« Takaisin tapahtumalistaukseen

Kokoelmat kertovat -luentosarja: Visavuoren kokoelma

Ajankohta
17.5.2018 alkaen klo 17.30
Tapahtumapaikka
Kimmo Pyykkö -taidemuseo (Kangasala-talo)
Osoite
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala
Hinta
Ilmainen
Ilmoittajan tiedot
Kimmo Pyykkö -taidemuseo info@kangasala-talo.fi 040 773 0148 Katso www-sivu

Sinua voisi myös kiinnostaa

Tapahtumia lähelläsi

Kevään viimeisellä Kokoelmat kertovat -luennolla to 17.5. klo 17.30 museonjohtaja Pälvi Myllylä valottaa Visavuoren kokoelmaa ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin elämää.

Luennolle on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Ennen luentoa on mahdollista tutustua Reijo Hukkasen Luontopolku-näyttelyyn.

Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) suunnitteli ja toteutti kansallisromanttisen ateljeekotinsa Visavuoren Sääksmäelle, Vanajaveden rannalle vuosina 1894–1912.

Emil Wikström oli aikansa käytetyin kuvanveistäjä, joka veisti enemmän julkisia monumentteja kuin kukaan muu suomalainen kuvanveistäjä. Hyvien työtilausten turvin hän pystyi rakentamaan Visavuoresta unelmiensa kokonaisuuden, johon kuului koti ja ateljee, tähtitorni, talvipuutarha, kasvihuone ja näköalapaikkoja joka suuntaan.

Visavuori avattiin museona vuonna 1967. Museo perustettiin, kun Wikströmin lapset lahjoittivat alueen rakennukset ja kaiken niihin liittyvän alkuperäisen irtaimiston museosäätiölle. Näin ollen museo on hyvin elämänmakuinen, ja siellä näkyvät Emil Wikströmin sekä hänen perheensä erilaiset kiinnostuksen kohteet.

Visavuori on kotimuseo. Kotimuseon kokoelmat poikkeavat muista museoista siinä, että niihin kuuluvat paitsi kaikki mahdolliset elämän esineistöt, kirjat, arkistot ja taideteokset, myös rakennukset ja jopa puutarha. Visavuoressa erityisen mielenkiintoista on erilaisten harrastusten –  tähtitieteen, musiikin ja puutarhan – näkyminen kokoelmissa. Visavuoren erikoisuus on myös toinen suuri kokoelmakokonaisuus, Emil Wikströmin lapsenlapsen, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen pilapiirroskokoelma. Pilapiirroskokoelmaan kuuluu noin 9000 piirrosta.

Ensimmäinen, vuosina 1893–1894 rakennettu Visavuori oli karjalaishenkinen hirsilinna, jossa asuin- ja työtilat olivat saman katon alla. Rakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa jo vuonna 1896 ja uusissa suunnitelmissa Wikström päätti toteuttaa kodin ja ateljeen erillisinä rakennuksina. Nykyinen asuinrakennus valmistui vuonna 1902 ja ateljeerakennus vuotta myöhemmin 1903.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen, ja rakennuksessa voi edelleen kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Tule kuulemaan, miten kokoelmat syntyvät? Entä mitä kokoelmat kertovat taiteilijasta tai keräilijästä? Vapaa pääsy! 

Täytä lomake huolellisesti ja lähetä se sivun alalaidan Lähetä tapahtumaehdotuksesi -nappia painamalla. Ilmoittaja vastaa siitä, että ilmoitetut tiedot ovat oikein ja siitä, että kuvaan on julkaisulupa.

Kalenteri on tarkoitettu Kangasalan kunnan omille toimijoille ja tapahtumille.
Tapahtumatietojen julkaisu on maksutonta. 

Käsittelemme tapahtumatietoja arkipäivisin pääkirjaston aukioloaikoina.

Jos haluat tapahtuman myös Visit Kangasala -sivuston tapahtumakalenteriin, lähetä tieto osoitteeseen uhma@uhma.fi

Yhteyshenkilö
Riina Dahlman
etunimi.sukunimi(at)kangasala.fi
Kangasalan kirjasto