Vuoden Lukuteko -palkinnot jaettu


PIKI eli Pirkanmaan kirjastot viettää syntymäpäiväänsä PIKI-päivänä syyskuussa. Sen kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakavat Vuoden lukuteko -palkinnot.

PIKI eli Pirkanmaan kirjastot viettää syntymäpäiväänsä PIKI-päivänä syyskuussa. Sen kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakavat Vuoden lukuteko -palkinnot. Kuntien kirjastot voivat asettaa ehdolle yksittäisen henkilön tai tahon, joka on tehnyt tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

Vuoden lukuteko -palkinto on lähtöisin Parkanon kirjastosta ja vuonna 2021 se laajeni kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Palkinnon ideaa pidettiin niin hienona, että kirjastot haluavat juhlistaa palkinnolla PIKI-päivää joka vuosi. Vuodesta 2023 alkaen valitaan yhdessä kolme palkinnon saajaa. Vuosina 2021 ja 2022 palkinto jaettiin jokaisessa kunnassa.

Vuoden 2023 palkitut

Vinhan kirjakauppa, Ruovesi

Ruovedelle hiljattain avattu, uusittu Vinhan kirjakauppa on tehnyt hyvää ja tehokasta työtä lukemisen edistämiseksi. Ote on rento, ja näkyvyyttä on riittänyt koko maan laajuudelta. Vaikka kyse on yksittäisestä kaupallisesta toimijasta, Vinhan kirjakauppa edistää hienosti kirja-alan toimijoiden välistä synergiaa.

Virtatupa, Virrat

Virtatupa on Virtain mielenterveysyhdistyksen ylläpitämä matalan kynnyksen kokoontumispaikka kaikille. Kirjavinkkarit-ryhmä kokoontuu Virtatuvalla kerran kuukaudessa. Osallistujat kertovat lukemistaan kirjoista ja saavat toisiltaan vinkkejä. Ryhmän vetäjänä toimii Maija Ihatsu. Myös kirjasto osallistuu tapaamisiin.

ATK Seniorit Mukanetti ry

Yhdistys tekee tärkeää työtä ikäihmisten tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytön perusvalmiuksien edistämiseksi järjestämällä koulutusta ja ohjausta. Mukanetin vapaaehtoiset opastavat maksutta it-asioissa useassa Pirkanmaan kunnassa. Opastuspisteitä on esimerkiksi kirjastoissa.

Myös Kangasalan pääkirjastossa järjestetään ATK Seniorit Mukanetti ry:n kanssa yhteistyössä Nettiklinikoita keskiviikkoisin klo 10–12 13.12. saakka. Siellä vapaaehtoiset seniori-ikäiset opastavat tietokoneisiin, tabletteihin tai älypuhelimiin liittyvien haasteiden kanssa. Lue lisää Nettiklinikoista täältä. Vapaaehtoiseksi voi myös ryhtyä ja seuraava infotilaisuus aiheesta järjestetään keskiviikkona 27.9. klo 10, lue lisää infotilaisuudesta täältä.

Lisätietoa PIKI-päivästä PIKI-verkkokirjaston sivuilla https://piki.finna.fi/Content/piki-paiva