Luonto

Vieraslajit

Vieraslajeiksi kutsutaan sellaisia eläin- ja kasvilajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan ihmisen mukana uusille alueille joko tahallisesti tai tahattomasti. Tutuimpia vieraslajeja ovat jättiputki, jättipalsami, komealupiini sekä kurtturuusu.

Ilmoita vieraslajihavainnostasi

Ilmoita vieraslajihavaintosi kansalliseen vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi.

Voit ilmoittaa vieraslajihavaintosi myös sähköpostitse kaupungin ympäristönsuojelulle osoitteeseen ymparistonsuojelu@kangasala.fi.

 

Oheisesta linkistä pääset selaamaan Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF Suomen laatimaa vieraslajiopasta, jossa kerrotaan vieraslajien torjunnasta ja hävittämisestä.

 

Kangasalan ulkoilureitit

Kaupungin alueella on monia retkeilyreittejä, joista osa liittyy Lempäälän ja Tampereen retkeilyreitistöihin. Kangasalan kaupunki on koonnut Liiku ja leiki -sivustolle kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen ja ulkoiluun. Sivulta löytyy liikuntareittejä, luontopolkuja sekä vaellusreittejä. Sivulle pääset tästä linkistä. Viitoitettujen reittien lisäksi luontoon voi tutustua jokamiehenoikeuksin koko kaupungin alueella. Alueista ja reiteistä saa tarkempaa tietoa Teknisen keskuksen asiakaspalvelusta.

 

Kangasalan luonto

Harjujen, tasaisten savikoiden ja vesistöjen vaihtelu luo yleispiirteet Kangasalan luonnolle. Tiivis asutus ja tieverkosto myötäilevät harjujen rinteitä. Leimansa Kangasalan luonnon yleispiirteille antaa kunnan sijainti vuokkovyöhykkeellä monien lehtolajien esiintymisalueen pohjoislaidalla. Silmiinpistävintä lehtomaisuus on keväällä sini-, valko- ja keltavuokkojen kukkiessa. Kangasalan rikkautena ovat monenlaiset vesistöt vaihtelevine ranta-alueineen. Vesistöjen lisäksi on huomioitu myös vanhojen soranottoalueiden ongelmat, joihin on etsitty ratkaisuja maisemointiprojektilla.

Lisätietoa Kangasalan luonnosta ja maisemasta sekä siitä, millaiseksi maisemakuva on muodostumassa, löydät esimerkiksi Linkkejä otsikon alta.