -sivumme. 
 • Jos jokin asia askarruttaa, ottakaa yhteyttä omaan kirjastoonne! 
 • Ideoita ja toiveita yhteistyöstä voi lähettää Annika Pihlajalle (etunimi.sukunimi@kangasala.fi), puh. 040 133 6620.

 

Kirjaston etäpalvelut kouluille

Vinkkejä kirjastoasioista ja tiedonhausta – tietoiskuja etänä opettajan toivomasta aiheesta

Onko PIKI-verkkokirjasto tuttu? Haluaisitteko, että neuvoisimme oppilaillenne miten varaus tehdään? Tai miten he löytävät PIKI-kirjastojen e-kirjoja? Oletteko aloittamassa esitelmien tekoa ja kaipaisitte tukea tiedonhakuun?

Kangasalan kirjastolla on nyt uusi matalan kynnyksen palvelukonsepti: Otetaan Teams-yhteys luokkaanne, ja voimme pitää lyhyen tietoiskun vaikkapa kirjautumisesta verkkokirjastoon. Tai vinkkaamme, miten oppilaat voivat verkkokirjastosta katsoa, onko omaa suosikkisarjaa paikalla kirjastoautossa. Lyhyen etävierailun sisältö muokataan juuri luokkanne tarpeisiin sopivaksi. Ajatuksena on, että oppilaat osaavat hyödyntää paremmin kirjaston tarjoamia palveluita.

Jos kaipaatte tällaista täsmätietoiskua luokallenne, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi). Laittakaa sähköpostiin toivomanne aihe ja muutama vaihtoehtoinen aika etäyhteydelle. Kertokaa myös, onko tarkoitus vain näyttää miten homma toimii, vai harjoittelevatko oppilaat samalla omilla koneillaan/puhelimillaan. Ajatuksena on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja pitää opastushetket lyhyinä.

Kirjavinkkausta etänä

Lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitaja Annika tekee kirjavinkkauksia etänä Teamsin kautta 1.-3.-luokille. Jos haluatte, voimme koota valmiiksi paketin vinkattavista kirjoista, jonka voitte noutaa luokan kortille valmiiksi lainattuna jostain kirjaston toimipisteestä. Mikäli olette kiinnostuneita etävinkkauksesta, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan.

Peligenret tutuksi / pelivinkkausta

Digitaaliset pelit ovat iso osa monen lapsen ja nuoren vapaa-aikaa, ja niitäkin voi lainata kirjastosta. Kirjastonhoitaja Ilarin kiinnostavassa paketissa tutustutaan pelien monipuoliseen maailmaan ja saadaan samalla vinkkejä kiinnostavista peleistä. Lisäksi voidaan tarpeen mukaan antaa tietoa pelien ikärajoista. Vinkkausta tarjotaan 6.-luokkalaisille ja yläkoululaisille. Kokonaisuus sopii monipuolistamaan koulun mediakasvatusta. Koulutus toteutetaan etänä Teamsin kautta. Varatkaa aika luokallenne Ilari Reuhkalalta (etunimi.sukunimi@kangasala.fi).

 

Tervetuloa kirjastoon – avaimia sujuvaan yhteistyöhön

Täältä voit lukea kirjaston kouluille kokoamat ohjeet
 • kirjastovierailut
 • kirjastokortti
 • kirjapaketit

 

Yhteistyöohjelma

Kangasalan koulut ja kirjastot ovat laatineet yhteistyöohjelman yhteistyönsä tueksi. Tavoitteena on, että kaikki kaupungin 1., 4. ja 7. luokat käyvät kirjastossa tai kirjastoautossa saamassa kirjastonkäytön tai tiedonhaun opetusta.

 

PIKI-verkkokirjasto (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 • Etsi teoksia, tee varauksia ja uusi lainojasi
 • Kirjavinkkejä ja uutuuskirjoja, lapsille ja nuorille omat osionsa.
 • Verkkokirjaston kautta löydät myös vinkkejä tiedonhakuun
 • Super-Kaunon Käy kirjastossa! -sivut, joilla tutustutaan kirjastonkäyttöön. Löydät sivuilta myös vinkkejä esitelmän tekoon.
 • Valmiita tiedonhaun harjoituksia löytyy niin ala-kuin yläkoululaisillekin. Kun oppilas on kirjoittanut vastauksen sille varattuun kenttään, tapahtuu tarkistus klikkaamalla, jolloin vastaus muuttuu vihreäksi (oikein) tai punaiseksi (väärin). Tehtäviä voi tehdä joko tietokoneella tai älypuhelimella. Vastauksia kysymyksiin etsitään Piki-verkkokirjastosta.

 

Lukudiplomit (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 • Pirkanmaan oma lukudiplomi on päivitetty elokuussa 2020.
 • Joissakin Kangasalan kouluissa on käytössä Kunnari-lukudiplomi (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

 

E-kirjat

PIKI-kirjastoilla on kasvava e-kirjakokoelma, joka sisältää myös koululaisia kiinnostavia kirjoja. Lisätietoa e-kirjoista