Ohjeita omatoimikirjaston käyttöön

Omatoimikirjastoa voivat käyttää kaikki PIKI-kirjastojen asiakkaat itsenäisesti myös palveluaikojen ulkopuolella. Käytölle ei ole ikärajaa. Omatoimikäytön aikana kirjastossa ei ole henkilökohtaista palvelua. Kangasalla osittain omatoimisesti toimivat Vatialan ja Sahalahden lähikirjastot.

Omatoimikirjastossa voit lainata ja palauttaa automaateilla, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa. Kirjastossa on langaton verkko. Tiloja valvotaan tallentavin kameroin, kulunvalvontaohjelmalla ja hälytyksin. Kuulutusjärjestelmä ilmoittaa omatoimiajan päättymisestä.

Kirjastokortti avaa oven

Omatoimiaikana pääset sisään omalla PIKI-kirjastokortillasi ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Laita kortti ulko-oven vieressä olevan lukijan säteen alle viivakoodi ylöspäin ja näppäile tunnusluku, niin oven lukitus aukeaa. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja automaateilla asioitaessa. Tunnusluvun saat kirjastosta.

Jos olet kirjastossa silloin, kun palveluaika päättyy ja omatoimiaika alkaa, ole hyvä ja poistu kirjastosta hetkeksi ja kirjaudu sitten kirjastokortillasi ja tunnusluvullasi sisään.

Jokainen kirjastoon omatoimisesti tuleva kirjautuu sisään omalla kortillaan. Poikkeuksena on perheasiointi, huoltajan seurassa kirjastoon tulevien lasten ei tarvitse kirjautua erikseen.

Lainaus ja palautus

Kirjastossa on automaatti, jolla voit lainata ja palauttaa. Myös varatun aineiston voit noutaa ja lainata omatoimiaikana. Siirrä automaatilla palauttamasi aineisto kirjavaunuun, josta saat myös lainata muiden palauttamaa aineistoa. Jos palauttamastasi aineistosta on varauksia, pudota se omaan laatikkoonsa. Automaatti opastaa, kuinka toimia eri tilanteissa. Olet vastuussa palauttamattomana kirjastoon jätetystä aineistosta.

Kirjastomaksuja voit maksaa ainoastaan kirjaston palveluaikoina tai verkkokirjastossa.

Tekniset ongelmat ja hätätilanteet

Tietokoneiden ja automaattien mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla on yleinen hätänumero ja päivystyksen numero. Hälytysjärjestelmä aiheuttaa hälytyksen ja ilmoittaa päivystykseen, jos kirjastossa on käyttäjiä omatoimiajan päätyttyä.

Käyttöoikeuden menetys

Käyttö voidaan tarvittaessa estää väärinkäytösten vuoksi. Asiakas on vastuussa myös mukanaan kirjautumatta tulevien henkilöiden käyttäytymisestä.