« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
10.10.2018 4.11.2018
Tapahtumapaikka
Kangasala-talo
+ Google Map
Verkkosivu
kangasala-talo.fi/tapahtumat/stazione-di-venezia-veneziasta-junalla-veneziaan/69
Tapahtuman tyyppi
,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Timo Vuorikoski: Stazione di Venezia – Venetsiasta junalla Venetsiaan

Tamperelaisen taidemaalarin Timo Vuorikosken näyttely Stazione di Venezia – Venetsiasta junalla Venetsiaan esittelee vuonna 2018 valmistuneita öljyväritöitä, jotka ovat saaneet aiheensa rautatieasemilta, taiteilijan vuosikymmenten aikana tekemiltä matkoilta Italiassa. Näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 10.10.–4.11.2018.

”Stazione di Venezia -maalaukset” kiinnittyvät vuoteen 2006, jolloin taiteilija alkoi viettää talvensa Venetsiassa ja keskittyvä vain maalaamiseen. Venetsian rautatieasemasta, Santa Luciasta, muodostui taiteilijalle keskeinen paikka.

– Matkojeni kulminaatiopisteinä ovat yhä uudelleen olleet rautatieasemat ja niillä odottelu, emotionaalisesti vahvat tunnelmat. Pakoretket ja vapauden kaipuu, Timo Vuorikoski kertoo.

Vuorikosken teoksissa ei kuitenkaan ole kyse ainoastaan matkakertomuksista, vaan niihin sisältyy suuri määrä tietoista taidehistoriallista ja taideteoreettista pohdintaa siitä, mitä maalaus on, ja nimenomaan siitä, mitä moderni maalaus on. Venezian taiteen vaikutusta näkyy teoksissa myös sen myötä, kuinka lähellä barokki on modernismia.

Kangasala-talon galleriassa nähtävien maalauksien visuaalinen rakenne perustuu siihen, että aihe on maalattu seinälle niitatulle, vaikka kiilakehyksiä olevalle suurelle pohjustetulle kankaalle. Maalauksen reunat elävät vapaasti eivätkä estä ekspressiivistä ilmaisua. Maalauskangas kiinnitetään suuremmaksi pinnaksi, paneliksi, siten että maalatun pinnan reunat näkyvät. Ulkopuolelle jää valkoinen kangas, jolloin kuvapinnan alla on tyhjää kangasta enemmän kuin sivuilla. Vuorikosken mukaan lopputulos voidaan ymmärtää vapaaksi maalaukseksi, jolla samanaikaisesti on vahva esineellinen luonne.

Näin toteutettuina kokonaisuudella on yhtymäkohtia julistetaiteeseen, nimenomaan venäläisen avantgardismin lähtökohtana olleisiin pietarilaisten kauppojen maalattuihin kyltteihin, toisaalta maalaukset ovat ikään kuin kuvitettuja kirjan sivuja, joita on houkutus lukea. Yhtymäkohta keskiaikaisiin rukouskirjoihin tai myöhäisbysantin venetsialaisiin ikoneihin on myös tietoinen.

Timo Vuorikoski (s. 1945) on tamperelainen taidemaalari ja graafikko, joka tunnetaan virallisten tilausmuotokuvien maalarina. Niiden ohessa hänen tuotantoonsa kuuluu asetelmia, maisemia ja vapaita henkilötutkielmia.

Vuorikoski opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa sekä Helsingin yliopistossa pääaineenaan taidehistoria. Helsingin yliopistossa hän myös opetti ja toimi tutkijana ennen uraansa Sara Hildénin taidemuseon johtajana. Päätyönsä ohella Vuorikoski on pitänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Muotokuvamaalausta hän on opiskellut eri maiden taidemuseoissa lukuisilla ulkomaille suuntautuneilla matkoillaan.

Kartta