Tietoa ja toimijoita maahanmuuttajille

Neuvontaa, palvelua ja ohjausta maahanmuuttajat saavat tarvitsemistaan palveluyksiköistä, neuvoja voi kysyä rohkeasti työntekijöiltä. Tänne on koottu hyödyllisiä sivustoja sekä paikallisia toimijoita.

 

Sivustot ja linkit

Tämän bannerin kautta löydät Tervetuloa Suomeen -oppaan eri kielillä. Opas on lakisääteinen tietopaketti kotoutumisen tueksi.

Tervetuloa Suomeen, Tietoa Suomesta 12 kielellä -banneri. Kuvassa Tervetuloa Suomeen -opas käsissä. Kuva toimii linkkinä oppaaseen.

 

Yleistä tietoa Suomessa asumisesta ja elämisestä löytyy myös muualta, esimerkiksi InfoFinlandin sekä this is Finland -sivustoilta monilla eri kielillä.

 

Suomalaisen viranomaisen sekä tulkin roolista ja tehtävistä kerrotaan lyhyesti ja kattavasti esimerkiksi tässä videossa. Video avaa esimerkiksi työntekijän velvollisuuksia sekä ammattitulkin käytön tärkeyttä. Videon kielet ovat arabia, englanti, venäjä, farsi, dari, thai, somali ja sorani.

 

Palvelut ja toimijat

Pirkanmaalaisia palvelee Tampereella Monikielinen neuvonta Mainio, josta saa opastusta esimerkiksi asumiseen, työhön, koulutukseen, oleskelulupiin sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Asiakkaita palvellaan 14 eri kielellä. Kaikki neuvojat palvelevat asiakkaita myös suomeksi. Palvelu on asiakkaille maksutonta ja avointa kaikille taustasta ja maahantulosyystä riippumatta. Neuvonta toimii ilman ajanvarausta arkisin klo 10-16 (kielinä arabia, dari, englanti, persia, sorani, somali, venäjä).

 

Valkeakoski-opisto järjestää aikuisille suunnattua monipuolista kurssi- ja harrastetoimintaa. Maahanmuuttajataustainen opiskelija on oikeutettu saamaan opintosetelin, jolla voi saada alennusta tiettyjen kurssien kurssimaksuun. Valkeakoski-opisto ei ole rajannut tiukkoja kriteerejä sille kuka on oikeutettu opintoseteliin maahanmuuttajataustansa perusteella. Kurssit sekä yhteystiedot löytyvät opiston nettisivuilta.

 

Suomen kielen kursseja löytyy kootusti finnishcourses.fi -kurssihakupalvelusta. Palvelusta löytyy sekä maksullisia että maksuttomia kursseja.

 

Monikulttuurisia kohtaamispaikkoja:

  • Kansainvälinen naisten tapaamispaikka Naistari toimii Tampereella Hervannassa. Naistarissa voi mm. opiskella suomen kieltä, tutustua uusiin ihmisiin, saada neuvoja, käydä internetissä sekä osallistua Naistarin tapahtumiin. Lapset ovat myös tervetulleita mukaan, ja paikan päältä saa myös lastenhoitoapua. Lisää tietoa ja viikko-ohjelma nettisivuilla.
  • Kaikille miehille avoin kansalaistalo Mattila sijaitsee Tampereella. Mattilaan voi tulla kahvittelemaan ja viettämään aikaa, tai osallistua toiminnallisiin ryhmiin. Mattilan tavoitteena on tukea miesten hyvinvointia. Lisää tietoa ja viikko-ohjelma nettisivuilla.
  • Kölvi-toiminta on tarkoitettu 12-25 -vuotiaille pakolais- ja maahanmuuttajataustaisille pojille ja nuorille miehille. Kölvi tarjoaa vertaistukea, palveluohjausta ja yhdessäoloa. Kölvissä voi tutustua uusiin ihmisiin, saada apua arkiasioissa, opinnoissa ja työnhaussa, sekä opetella suomen kieltä. Lisää tietoa ja viikko-ohjelma nettisivuilla.
  • Tampereella sijaitsevan Tyttöjen talon toiminta on suunnattu 12-28-vuotiaille pirkanmaalaisille tytöille ja nuorille naisille
  • Kohtaamispaikka Mukana on kaikille avoin kulttuurienvälinen kohtaamispaikka Tampereella. Kohtaamispaikassa voi oleskella, tutustua ihmisiin, opetella kieltä, tehdä retkiä ja osallistua toimintaan.