« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
21.1.2024
14:00 - 16:00
Tapahtumapaikka
Kangasalan Lepokoti
Kangasalan Lepokoti Ruutanantie 26, 36200 Kangasala + Google Map
Tapahtuman tyyppi
, , ,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Anneli Kanto Kangasalan Kirjakahvilassa

Perinteikkäällä Kangasalan kirjakahvilalla Kangasalan Lepokodilla on tänä keväänä monipuolinen kattaus kiinnostavia eturivin kotimaisia kirjailijoita. Pirkkalassa syntynyt, nykyään Tampereella asuva Anneli Kanto (s. 1950) on Kangasalan kirjakahvilan kevään ensimmäinen vieras sunnuntaina 21. tammikuuta. Muut kevään 2024 vieraat ovat Minna Lindgren (18.2.), Antti Tuomainen (17.3.) ja Raija Oranen (28.4.). Päivät siis kannattaa laittaa muistiin jo nyt!

Anneli Kanto on lukijoiden rakastama, monia kertoja palkittu, monipuolinen ja tuottelias niin lasten- ja nuorten kuin myös aikuisten kirjailija. Hänet tunnetaankin etenkin näytelmä- ja romaanikirjailijana, mutta hän käsikirjoittanut myös tv-sarjoja ja tehnyt töitä pitkään myös toimittajana ja kriitikkona. Kangasalan kirjakahvilassa käsitellään Kannon aikuisille suunnattua tuotantoa ja kirjailijaa haastattelee Kangasalan kirjaston informaatikko Maritta Tahvanainen.

Etenkin varhaisemmassa aikuisten tuotannossaan Anneli Kanto on ammentanut aiheita historiasta: hänen esikoisteoksensa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä julkaistiin vuonna 2007. Sittemmin hän on kirjoittanut useita joko 1500- ja 1600-luvuille tai Suomen sisällissotaan tai sen jälkeiseen aikaan sijoittuvia teoksia. Niissä hän on tarkastellut eri väestöryhmien ihmiskohtaloita elävästi ja kaunistelematta. Näitä teoksia on myös dramatisoitu näytelmiksi, osa myös Kannon itsensä toimesta: viimeisimpänä teos Veriruusut (2008) nähtiin Valkeakosken teatterin lavalla syksyllä 2023. Samana syksynä julkaistu romaani Punaorvot taas perustuu samannimiseen Kannon ja Lauri Maijalan kirjoittamaan näytelmään, joka sai kantaesityksensä Helsingin kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Sen esityskausi jouduttiin kuitenkin valitettavasti keskeyttämään koronapandemian vuoksi.

Lisäksi Kanto on kertonut työstäneensä vuosia Hattulan Pyhän Ristin keskiaikaisen kirkon kirkkomaalareiden työtä kuvaavaa teosta Rottien pyhimys (2021). Sen Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry palkitsivat Kiitos kirjasta -palkinnolla Kirjan ja ruusun päivänä huhtikuussa 2022. Hän on myös kokeillut romanttista viihdekirjallisuutta: Ihan pähkinöinä (2018) naurattaa värikkään kielen keinoin ja ketterästi etenevän juonen viemänä keveämmän viihdekirjallisuuden ystäviä. Hänen uusin aluevaltauksensa on kuitenkin cosy crime, suomeksi pehmodekkarit: vuonna 2023 julkaistiin peräti kaksi Näkijä-trilogiaan kuuluvaa teosta, Haihtuneet ja Saalistetut.
— Keskusteltavaa Kannon monipuolisesta tuotannosta siis riittää valtavasti, ja myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiään kirjailijalle, muistuttaa Kangasalan kirjaston informaatikko Maritta Tahvanainen.

Kangasalan Kirjakahvilalla on tarjolla Tredun opiskelijoiden leipomaa suolaista ja makeaa tarjottavaa sekä kahvia ja teetä 10 euron kannatusmaksulla. Lepokodin House band soittaa tunnelmallista kahvittelumusiikkia. Kannatusmaksulla tuetaan kirjakahvilatoimintaa Lepokodilla: maksu on vapaaehtoinen ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kirjakahvilan järjestävät yhdessä Kangasalan Lepokoti ja Kangasalan kirjasto, lisäksi Kirjakahvilaa on tukenut Kangasalan Osuuspankki. Tervetuloa!

Kartta