Erityisryhmien kirjastopalvelut

Kirjasto pyrkii tarjoamaan yhdenvertaiset kirjastopalvelut kaikille kangasalalaisille.

Kirjasto ikäihmisille

Kirjasto kannustaa kuntalaisia lukuharrastuksen ylläpitämiseen ja elinikäiseen oppimiseen iästä riippumatta. Kirjasto tekee mielellään yhteistyötä eläkeläisjärjestöjen ja muiden ikäihmisten kanssa toimivien tahojen kanssa. Yhdistykset ja ryhmät voivat ottaa yhteyttä ja pyytää toiveidensa mukaan kirjastossa tai omassa tilaisuudessaan esittelyä kirjaston palveluista tai kirjavinkkausta tietystä aihepiiristä tai uutuuksista.

Kirjaston kotipalvelu

Kirjasto palvelee kotiin niitä kangasalalaisia, jotka eivät iän, vamman tai sairauden vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Kirjaston henkilökunta valitsee asiakkaalle lainattavat teokset hänen toiveidensa pohjalta ja kirjat toimitetaan asiakkaalle kerran kuussa tai sopimuksen mukaan. Samalla palautetaan edelliset lainat. Asiakkaan käytössä on koko PIKI-kirjastojen kokoelma. Kirjakassien kuljettamisessa teemme yhteistyötä SPR:n ystäväpalvelun kanssa. Palvelu on maksutonta.

Lisätietoja kirjaston kotipalvelusta p. 050 411 6041.

Nettiklinikka

Kangasalan pääkirjastossa on saatavilla opastusta älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen käyttöön. Opastajina toimivat vapaehtoiset vertaisohjaajat. Koronaepidemian aikana opastusta ei voida järjestää.

Celia – äänikirjat lukemisesteisille

Celian äänikirjapalvelut on tarkoitettu henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian asiakkaaksi voi liittyä kirjastossa. Tunnukset saat Kangasalan pääkirjastosta. Varaa aika rekisteröintiin p. 050 407 3903.
Lue lisää Celian sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Selkokirjat ja isotekstiset

Jos pitkien tekstien lukeminen ja ymmärtäminen tuntuu vaikealta, kannattaa kokeilla selkokirjoja. Selkokirjat on kirjoitettu selkokielellä, joka on helppolukuisempaa kuin tavallinen yleiskieli. Selkokirjat sopivat monenlaisille lukijoille, esimerkiksi suomen kieltä opetteleville tai niille, joilla on vaikeuksia lukemisen kanssa. Kirjastossa on selkokirjoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisille.
Lue lisää Selkokeskuksen sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Nepsy-apuvälineet – neuropsykiatrisen aineiston kokoelma

Kangasalan pääkirjastoon on koottu yhdessä kaupungin perhetyön kanssa kokoelma neuropsykiatriseen kuntoutukseen sopivia apuvälineitä. Apuvälineet on tarkoitettu perheille, joissa on huolta lapsen arjen sujuvuudesta ja kaivataan apukeinoja neuropsykiatrisiin haasteisiin. Tällaisia neuropsykiatrisia häiriöitä ovat esimerkiksi ADHD, ADD, Touretten syndrooma ja autismikirjon häiriöt. Apuvälineiden lisäksi kirjastossa voi tutustua nepsy-tukimateriaaleihin. Nepsy-apuvälineistä osa on lainattavissa kahden viikon laina-ajalla.

Kirjasto monella kielellä

Kangasalan kirjastossa on saatavilla myös vieraskielistä kirjallisuutta. Laajempi valikoima vieraskielistä kirjallisuutta löytyy PIKI-verkkokirjastosta. Sekä kirjastossa että kotona voi myös lukea sähköisiä sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa PressReader-palvelun kautta. PressReaderissa on laaja valikoima lehtiä 79 eri kielellä.
PressReader-lehtipalveluun (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Monikielinen kirjasto

Monikielinen kirjasto tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla äidinkielellään. Monikielisen kirjaston valikoimiin kuuluu aineistoa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin noin 80 eri kielellä. Kirjasto toimii Helsingissä Pasilan kirjaston yhteydessä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää maksutta lainaksi oman kirjaston kautta. Kysy lisää Kangasalan pääkirjastosta.
Lue lisää Monikielisestä kirjastosta (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Venäjänkielinen kirjasto

Venäjänkielinen kirjasto palvelee venäjänkielistä väestöä sekä kaikkia venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita. Kaikki Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat voivat käyttää Venäjänkielisen kirjaston ilmaista kaukopalvelua ja lainata Venäjänkielisen kirjaston kirjoja, elokuvia ja puheäänitteitä. Voit ilmoittautua Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi Kangasalan pääkirjastossa.
Lue lisää Venäjänkielisestä kirjastosta (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto tuottaa ja julkaisee viittomakielistä kirjallisuutta avoimesti kaikkien saataville. Viittomakielinen kirjasto toimii verkossa. Siellä on monipuolinen valikoima viittomakielistä kirjallisuutta videomuodossa ja uusia julkaistaan Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä.
Lue lisää Viittomakielisestä kirjastosta (linkki avautuu uuteen välilehteen)