Juhlavuoden 2021 tapahtumat

Maaliskuu

 

Koulujen 150-vuotisjuhlavuoden logo syntyi kuudesluokkalaisen Olivian kynästä

Kangasalan opetuspalvelut järjesti loppuvuodesta 2020 logokilpailun Kangasalan koulujen 150-vuotisjuhlavuodelle. Kilpailuun saivat osallistua kaikki Kangasalan peruskoulujen oppilaat ja lukion opiskelijat. Kilpailuun toimitettiin yhteensä huikeat 77 ehdotusta, joista finalistivaiheeseen valikoitui 9 eri työtä. Finalistien joukosta raati valitsi voittajaksi Suoraman koulussa opiskelevan kuudesluokkalaisen Olivia Franssilan työn.

Kuvassa Olivia Franssila
Voittajatyön tekijä Olivia Franssila haki työhön inspiraatiota Pinterest –sivustolta.

Logokilpailussa opiskelijoille annettiin vapaat kädet suunnittelun, värien ja materiaalin suhteen. Vaatimuksina oli, että logo kuvastaa Kangasalan koulujen150-vuotista taivalta ja että se olisi ytimekäs, omaleimainen, helppo muistaa ja käyttää. Digitaalista käyttöä varten logo viimeisteltiin ammattilaisten käsissä. Voittajatyön valinneeseen raatiin kuului edustajia Kangasalan koulujen rehtoreista, Nuorisovaltuustosta, Kangasalan senioreista sekä Kangasalan opetuspäällikkö ja tapahtumakoordinaattori.

Opetuspäällikkö Merja Lehtonen on ilahtunut logokilpailun hyvistä ideoista ja aktiivisesta osallistumisesta kilpailuun. Kuluvaa juhlavuotta värittää korona, mutta sen ei anneta estää vaan päinvastoin kehitetään jälleen uusia tapoja tuoda oppimista ja koulutusta esille, kuten Kangasalan koulujen vlogit osoittavat. Sadanviidenkymmenen vuoden aikana koululaitos ja myöhemmin opetuspalvelut ovat muuttuneet paljon samalla myös yhteiskunnan muuttuessa. Juhlavuosi on osoitus siitä, että pysymme muutoksessa mukana, mutta huomioimme samalla historian tuntemuksen tärkeyden, opetuspäällikkö korostaa.

Kuvassa koulujen juhlavuoden logo
Alkuperäinen logo viimeisteltiin digitaaliseen muotoon ammattilaisen käsissä.

Voittajatyöksi valikoituneen työn suunnittelu alkoi alkuvuodesta kuvaamataidon tunnilla. Suoraman koulun opettaja Päivi Mansikka-Aho kertoo olleensa iloinen siitä, että oppilaat saivat tehdä logon käsin ja syventyä samalla erilaisiin taiteen suuntiin, kuten sommitteluun, typografiaan ja värien käyttöön. ”Kuvataide on laaja oppiaine, jossa oppilaat onnistuvat erilaisissa tehtävissä” hän kuvailee. Voittajatyön suunnitellut Olivia kertoo työnsä syntyneen heti ensimmäisen idean pohjalta. Logon suunnittelussa hän haki inspiraatiota Pinterest -sivustolta. Työn haastavammaksi osuudeksi hän kertoo tyhjän alueen täyttämisen kuvan keskiosan ympärille. Voittajatyössä yhdistyvät kaupungista tutut elementit, kuten näköalatorni, vesistöt ja metsät, koulut ja oppiminen.

 

Huhtikuu

 

Taide kasvattaa – Kangasalan yläkoulujen ja lukion juhlavuoden taidenäyttely esittelee Kangasalan yläkoulujen ja lukion kuvataiteen tunneilla syntyneiden teosten moninaisen kirjon. Teoksia on mukana kaikista Kangasalan yläkouluista sekä lukiosta.

Näyttely on nähtävissä virtuaalisessa muodossa 12.4. –31.12.2021. Lisäksi osia näyttelykokonaisuudesta on Kulttuuri- ja hyvinvointitori viikolla nähtävissä sekä pääkirjaston lehtisalin lasikulmalla että Kangasalan kaupunki-infossa.

Näyttely on osa Kangasalan koulujen 150-juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden näyttelyä pääset katsomaan alapuolelta aukeavasta ikkunasta.

 

 

Kesäkuu

Koko kaupungin kevätjuhla ja Kangasalan kesän avaus 5.6.2021

Viime vuonna alkunsa saanut Koko kaupungin kevätjuhla tulee jälleen. Kangasalan kesän avauksen ja koulujen kevätjuhlat yhdeksi virtuaaliseksi kokonaisuudeksi yhdistävä tapahtuma saa tänä vuonna vaikutteita myös Omppurokista. Tapahtuma on katsottavissa Kangasalan kaupungin YouTube-kanavalla lauantaina 5.6. klo 9 alkaen. Juhlan pääesiintyjänä rokkaa kangasalalainen Kormus. Katso juhlan tarkempi ohjelma alapuolelta.

Koko kaupungin kevätjuhlaa ja kesän avausta pääset katsomaan alapuolelta aukeavasta ikkunasta.

 

Klo 9.00 Alakoulujen kevätjuhla

Tervetuloa kevätjuhlaan
Kirjaston kevättervehdys
Puhe
Kesäpäivä Kangasalla yhteislaulu
Kesälomalle lähtö -jumppa, Kangasalan liikuntapalvelut
Koulujen tervehdykset
Suvivirsi, esittäjänä Suoraman koulu

Klo 9.30 Yläkoulujen kevätjuhla

Tervetuloa kevätjuhlaan
Omppurokki 2021: Rytmiorkesteri Timotei
Omppurokki 2021: Hiljainen Sananwalta
Kangasalan nuorisovaltuusto: stipendin saajat 2021
Omppurokki 2021: Blackout
Omppurokki 2021: Lavarunoutta Ilta Heinonen
Tervehdys Pikkolan koululta, Outi Kotilainen
Musiikkiesitys, Pikkolan 9lk. musiikkivalinnaiset
Omppurokki 2021: Wonderless
Koulujen tervehdykset
Suvivirsi, esittäjänä Suoraman koulu

Klo 10.30 Kangasalan kesän avaus

Kesän avaa kunniavieras
Kesäpäivä Kangasalla yhteislaulu
Vuoden 2021 kunniaylioppilas nostaa maljan uusille ylioppilaille
Duurikset

Klo  12-13 Kormus, striimattu livekeikka Kangasala-talolta

 

Kuvassa Kormus
Kuva: Kormus

HYVÄÄ KESÄÄ JUHLA PÄÄTTYY!

KYK – 100 vuotta yleissivistäviä opintoja Kangasalla
1.6.-31.8.2021, Kangasalan kotiseutumuseo

KYK – 100 vuotta yleissivistäviä opintoja Kangasalla.

Kangasalan seniorit järjestävät Kangasalan kotiseutumuseossa juhlanäyttelyn Kangasalan 150-vuotiaan koululaitoksen ja 100-vuotiaan lukion kunniaksi. Näyttelyssä esitellään oppimateriaalia ja valokuvia eri vuosikymmeniltä.

Kangasalan Kotiseutumuseo ja näyttely ovat avoinna 1.6.-31.8.2021, museon on suljettuna maanantaisin ja juhannuksena.

Kangasalan kotiseutumuseoon pääset tutustumaan täältä.

Elokuu

ABC-IT 2021 – Aapiskukko Tietoaikaan -näyttely Kangasala-talossa

Kuva näyttelystä
Kuva: Heikki Mäenpää

Kangasala-talon toisessa kerroksessa 18.-31.8.2021 esillä oleva Aapiskukko Tietoaikaan -näyttely välittää tietoa ja elämyksiä siitä, kuinka tietoyhteiskuntaan siirtyminen on vaikuttanut koulumaailmaan ja oppimiskäsityksiin – mikä on nykytilanne ja mikä on tulevaisuus. Kokonaisuutta esitellään käyttäen esimerkkinä Kangasalan kehitystä.

– Tähän tarjoaa hyvän mahdollisuuden  Aapiskukko Tietoaikaan -projektin historia sekä teknologian luovalla käytöllä tuotetut ABC-IT -sisällöt sekä tapahtumat. Näyttely koostuu kuva- ja tekstiaineistosta, isoilla näytöillä pyörivistä videoista sekä oppimisen tukena käytetyistä vanhoista tieto- ja viestintätekniikan työvälineistä, kertoo projektin aikanaan käynnistänyt ja näyttelyn tuottanut Heikki Mäenpää.

Näyttelyyn on vapaa pääsy Kimmo Pyykkö-taidemuseon aukioloaikoina ti-ke 11-17, to 11-19, pe-la 11-17, su 11-15 (ma suljettu).

AAPISKUKKO TIETOAIKAAN
Kehittyvä kesänäyttely Kangasala-talon 2. kerroksessa 18. -31.8.2021
Vapaa pääsy Kimmo Pyykkö-taidemuseon aukioloaikoina
Suunnittelu & Toteutus: Harjula Production
Yhteistyössä: Kangasala-talo, Kangasalan kaupunki, Kangasalan Yrittäjät, ITK 2021 – juhlakonferenssi, KAUKO Oy, Tredu / Roboreel & Roboboost-hankkeet sekä muu yhteistyöverkosto
Lisätietoja: Heikki Mäenpää info@harjulaproduction.com, puh. 050 5644777

 

Syyskuu

 

Kangasalla juhlitaan satavuotiasta yhteiskoulua 4.9.2021

Kangasalan Yhteiskoulu perustettiin syksyllä sata vuotta sitten, muttei suinkaan tuosta vain. Esimerkiksi pälkäneläiset ehtivät edelle, sillä sieltä oli tarpeeksi etäisyyttä tamperelaisiin oppikouluihin. Perustajista Eva Tulenheimo kävi useasti Helsingissä asti taivuttelemassa viranhaltijoita ja toisaalta myös täkäläisiä vanhempia, joiden mielestä lapsia tarvittiin pelloilla eikä pulpeteissa.

Tulevana syyskuuna yhteiskoulun seuraajalla Kangasalan lukiolla Finnentiellä vietetään epämuodollisia satavuotisjuhlia vastaanoton ja luokkatapaamisten merkeissä.

Lauantaina 4. syyskuuta puoliltapäivin alkavan juhlan keskiössä ei ole juhlasalissa istuminen, vaan entisten oppilaiden keskinäiset luokka- ja ryhmätapaamiset sekä koko toisen asteen nykytiloihin tutustuminen. Opetustiloja voi varata etukäteen oman luokan tarpeisiin.

Juhlaväelle herkkuja loihtivat Kangasalan Tredussa mm. tulevat kondiittorit Finnentien toisella puolella Roine-kampusta. Illalla luokkatapaamisilla voi olla omat jatkot koulutilojen ulkopuolella. Pandemian vuoksi esimerkiksi viime vuoden riemuylioppilaiden tapaamiset on jouduttu perumaan. Tänä vuonna siis juhlitaan sekä 1970 että 1971 ylioppilaiksi kirjoittaneita.

Lisätietoja tulossa huhtikuun loppuun mennessä.

Lisätietoja: Kangasalan Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit, pj Torsti Tulenheimo, sp tulenheimo@kolumbus.fi, puhelin 050 568 5003

 

Marraskuu

 

Kuvaamataidosta kuvataiteeseen, piirustuksen 150-vuotta Kangasalan kouluissa
25.10. — 4.11.2021, Taidetila Terra

 

 

Taidetila Terrassa nähtävä Kuvaamataidosta kuvataiteeseen -näyttely esittelee nimensä mukaisesti kuvataideoppiaineen historiaa eri vuosikymmenillä tehtyjen piirustusten ja maalausten kautta. Näyttely on osa koulujen juhlavuotta 2021. Kuluvana vuonna kaupungin koulut täyttävät 150 ja lukio 100 vuotta. Oppimisen sataviisikymmentävuotista historiaa on vuoden kuluessa juhlittu kaupungissa pitkin vuotta erilaisten tempausten, tapahtumien ja viestinnällisten tekojen merkeissä.

Näyttelyssä esillä oleva materiaali on peräisin Kangasalan Yhteiskoulun ja Lukion Senioreiden kokoelmista.

Näyttely avoinna pääkirjaston aukioloaikoina ma­­–pe 9­­–19, la 9–15.

 

 

 

Opetustaulujen käyttötaidetta 9 —19.11.2021, Taidetila Terra

 

 

Opetustaulujen käyttötaidetta näyttely Taidetila Terrassa tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa kansakoulujen nostalgisten opetustaulujen maailmaan ja niiden historiaan. Omana ryhmänään ovat esillä kasviopin, eläinopin, maantiedon, historian, uskonnon ja käsityön opetustaulut.

Esillä on mm. Ebba Masalinin 1903 maalaamia Otavan kasvitauluja, saksalaisia Jung-Koch-Quentelin erikoissuuria eläintieteellisiä kuvia, Kustaa Heikkilän 1903–1905 piirtämää Valistuksen maantieteelliset kuvat -sarjaa, Samuel von Bellinin 1906–1908 piirtämiä kuvakoosteita, Norstredt & Sönerin 1930-luvulla Tukholmassa julkaisemia Pohjoismaiden historiallisia kuvia sekä muita tunnettujen opetustaulujen piirtäjien tauluja.

Näyttelyn on koonnut FT Kari Elkelä omista kokoelmistaan ja 2020 lopetetun Vilpeilän koulun aineistoista.

Näyttelyinfo: Kari Elkelä 26.8.2021 Näyttelyaika: 9.-19.11.2021

 

Helmikuu

 

Tervetuloa kouluun, avoimet ovet Kangasalan kouluissa 19.02.2021

Kuvaaja Risto Ylitie 2020

Miltä näyttää lähikoulussa vuonna 2021? Miltä maistuu kouluruoka, onko luokissa vielä samoja kalusteita ja miten opetus on vuosien kuluessa muuttunut? Avoimet ovet kaikissa Kangasalan kouluissa kutsuvat kaikki, niin mummot ja vaarit, kuin äidit, isät, kummit, kaimat ja naapurit päiväksi kouluun. Tervetuloa oppimaan ja näkemään uutta hauskan kaikille ohjelmaa tarjoavan koulupäivän merkeissä!