Filmiarkisto

Kangasalan kaupungin filmiarkisto sisältää Kangasalan kunnan arkistofilmejä 50-luvulta aina 80-luvulle saakka. Videot ovat vapaasti katsottavissa ja käytettävissä muuhun kuin kaupalliseen käyttöön.

Filmiarkistoa täydennetään mahdollisuuksien mukaan uuden materiaalin karttuessa ja sitä mukaa kun aineistoa siirretään DVD-muodosta verkkoformaattiin. Omaa videoitua Kangasalan kaupunkia esittävää historiallista materiaalia videoarkistoon voi tarjota osaksi arkistoja.

Filmiarkiston koko tarjontaa pääset katsomaan osoitteessa Kangasalan filmiarkisto.

Kangasalan kunnan 16 mm arkistofilmit

Alapuolelta pääset katsomaan esimakua arkiston kokoelmista videolta Kangasalan kulttuurikilpailut vuonna 1958.

 

Filmiarkisto on pala elävää historiaa

Kangasalan kaupungilla on merkittävä kokoelma videoitua paikallishistoriaa, josta muodostuu entisen Kangasalan kunnan, nykyisen kaupungin filmiarkisto. Aineistoa on kertynyt 1950-luvulta aina 1980-luvulle asti, yhteensä noin kahdeksan tuntia. Aineisto on alun perin käsittänyt 47 kelaa 16-millisiä kaitafilmejä. Arkistosta löytyvät elokuvat ovat suurimmaksi osaksi Pertti Tulenheimon kuvaamia ja suuri osa niistä on kunnan tilaustöitä. Mukana on rakennuskatsauksia, kotiseutujuhlien taltiointeja ja monenlaisia tapahtumia henkisistä kilpailuista ja poikien kesäleiristä maatalousnäyttelyihin ja asuntomessuihin. Osa elokuvista on mykkiä, osassa on mukana selostus. Osa on mustavalkoisia, osa värillisiä. Erityisesti rakennustoimintaa esittelevät filmit ovat arvokkaita rakennusperinnön tallentamisen kannalta.

Keloista verkkoarkistoon

Joitakin vuosia sitten filmikelat puhdistettiin, huollettiin ja digitoitiin. Alkuperäiset filmit ovat Kavin eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmissa ja Kangasalle jäivät niistä digitoidut versiot. Neljän dvd-levyn kokoelmaa on mm. voinut lainata Kangasalan kirjastosta ja muutamia filmeistä on jo julkaistu kaupungin YouTube-kanavalla. Filmejä on esitetty silloin tällöin tapahtumien yhteydessä ja esitykset ovat olleet erittäin suosittuja. Nyt koko aineisto on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Videot ovat vapaasti katsottavissa ja käytettävissä muuhun kuin kaupalliseen käyttöön ja niitä suositellaan hyödynnettäväksi esimerkiksi opetustarkoituksiin.

Arkiston kasvattaminen jatkuu

Filmiarkiston kartuttamista tullaan jatkamaan uusilla videonauhoilla uuden materiaalin karttuessa ja sitä mukaa kun aineistoa siirretään DVD-muodosta verkkoformaattiin. Omaa videoitua Kangasalan kaupunkia esittävää historiallista materiaalia videoarkistoon voi tarjota osaksi arkistoja.