Pro Kangasala -mitali viulunsoitonopettaja Leenamaija Raukolalle

6.12.2017

Kangasalan kunnanhallitus on myöntänyt Pro Kangasala –mitalin kangasalalaiselle pitkän linjan musiikintekijälle Leenamaija Raukolalle osoituksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä kulttuurin alalla Kangasalla.

Merkittävä ura kansanmusiikin ja viulunsoiton alalla

Leenamaija Raukola on kangasalalainen pitkän linjan musiikintekijä, joka on tehnyt merkittävän uran kansanmusiikin ja viulunsoiton alalla. Hän on ohjannut vuodesta 1979 Kangasalan pikkupelimannien ryhmiä, kerännyt paikallista kansanmusiikkia yhdessä isänsä Eero Raukolan kanssa ja sovittanut musiikkia ryhmille. Hän on järjestänyt vuosittain jo parinkymmenenvuoden ajan kesäleirejä Kangasalan pikkupelimanneille sekä vieraillut usean vuosikymmenen ajan säännöllisesti keskimäärin 40 pienemmän ja isomman pelimannin kanssa Kaustisen Kansanmusiikkijuhlilla esiintymässä. Leenamaija Raukola johtaa myös aikuisryhmä Balladipelimanneja ja on sen alkuperäisjäsen 1970-luvun alusta.

Pitkän uransa aikana Leenamaija Raukola on toiminut ja toimii yhä Pirkanmaan Musiikkiopistossa viulunsoiton lehtorina. Hän pitää soittotuntinsa Kangasalla, mikä on helpottanut monen lapsen ja nuoren soittoharrastusta. Raukola on innostanut useita nuoria myös musiikin jatko-opintoihin. Pikkupelimanneissa lapset ja nuoret ovat saaneet esiintymis- ja ryhmäsoittokokemusta ja ennen kaikkea runsaasti omakohtaisia kokemuksia elävän musiikin parissa.

Leenamaija Raukolan luoma pikkupelimannitoiminta on ainutlaatuista Pirkanmaan alueella. Hän on luonut elävän lasten ja nuorten kansanmusiikkiperinteen, joka on harvinaista Suomenkin mittakaavassa.

Pro Kangasala -mitali

Pro Kangasala -mitali on hopeasta valmistettu kunnan vaakuna-aiheinen mitali. Se voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaasti on toiminut kunnallisella, taloudellisella, kulttuurin tai muulla toiminnan alalla Kangasalan kunnan hyväksi taikka muuten erityisistä ansioista tieteen, taiteen tai liikunnan parissa. Pro Kangasala -mitalin myöntää kunnanhallitus.Pro Kangasala –mitalia on jaettu vuodesta 1986 lähtien 19 kertaa. Sen ovat aiemmin saaneet mm. kuvanveistäjä Mauno Juvonen, kunnanjohtaja Jaakko Nurminen, professori Aulis Aarnio, Kangasala-Seura ja Kangasalan Kuvataiteen Ystävät ry.

Mitali ojennettiin Leenamaija Raukolalle Kangasalan kunnan itsenäisyysjuhlassa 6.12. Kangasala-talossa. Juhlan ohjelmaan sisältyivät lisäksi hallituksen puheenjohtaja Martti Silvennoisen juhlapuhe ja Kangasalan Mieslaulajien konsertti Jussi Tammisen johdolla. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen lausui tervehdyssanat.