Koronarokotukset Kangasalla


Kangasalla on suunniteltu ja varauduttu koronavirusrokotusten alkamiseen hyvin huolellisesti, jotta rokottaminen saadaan viipymättä käyntiin ensimmäisten rokote-erien saapuessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri koordinoi rokotusten järjestämistä ja jakamista, mutta kunnilla on vastuu rokotusten järjestämisestä omalla alueellaan. Rokotusten järjestämisessä tehdään tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja ERVAN (erikoisvastuualue) kanssa. THL puolestaan ohjeistaa ja tukee kuntia rokotejärjestelyissä. Työterveyshuollon kanssa tehdään myös tiivistä yhteistyötä ja työterveyshuolto osallistuukin kaupungin henkilöstön rokottamiseen.

Mikä on rokotejärjestys?

Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitettu erä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä lääketieteellisin perustein. Suomen koronastrategian mukainen rokotusjärjestys on seuraava:

  1. Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.
  2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.
  3. Henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia.
  4. Muut kuin 1-3 kohdassa tarkoitetut henkilöt.

Rokotehankintaa on valmisteltu siten, että kaikki halukkaat tulevat rokotteen saamaan. Rokotuksiin osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista.

Milloin rokotukset alkavat?

Ensimmäiset rokotukset saadaan Kangasalle viikolla 2. Uusia rokotetoimituksia tulee sairaanhoitopiirille jatkossa viikoittain.

Tavoitteena on saada kaikki ryhmän 1 rokotukset annettua tammikuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen siirryttäisiin ryhmän 2 rokottamiseen jne.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat tiedottavat, mitkä ryhmät ovat milloinkin rokotusvuorossa sekä mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Missä kangasalalaiset rokotetaan?

Rokotuspaikat määrittyvät rokote-erien koon mukaan. Kun toimitettavat erät ovat pieniä, rokotuksia annetaan keskusterveysasemalla ja/tai OmaAsemilla. Myöhemmässä vaiheessa voidaan järjestää myös massarokotuksia esim. liikuntasaleissa, jos  käytettävissä on isompia rokote-eriä. Tampereelle asti ei tarvitse rokotteille lähteä. Ympärivuorokautisessa hoivassa olevien rokotukset toteutetaan paikan päällä.

Tällä hetkellä omat haasteensa rokottamisen suunnitteluun tuo rokotteen kylmäketju. Rokote vaatii poikkeuksellisen -70 asteen kylmyyden säilyäkseen. Pakkasesta poistamisen jälkeen laimentamaton rokote säilyy jääkaapissa 5 vrk ja huoneenlämmössä 2 tuntia. Rokotetta ei voi kuljetella paikasta toiseen. Näin ollen rokottaminen pitää keskittää pariin paikkaan. Tilanne tulee helpottumaan sen myötä, kun markkinoille tulee helpommin kuljetettavia/säilytettäviä rokoteaineita myöhemmässä vaiheessa.

Ajanvaraus koronarokotuksiin

Koronarokotuksiin tullaan aina ajanvarauksella, kuten toimittiin influenssarokotustenkin kanssa. Aika tulee varata ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujen kautta. Puhelinvaraus on myös mahdollista. Ajanvarauksen yksityiskohdista ohjeistetaan lähempänä.

Ajantasaista tietoa koronarokotuksista

On erittäin tärkeää seurata rokotetiedotusta eri kanavista. THL:n koronarokotesivuilta www.thl.fi löytyy aina tuoreimmat tiedot Suomen rokotetilanteesta. Kangasalan kaupungin koronarokote-asioista kootaan tietoa  kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden verkkosivuille ja niistä tiedotetaan myös etusivun ajankohtaisasioissa. Lisäksi rokotuksista tulee tietoa paikallislehtiin ja sote-henkilökunta kertoo asiakkailleen aktiivisesti tulevista rokotuksista.

Lisätiedot:
hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo, p. 044 481 3150, jenni.aunio-ahmavuo@kangasala.fi