Kouluyhteistyö

Tervetuloa kirjastoon – avaimia sujuvaan yhteistyöhön

Täältä voit lukea kirjaston kouluille kokoamat ohjeet

 

Yhteistyöohjelma

Kangasalan koulut ja kirjastot ovat laatineet yhteistyöohjelman yhteistyönsä tueksi. Tavoitteena on, että kaikki kaupungin 1., 4. ja 7. luokat käyvät kirjastossa tai kirjastoautossa saamassa kirjastonkäytön tai tiedonhaun opetusta.

 

PIKI-verkkokirjasto (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

  • Etsi teoksia, tee varauksia ja uusi lainojasi
  • Kirjavinkkejä ja uutuuskirjoja, lapsille ja nuorille omat osionsa.
  • Verkkokirjaston kautta löydät myös vinkkejä tiedonhakuun
  • Super-Kaunon Käy kirjastossa! -sivut, joilla tutustutaan kirjastonkäyttöön. Löydät sivuilta myös vinkkejä esitelmän tekoon.
  • Valmiita tiedonhaun harjoituksia löytyy niin ala-kuin yläkoululaisillekin. Kun oppilas on kirjoittanut vastauksen sille varattuun kenttään, tapahtuu tarkistus klikkaamalla, jolloin vastaus muuttuu vihreäksi (oikein) tai punaiseksi (väärin). Tehtäviä voi tehdä joko tietokoneella tai älypuhelimella. Vastauksia kysymyksiin etsitään Piki-verkkokirjastosta.

 

Lukudiplomit (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

  • Pirkanmaan oma lukudiplomi on päivitetty elokuussa 2020.
  • Joissakin Kangasalan kouluissa on käytössä Kunnari-lukudiplomi (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

 

E-kirjat

PIKI-kirjastoilla on kasvava e-kirjakokoelma, joka sisältää myös koululaisia kiinnostavia kirjoja. Lisätietoa e-kirjoista

 

Kirjaston etäpalvelut kouluille

Vinkkejä kirjastoasioista ja tiedonhausta – tietoiskuja etänä opettajan toivomasta aiheesta

Onko PIKI-verkkokirjasto tuttu? Haluaisitteko, että neuvoisimme oppilaillenne miten varaus tehdään? Tai miten he löytävät PIKI-kirjastojen e-kirjoja? Oletteko aloittamassa esitelmien tekoa ja kaipaisitte tukea tiedonhakuun?

Kangasalan kirjastolla on nyt uusi matalan kynnyksen palvelukonsepti: Otetaan Teams-yhteys luokkaanne, ja voimme pitää lyhyen tietoiskun vaikkapa kirjautumisesta verkkokirjastoon. Tai vinkkaamme, miten oppilaat voivat verkkokirjastosta katsoa, onko omaa suosikkisarjaa paikalla kirjastoautossa. Lyhyen etävierailun sisältö muokataan juuri luokkanne tarpeisiin sopivaksi. Ajatuksena on, että oppilaat osaavat hyödyntää paremmin kirjaston tarjoamia palveluita.

Jos kaipaatte tällaista täsmätietoiskua luokallenne, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi). Laittakaa sähköpostiin toivomanne aihe ja muutama vaihtoehtoinen aika etäyhteydelle. Kertokaa myös, onko tarkoitus vain näyttää miten homma toimii, vai harjoittelevatko oppilaat samalla omilla koneillaan/puhelimillaan. Ajatuksena on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja pitää opastushetket lyhyinä.

Kirjavinkkausta etänä

Lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitaja Annika tekee kirjavinkkauksia etänä Teamsin kautta 1.-3.-luokille. Jos haluatte, voimme koota valmiiksi paketin vinkattavista kirjoista, jonka voitte noutaa luokan kortille valmiiksi lainattuna jostain kirjaston toimipisteestä. Mikäli olette kiinnostuneita etävinkkauksesta, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan.