« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
10.12.2019 2.1.2020
Tapahtumapaikka
Kangasalan pääkirjasto
Keskusaukio 2, 36200 Kangasala + Google Map
Tapahtuman tyyppi
, ,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lauri Dammert: Omanin tiernapojan tuoksuva lahja maailmalle : Valokuvanäyttely

Värivalokuvanäyttely Kangasalan pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla 10.12.2019–02.1.2020.

Miksi suitsuke on niin kiinnostava aihe?
Kyseessä on frankinsenssi, jota saadaan virakki-puusta (Boswellia sacra). Se kasvaa lähes ainoastaan Dhofarissa Omanin sulttaanikunnan alueella. Dhofar on Arabian niemimaan ainoa kolkka, joka saa monsuunisateita. Alueen ilmasto märkine syksyineen ja kuivine talvineen ja kesineen pitää yllä puuta, joka viihtyy ”wadeissa” – suurimman osan vuotta kuivina olevissa joenuomissa.
Antiikin aikana se oli painonsa arvoista kullasta, ja se oli yksi Jeesukselle tuoduista syntymälahjoista. Sitä poltettiin kirkoissa katolisena aikana, ja vieläkin ortodoksissa kirkoissa. Siten se liittyy tuttuihin tiernapoikiimme ja siten myös suomalaiseen kulttuurihistoriaan.

Omanin historiaa on ryhdytty esittelemään myös museoiden ja arkeologisten kaivausten avulla.
Hyvä esimerkki on vuonna 2008 avattu suitsukemuseo ”Matahaf Ard AL-Luban”. Sen taustalla on eräs Omanin merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista, Abdul Aziz Al Rowas, joka on istuttanut 6 000 suitsukepuuta Dorfarin alueelle. Toinenkin pronssikautinen kaupunki on nyt löydetty Salutin alueella kuuluisan Bahlan muinaislinnan lähellä. sieltä kaivetaan parhaillaan esiin yli 4 000 vuoden vanhaa linnoitettua kaupunkia.

Siurolainen toimittaja ja valokuvaaja Lauri Dammert on koonnut näyttelyn seitsemästä matkastaan Omanin sulttaanikuntaan. Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja pienestä määrästä esineitä, ja se keskittyy erityisesti suitsukkeeseen, mikä sopiikin näin joulukautena.

Tervetuloa!

Kartta