Digitointi

Pääkirjastossa voit muuntaa vanhat tallenteesi digitaaliseen muotoon.

Kangasalan pääkirjaston työtila Lukossa voit digitoida

  • VHS- ja VHS-C-kasetteja
  • Hi8-kasetteja
  • LP-levyjä
  • C-kasetteja
  • diakuvia
  • filminegatiiveja (35 mm,120 mm)
  • avokelanauhoja

Digitointihuoneessa materiaalia voi katsella ja käsitellä rauhassa. Digitointiasema koostuu tietokoneesta, levysoittimesta, kasettisoittimesta, videonauhurista ja skannerista. Käytettävissä on tehokas työasema, joka on varustettu musiikin- ja kuvankäsittelyohjelmilla. Käytössäsi on myös piirtopöytä. Voit tallentaa digitoimasi aineiston CD-levylle, DVD-levylle, muistitikulle, muistikortille, ulkoiselle kovalevylle tai verkkopalveluun.

Digitointi tapahtuu itsepalveluperiaatteella. Kameraa lukuun ottamatta laitteiden ja ohjelmien käyttöön on selkeät kirjalliset, kuvitetut ohjeet. Kirjaston henkilökunta antaa tarvittaessa perusopastuksen. Voit käyttää digitointiin omaa tallennevälinettäsi. Levyjä ja muistitikkuja voi myös ostaa infosta.

Asiakkaiden käytettävissä ovat myös mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteet. Kirjaston kautta on mahdollisuus saada mikrofilmejä kaukolainaksi muista kirjastoista tai arkistoista.

Varaa aika: p. 050 407 3903 tai kirjasto@kangasala.fi
Palvelu on maksuton.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Digitoitavan aineiston puhdistus

LP-levyt ja diat on hyvä puhdistaa pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. C-kasetteja ja VHS-kasetteja kannattaa kelata, sillä nauha on voinut löystyä aikojen saatossa.

Millainen muistikortti tietokoneeseen käy?

Digitointihuoneen tietokoneen keskusyksikössä on paikat useille muistikorteille. Lisäksi kaapissa on sovitin, johon sopii 27 erilaista muistikorttia.

Voinko tallentaa digitoimani tallenteet suoraan muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle?

VHS-kasetin tallennus suoraan muistitikulle tai kovalevylle paisuttaa tiedostokokoa. Digitoitu tiedosto on tallennettava Premier Elementsin Publish & Share -toiminnolla riippumatta siitä, onko kyseessä DVD, ulkoinen kovalevy, muistikortti vai muistitikku.

Voinko lähettää digitoimani tiedoston sähköpostissa?

Riippuu tiedoston koosta ja käyttämäsi sähköpostipalvelun muistikapasiteetista.

Missä muodossa äänitiedosto kannattaa tallentaa?

Jos tallennat äänitiedostot wav-muodossa, voit kuunnella niitä myös sellaisilla soittimilla, jotka eivät tunnista mp3-muotoa (esim. vanhat cd-soittimet). Käytä aup-muotoa, jos haluat jatkotyöstää tiedostoja Audacity-ilmaisohjelmalla.
Lataa Audacity omalle koneellesi täältä (Linkki avautuu uuteen ikkunaan. Sivusto on englanninkielinen)

Mistä tiedän, millaisen CD- tai DVD-levyn tarvitsen?

Voit tallentaa tiedostojasi kaikille tyhjille CD-R/RW-, DVD-R/RW- ja DVD+R/RW-levyille. Kirjastosta voi ostaa DVD+RW- ja CD-R-levyjä sekä muistitikkuja hintaan 2 €/kpl.

Voinko digitoida savikiekkoja? Beta-videoita? Kaitafilmejä?

Näiden aineistomuotojen digitointi ei ole mahdollista Kangasalan kirjastossa.

Voinko varata digitointiajan itse netin kautta?

eBooking-varausjärjestelmä koskee kirjaston muita asiakaskoneita, mutta ei digitointihuonetta. Varaa digitointiaika sähköpostitse kirjasto@kangasala.fi tai puhelimitse 050 407 3903.