Kangasalan kaupunki kannustaa Euroopan liikkujan viikolla turvalliseen, terveelliseen ja kestävään arkiliikkumiseen


Kangasalla torstaina 16.9. alkavan viikon keskiössä ovat arkiliikkuminen ja siihen liittyvät pienet teot.

Euroopan liikkujan viikon banneri.

Euroopan liikkujan viikon tarkoituksena on saada ihmiset innostumaan kävelystä ja pyöräilystä sekä kannustaa käyttämään joukkoliikennettä. Kangasalla viikon ohjelmaan kuuluvat kaiken ikäisille kaupunkilaisille suunnatut tapahtumat.

 

Euroopan laajuista Liikkujan viikkoa vietetään nyt jo 20. kertaa. Vuoden 2021 kampanjaslogan on ”Liiku kestävästi. Pysy terveenä.” Kampanjaviikon aikana ihmisiä kannustetaan pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintojaan ja niiden vaikutuksia ympäristöön sekä yhteiskuntaan. Tänä vuonna nostetaan lisäksi esille kestävän liikkumisen vaikutukset ihmisten psyykkiseen terveyteen.

 

Kangasalla viikon keskiössä ovat arkiliikkuminen ja siihen liittyvät pienet teot. Pienin askelin liikkeelle, liikettä Kangasalla. Liikunta kuuluu kaikille ja se tarkoittaa erilaisia asioita ihmisistä riippuen. Se voi olla yhdessä tekemistä, hauskaa, koko perheen harrastus, hyödyllistä arjen toimintaa tai hikistä ja tavoitteellista kuntoilua.

 

Liikkuminen muuttuu

Valtakunnallisella tasolla suomalaisten liikkumisessa on nähtävissä muutoksia, jotka ovat näkyneet muun muassa joukkoliikenteen käytön vähentymisenä sekä kävelyn, pyöräilyn ja etätöiden lisääntymisenä. Kangasalla arkiliikkumisen edistämiseen on panostettu mm. kehittämällä kevyenliikenteenväyliä, sujuvaa joukkoliikennettä, sekä liityntäpysäköintiä. Lisäksi kaupungista löytyy useita ulkokuntosaleja, urheilukenttiä, hyvin hoidettu latuverkosto, maksuttomia kaupunkikanootteja ja veneitä, sekä monia muita vapaa-ajan liikkumiseen kannustavia mahdollisuuksia. Kaupunki on myös aktiivisesti näkynyt ja ollut mukana valtakunnallisissa arkiliikkumiseen kannustavissa tapahtumissa, kuten porraspäivillä, sekä pyöräily- ja Euroopan liikkujan viikolla.

 

Kangasalla Euroopan liikkujan viikon tapahtumia toteutetaan yhdessä kaupungissa toimivien yritysten, yhteisöjen ja kaupungin eri palvelualueiden kanssa. Kangasalan seurakunta järjestää viikon aluksi kaikille yhteisen iltakävelyn, jonne voi osallistua, vaikka koiran kanssa, kaupunki-infossa pääsee keskustelemaan asiantuntijan kanssa kaupungin retkeilyreiteistä ja laavuista, uimahallissa vesijumppia on tarjolla uintilipun hinnalla, ja Kangasalan kameraseura kutsuu luontokuvauskävelylle, jossa opitaan yhdessä valokuvauksesta ja liikutaan kahden tunnin verran lähiluonnossa.

 

Tampereen kaupunkiseutu järjestää nuorille viikolla kirjoitus- ja valokuvauskilpailun, jonka aiheena on tulevaisuuden liikkuminen. Kilpailussa pääpalkintona on tarjolla huikea 500 euron lahjakorttipalkinto. Liikkujan viikolla Kangasalan Kirkkoharjussa aukeaa myös koko perheen luontoseikkailupolku, joka kannustaa liikkumaan ja havainnoimaan lähiluontoa ympäri vuoden. Polku tulee jäämään Kirkkoharjulle myös Euroopan liikkujan viikon päätyttyä. Omaa liikkumista kannattaa Euroopan liikkujan viikolla seurata ja kirjata myös ylös. Palauttamalla viikon liikkujakortin on mukana liikuttavien palkintojen arvonnassa.

Koko Euroopan liikkujan viikon Kangasalan ohjelman löydät osoitteesta kangasala.fi/ajankohtaisettapahtumat, sekä Kangasalan kaupungin tapahtumakalenterista.

Kuvassa Kirkkoharjun luontopolku

Kirkkoharjun luontoseikkailupolku kutsuu liikkumaan ja tutustumaan lähiluontoon.

 

Lisätietoja:

Maija Mäkinen, hyvinvointikoordinaattori p. 050 384 7653

Isabella Rossi, tapahtumakoordinaattori p. 044 481 3050

 

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9.Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla viisasta liikkumista. Vuonna 2020 kampanjaan osallistui 2942 kuntaa ja kaupunki 53:sta eri maasta. Lisätietoja osoitteista www.mobilityweek.eu ja www.liikkujanviikko.fi.