7-17-vuotiaiden liikkumissuositukset

  • Uuden liikkumissuosituksen (2021) mukaan suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikuntaa vähintään tunti päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden.
    • Hikiliikuntaa, rasittavaa ja sopivasti sykettä nostavaa sekä kestävyyskykyä kohentavaa, olisi hyvä sisältyä viikkoon vähintään 3 tuntia esim. pyöräily, juoksu ja juoksuleikit, trampoliini /naru/ruutuhyppely, uinti, hiihto, luistelu, pallo – ym. pelit, tanssi
    • Lihaksia sekä luustoa vahvistavaa liikuntaa suositellaan myös vähintään 3 tuntia viikossa, tasapaino-, ketteryys ja notkeus ominaisuudet huomioiden esim. voimistelu, kiipeily, maastossa liikkuminen, hyppyjä ja juoksua sisältävät leikit ja pelit.
    • Suosituksen mukaisen liikuntamäärän voi toteuttaa useista liikkumisen hetkistä päivän aikana, esim. 10-15 minuutin kestoisilla liikuntasuorituksilla. Vähäinenkin liikkuminen on hyödyksi, vaikka jokaisena päivänä ei pystyisikään toteuttamaan koko liikuntasuositusmäärää.
  • Pitkään istumista on hyvä välttää, taukoliikuntaa suositellaan sekä koulutuntien lomassa että vapaa-ajalla esim. mobiililaitteilla ollessa. Seisomaan nousu kuluttaa energiaa 1,5 kertaa enemmän kuin istuminen ja istuessa reisilihakset ovat täysin lepotilassa, siksi pitäisi istumatyötä tauottaa esimerkiksi 20 minuutin välein seisomaan nousulla ja paikallaan askeltamalla sekä selän ja käsien liikkeillä eli vastaliikkeitä tekemällä.
  • Luuliikuntasuosituksen mukaan kasvuiässä olevan lapsen/nuoren olisi hyvä hyppiä 50-100 krt päivässä luiden vahvistumiseksi. Liikuntamuodot, joissa tehdään erilaisia hyppyjä ja suunnanmuutoksia, vahvistavat luustoa ja kehittävät liikunnan perustaitoja esim. maila- ja pallopelit, yleisurheilu, tanssi- ja akrobatia -tyyppinen harjoittelu. Hyppyjä voi sisällyttää myös muuhun liikuntaan mm. erilaisiin jumppiin.
Lähde: ukkinstituutti.fi