Taidetila Terran ja Sahalahden museomakasiinin näyttelyohjelmistot vuodelle 2024 julkaistu


Taidetila Terran ja Sahalahden museomakasiinin näyttelyohjelmistot vuodelle 2024 on julkaistu. Näyttelyhakemuksia saapui 42 kappaletta, ja näyttelyajan sai 20 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Vuoden 2025 näyttelyhaku järjestetään jälleen syksyllä 2024.

Taidetila Terran vuoden 2024 näyttelyohjelmisto tarjoaa laajan kirjon taiteen eri muotoja ja tekijöitä taidegrafiikasta valokuvataiteeseen ja keramiikasta maalaukseen. 17 näyttelyn kokonaisuus käsittelee monipuolisesti muun muassa luontoa ja ympäristöä, identiteettiä sekä suhdetta itseen ja muihin. Sahalahden museomakasiilla puolestaan nähdään Valkeakoski-opiston Sahalahden maalausryhmän teoksia, Tintti Mikkosen eli Fire Lady’n 25-vuotisjuhlanäyttely sekä Taideyhdistys Elon henkilökuva-aiheinen näyttely.

Taidetila Terra 2024

Vesi, tuuli ja maa 16.1.–1.2.2024

Taidegraafikko Tom Linkopuu luo teoksia, joissa ihminen ja luonnonvoimat kohtaavat. Teokset perustuvat muistoihin ja kokemuksiin, joita taiteilijalla on Kangasalan vesistöistä.  

Tom Linkopuu on työskennellyt pitkään taidegrafiikan parissa niin itsenäisenä taiteilijana kuin kuvataiteen ja grafiikan opettajana. Viimeksi hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Tampereella ja Orivedellä.  

 

Kangasalan lukion kuvataidekurssien vuosinäyttely 6.2.–22.2.2024

Perinteinen vuosinäyttely sisältää Kangasalan lukion kuvataidekurssien opiskelijoiden töitä. Kangasalan lukio tarjoaa laajasti taito- ja taideaineita, joissa voi myös suorittaa valtakunnallisen lukiodiplomin. 

 

Kuva puhuttelee 27.2.–14.3.2024

Valokuvakollektiivi Tiistain näyttely haastaa katsojia pohtimaan, onko valokuvan näyttämä visuaalinen maailma aina koko totuus. Minkälaisia erilaisia tulkintoja valokuva voikaan sisältää?  

Valokuvakollektiivi Tiistai on vapaamuotoinen, pitkään yhdessä kuvanneiden valokuvaajien yhteenliittymä. Kollektiivin jokaisella kuvaajalla on oma käsialansa ja heidän ilmaisunsa täydentävät toisiaan. 

 

Koko kuva – tarinoita maahanmuuton takaa 19.3.–4.4.2024

Suomen Pakolaisavun ja valokuvaaja Julius Töyrylän Koko kuva – tarinoita maahanmuuton takaa on valokuvanäyttely, joka pohtii suomalaiseen yhteiskuntaan kuulumista ja ihmisten välisten suhteiden merkitystä uuteen maahan kotoutumiselle. Näyttely kysyy, mitä tapahtuu Suomeen saapumisen jälkeen ja mitkä asiat saavat uuden kotimaan tuntumaan kodilta. 

Julius Töyrylä (s. 1989) työskentelee dokumentaarisen ja subjektiivisen valokuvauksen parissa ja on ollut aktiivisesti taiteen kentällä valmistuttuaan Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2018. Tärkeää hänelle valokuvauksessa on tapahtumien autenttisuus ja hienovarainen ilmaisukieli. Töyrylän valokuvia on ollut Suomen lisäksi esillä muun muassa Japanissa ja Meksikossa yksityis- sekä yhteisnäyttelyissä. 

 

Valkeakoski-opiston oppilastöiden näyttely 8.4.–25.4.2024

Näyttelyssä esitellään Kangasalan kädentaito- ja kuvataideryhmien monipuolisia, pääosin viimeisen vuoden aikana valmistuneita töitä.  

Valkeakoski-opisto on Valkeakosken kaupungin omistama ja Opetushallituksen valvoma oppilaitos, joka järjestää vuosittain viiden kunnan alueella (Akaa, Kangasala, Pälkäne, Urjala ja Valkeakoski) yli 800 erilaista kurssia, luentoa ja tapahtumaa. Opiston kuvataide- ja käsityön opetuksen tavoitteena on mm. kehittää kuvallista ajattelua, suunnittelua, luovuutta, taiteentuntemusta sekä kuvallisen ilmaisun keinoja ja sekä materiaalien että tekniikoiden hallintaa.  

 

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilastöiden näyttely 30.4.–16.5.2024

Näyttelyssä esitellään Kangasalan toimipisteen lukuvuonna 2023–2024 valmistuvia teoksia. 

Kuvataide- ja käsityökoulu Emil on Valkeakosken kaupungin ylläpitämä visuaalisten taiteiden oppilaitos. Emil tarjoaa Valkeakoskella laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteessa, arkkitehtuurissa (Valkeakosken kuvataidekoulu) ja käsityössä (käsityökoulu) valkeakoskelaisille lapsille ja nuorille. Lisäksi Emilin toimintaan kuuluu yleisen oppimäärän mukainen taiteen perusopetus kuvataiteessa Kangasalla ja Pälkäneellä sekä käsityön opetus Akaassa. 

 

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän näyttely 21.5.–6.6.2024

Näyttely esittelee Käsityö- ja muotoilukoulun oppilaiden töitä. 

Näpsä on Suomen suurin käsityö- ja muotoilukoulu. Näpsä järjestää käsityön taiteen perusopetusta laajan oppimäärän opetussuunnitelman mukaan. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsää ylläpitää Taito Pirkanmaa. 

 

Kysyitkö koskaan? 11.6.–27.6.2024

Näyttely perustuu Kangasalla asuvien iäkkäiden ihmisten haastatteluihin ja niihin liittyviin tarinoihin, valokuviin ja videomateriaaliin. Näyttelyn inspiraatio kumpuaa elämän merkityksellisistä asioista ja käännekohdista, joita tarkastellaan yksilön, ihmisyyden ja yhteiskunnan näkökulmasta. Näyttely pyrkii herättämään keskustelua siitä, miten iäkkäät ihmiset kohdataan yhteiskunnassa ja miten heidän elämäntarinansa tulevat esille.  

Näyttelyn on toteuttanut Taideryhmä Artisocial, johon kuuluvat kirjoittaja Paula Mäkeläinen, valo- ja ääniteknikko Mika Eerola sekä valokuvaaja Petteri Mäkeläinen. 

 

Lahtisen taiteilevat serkukset 2.7.–18.7.2024

Tämä näyttely esittelee serkusten Leena Valkaman, Marjatta Vuorisen, Markku Lahtisen ja Pekka Lahtisen pitkäaikaisen taideharrastuksen tuloksia. He ovat harrastaneet taidetta kymmenien vuosien ajan, mutta eivät ole vielä esitelleet töitään yhdessä suvun kotipaikkakunnalla. 

Serkukset ovat pitkänlinjan kuvataiteen harrastajia ja tekijöitä, joiden teoksia on ollut esillä mm. Kangasalla, Kuhmalahdella, Tampereella ja Orivedellä.  

 

Kangasalan kuvataiteen ystävien kesänäyttely 23.7.–8.8.2024

Perinteinen Kangasalan kuvataiteen ystävien kesänäyttely esittelee yhdistyksen jäsenten monipuolisia teoksia. Viime kesänäyttely esitteli taidetta lähes kolmeltakymmeneltä taiteilijalta.  

Kangasalan kuvataiteen ystävät ry on koonnut harrastajia ja taiteen ystäviä yhteiseen toimintaan jo vuodesta 1974 alkaen. Yhdistyksen toimintaan kuuluvat erilaiset näyttelyt, retket sekä kurssit yhteisen intohimon – kuvataiteen – äärellä. 

 

Kaksi kohtaamista 13.8.–29.8.2024

Näyttelyssä kuvataiteilijat Maila Malm ja Paula Martikainen työskentelevät installaation keinoin luonnonläheisten ja eettisten teemojen äärellä. Molemmilla taiteilijoilla on vahva side Kangasalan luontoon ja kestävään elämäntapaan; Martikainen työstää puuta, Malm puolestaan unohdettuja materiaaleja. 

Kuvataiteilija Maila Malm asuu ja työskentelee Kangasalla. Malmin taideteoksissa kierrätysmateriaalit muotoutuvat oivaltaviksi veistoksiksi. Paula Martikainen on Kangasalla syntynyt ja nykyään Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee puumateriaalin, piirtämisen, maalauksen ja installaatioiden parissa. 

Molemmat taiteilijat ovat osallistuneet lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin, ja heidän teoksiaan löytyy niin julkisista kuin yksityisistä kokoelmista.   

 

Samottu taival, syysharjujen syli 3.9.–19.9.2024

Näyttelykokonaisuus koostuu taiteilija Ilai Eliaksen haikurunoista ja villahuovutetuista seinävaatteista sekä kierrätystekstiiliveistoksista. Näyttely kuvastaa syysiltaan pimenevää harjumaisemaa, yöllisiä samoiluretkiä, yksinäisiä pohdiskeluja ja ihmisyksilön pienuutta luonnon äärellä. Näyttelyn yhteydessä taiteilija julkaisee saman nimisen runoteoksen, joka sisältää harjujen innoittamaa haikurunoutta.  

Ilai Elias Lehto on pohjoiskarjalaislähtöinen Kangasalle asettunut kuvanveistäjärunoilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2016 ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2021. Hänen töitään on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri Suomea, sekä mm. Virossa, Kiinassa ja Japanissa. Hänen yksityisnäyttelynsä Samottu taival, syysharjujen syli on ensimmäinen kerta, kun taiteilijan töitä nähdään nykyisellä kotipaikkakunnalla. 

 

Metsän väkeä 24.9.–10.10.2024

Näyttelyssä esitellään Auli Evestin luontoaiheisia akryylimaalauksia. Huolellisissa ja väririkkaissa maalauksissa seikkailevat niin ilves, kettu kuin pöllökin.  

Auli Evesti on artesaani ja piirtäjä, jonka teoksia on nähty tänä vuonna Nokian Taidetalolla. Hän inspiroituu luonnosta, eläimistä, valosta ja väristä.  

 

Erityinen luontosuhde 15.10.–31.10.2024

Näyttely tutkii luontosuhteita ja niiden ilmenemismuotoja sekatekniikkaa hyödyntävien kuvien ja veistosten avulla. Taiteen tutkimusmatkailija Krista Mäkelä käyttää teoksissaan erilaisia lähiympäristöstä löytämiään materiaaleja ja kierrättää vanhoja töitään uusien teosten pohjana. Ihannetilanteessa hän ei tarvitsisi mitään ostettua tai pitkälle prosessoitua, vaan kaikki tekemiseen tarvittava olisi löydettävissä omasta elinpiiristä, mahdollisimman jälkiä jättämättä. 

Krista Mäkelän taiteellisen työskentelyn kantava teema on luontoyhteys, joka on samanaikaisesti hänen taiteensa lähtökohta ja päämäärä. Hän on opiskellut kuvataidetta Lapin avoimessa yliopistossa ja Sara Hildén -akatemiassa, ja hänen teoksiaan on nähty mm. Tampereella, Kaarinassa ja Luopioisissa. 

 

Pappa ja poika 5.11.–21.11.2024

Näyttely esittelee keramiikkataiteilija Teemu Luodon veistoksia sekä hänen entisen yläasteen oppilaansa taiteilija Aaron Helon maalauksia. Ikäerostaan johtuen taiteilijat elävät hyvin erilaista elämänvaihetta toisiinsa nähden, ystävinä luovassa vuorovaikutuksessa. Luoto ja Helo järjestävät nyt ensimmäisen yhteisnäyttelynsä, jossa yhdistyvät abstraktit maalaukset, keraamiset peikot ja muut sadunomaiset hahmot.

Teemu Luoto (s. 1941) on kokenut keramiikkataiteilija, joka on ylläpitänyt Kuhmalahden Taidepappilaa jo vuodesta 1971.  Aaron Helo (s.1985) on taidemaalari, joka on palannut asumaan lapsuudenmaisemiinsa Kuhmalahdelle.   

 

Kangasalan kasvot 26.11.–12.12.2024

Näyttelyssä esitellään valokuvaaja Anna-Reetta Murasen ottamia muotokuvia ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet paikallisesti tai valtakunnallisesti. Kaikilla malleilla on yhteys Kangasalaan. Kangasalan Sanomat esittelee vuoden aikana haastattelusarjan kuvissa esiintyvistä henkilöistä.  

Anna-Reetta Muranen on Kangasalla työskentelevä valokuvaaja, joka pitää studiotaan Kangasalan Pikonlinnassa. Hänen valokuviaan on nähty mm. Suomen Ammattikuvaajien yhteisnäyttelyssä ja Kangasala-talolla.  

 

Neljä vuotta elämästä 17.12.2024–9.1.2025

Yhteisnäyttely esittelee Raimo Haverisen pronssiveistoksia ja Juha Jäntin mustavalkoisia valokuvia. Haverisen ja Jäntin teokset kertovat ihmiselämän käänteistä: molemmilla on takanaan neljän vuoden työttömyysjakso, johon liittyviä iloja ja suruja näyttely käsittelee.  

Raimo Haverinen on työskennellyt kuvanveiston parissa jo lähes 40 vuoden ajan.
Kuvanveiston ohella hän on opettanut valokuvausta ja taidevalua eri opistoissa ja
oppilaitoksissa. Juha Jäntti on vapaa toimittaja ja valokuvaaja. Molempien teoksia on ollut esillä useissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä. 

 

Sahalahden museomakasiini 2024 (tarkat näyttelypäivämäärät julkistetaan keväällä)

Kesäkuu: Yhteyksiä – Valkeakoski-opiston Sahalahden maalauskurssin näyttely

Yhteys – merkitys: 1) erilliset tahot tai asiat liittyvät toisiinsa 2) tilanne, hetki, konteksti 3) osapuolten mahdollisuus viestiä keskenään 4) kulkuyhteys, käytössä oleva reitti tai linja 

Valkeakoski-opiston Sahalahden maalauskurssin tämän kesän teema on yhteys, jota kukin osallistuja on tulkinnut teoksissa omalla tavallaan. Näyttelyn töissä kuvataan muun muassa sukupolvien välistä yhteyttä sekä luonnon ja ihmisen yhteyttä. Näyttelyssä nähdään myös muita vuoden aikana valmistuneita öljyväri-, akryyli- ja akvarellimaalauksia. 

Sahalahden maalauskurssilla maalataan pääosin omia, itseä kiinnostavia, aiheita vapaavalintaisella tekniikalla. Kurssilla on mukavan rento ja keskusteleva ilmapiiri – tervetuloa mukaan kaikki vasta-alkajista jo maalausta harrastaviin! Kurssi kokoontuu keskiviikkoiltaisin Sariolan koululla. 

 

Heinäkuu: Fire Lady: 25 vuotta liekeissä – 25-vuotisen taiteilijauran juhlanäyttely

Vuonna 2024 juhlistetaan kangasalalaisen tuli- ja valotaiteilija Tintti Mikkosen eli Fire Lady’n 25-vuotista taivalta tuli- ja valotaiteen parissa. Näyttely esittelee valokuvien ja näyttävien esiintymisasujen kautta hänen pitkää uraansa. Lisäksi näyttelyohjelmaan kuuluu tuliesityksiä ja sirkustyöpajoja makasiinin pihapiirissä. 

Tintti Mikkonen on vahva ja kokenut esiintyjä, joka on viihdyttänyt ja lumonnut yleisöään jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tuli- ja valoesitysten lisäksi hän on toiminut mm. puvustajana ja koreografina. Mikkonen on esiintynyt eri puolella Suomea ja ulkomailla, ja hänen yhteistyökumppaneinaan on ollut muun muassa Särkänniemi ja Operaatio Pirkanmaa. 

 

Elokuu: Taideyhdistys Elo – Henkilökuvia

Näyttely esittelee Taideyhdistys Elon maalaustaidetta teemalla henkilökuva. Henkilökuva on käsitteenä vapaampi ja laajempi kuin muotokuva – teoksissa lähestytään aihetta ennakkoluulottomasti ja tuoreesti pohtien tämän hetken ajan henkeä ja ilmiöitä henkilöiden kuvaamisen kautta. Henkilöt voivat olla taiteilijalle itselleen tai yhteisölle kiinnostavia. 

Taideyhdistys Elo on toiminut aktiivisesti Tampereella ja lähialueilla yli 30 vuotta. Jäsenmäärä on nyt noin 120. Elolaisilla on taiteen tekemiseen luontaista lahjakkuutta, taitoa, rohkeutta, kokeilunhalua, tekemisen paloa ja lukuisia harrastusvuosia takana. Harrastuspaikka on monelle löytynyt Sampolan tai Ahjolan kursseilta, ja hyvänä lisänä ovat olleet yhdistyksen omat monipuoliset ja inspiroivat kurssit.

 

Lisätiedot:

Eljas Suvanto
Taidekoordinaattori, hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut
+358 40 121 6803
eljas.suvanto@kangasala.fi

 

Kansikuva: Sari Orpana – ”Sinisen metsän lohtu” Taidetila Terrassa 22.8.–7.9.2023