Lainaus, palautus, varaus

PIKI on Pirkanmaan yleisten kirjastojen yhteisjärjestelmä, johon kuuluvat kaikki Pirkanmaan kuntien ja kaupunkien kirjastot. PIKI-kirjastoilla on yhteiset kokoelmatietokannat ja asiakasrekisteri sekä Axiell Kirjastot Oy:n Aurora-kirjasto-ohjelmisto. Tiedot kirjastojen aineistosta ja saatavuudesta löytyvät PIKI-verkkokirjastosta. Lainojen uusimiseen ja varausten tekemiseen tarvitaan kirjastokortti ja nelinumeroinen tunnusluku, jonka saa kirjastosta.

Kaikissa PIKI-kirjastoissa voit käyttää samaa kirjastokorttia. Jos sinulla on usean eri PIKI-kirjaston kortti, valitse yksi kortti käyttöön ja pyydä, että muut kortit poistetaan.

Laina-ajat

• normaali laina-aika
4 viikkoa = 28 vrk

• osa uutuuksista, elokuvat, VIP-kokoelma, konsoli- ja PC-pelit, liikuntavälineet
2 viikkoa = 14 vrk

• kausikortit, lumikengät
1 viikko = 7 vrk

Lainojen uusiminen

Kätevimmin hoidat lainojesi uusinnat PIKI-verkkokirjastossa. Verkkokirjastossa asioidessasi tarvitset vain verkkotunnukset eli kirjastokortin asiakastunnuksen ja tunnusluvun. Voit käyttää verkkokirjastoa kirjaston asiakaspäätteillä tai internetin kautta.

Voit edelleen myös uusia lainasi kirjastossa tai puhelimitse soittamalla suoraan omaan kirjastoosi. Puhelinnumeron löydät esimerkiksi lainauskuitista.

Pyydä verkkokirjaston tunnusluku asioidessasi kirjastossa. Henkilökunta opastaa mielellään verkkokirjaston käytössä.

Lainat voit uusia
• missä tahansa PIKI-kirjastossa käydessäsi (kirjastokortti mukaan)
• PIKI-verkkokirjastossa (tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku)
• puhelimitse soittamalla kirjastoon (tarvitaan kirjastokortin numero)

Seutuvaraus

PIKI-verkkokirjastossa on käytössä seutuvaraus-toiminto. PIKI-yhteisjärjestelmäkirjaston asiakkaana voit tehdä varauksia hyllyssä/paikalla oleviin lainattaviin teoksiin mihin tahansa PIKI-kirjastoon ja valita haluamasi noutopaikan.

Seutuvarausten kuljetukset hoidetaan kirjastojen välillä niin, että kussakin pääkirjastossa käydään vähintään kerran viikossa, osassa pääkirjastoja kaksi kertaa viikossa. Varauksen saaminen noudettavaksi kestää parista päivästä kahteen viikkoon.

Kuljetettavan seutuvarauksen hinta on kaksi euroa. Hinta sisältää kuljetukset ja varausmaksun. Seutulainan voit palauttaa ilman lisämaksua mihin tahansa PIKI-kirjastoon.

Kaukolainaus

Kaukolainaksi voi tilata sellaista aineistoa, jota ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa.

Kaukolainamaksu on 4 €, minkä lisäksi peritään mahdollinen lähettäjäkirjaston maksu. Laina-ajoissa ja aineiston käytön rajoituksissa noudatetaan lähettävän kirjaston sääntöjä.

Voit tehdä kaukopalvelutilauksen kirjastossa asioimalla tai PIKI-kirjastojen yhteisellä verkkolomakkeella (linkki avautuu uuteen ikkunaan).