Sari Essayah avaa Kangasalan kesän


Kangasalan kaupunki julistaa Suomen kesän avatuksi jo 25. kerran. Koulujen päättäjäispäivänä järjestettävä tapahtuma on kangasalalainen perinne, ylistys alkavalle kesälle ja kunnianosoitus uusille ylioppilaille.

Kangasalan perinteinen Kesän avaus -tapahtuma järjestetään lauantaina 4.6. Kangasalan Nuorisoseuran Pirtillä, Tapulinmäellä. Tuolloin Kangasala – oksalla ylimmällä – julistaa Suomen kesän avatuksi. Tänä vuonna kesän avaa arvovaltainen vieras, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Vuodesta 1998 Kangasalla järjestetyssä tilaisuudessa Suomen kesän ovat avanneet maineikas joukko poliitikkoja sekä kulttuurivaikuttajia. Avaajina ovat vuosien saatossa toimineet mm. Riitta Uosukainen (1998), Sauli Niinistö (2001) ja Jutta Urpilainen (2010).  Tilaisuuden ohjelmassa on musiikkiesityksiä, yhteislaulua ja siellä nostetaan maljat uusille ylioppilaille ja alkavalle kesälle. Juhlapuheista vastaavat Kangasalan lukion kevään uusi ylioppilas Lauri Liuko ja Kangasalan lukion kunniaylioppilaaksi 2022 valittu Kirre Palmi.

Kangasalan kunniaylioppilas on vuosittain myönnettävä kunnianosoitus, joka annetaan Kangasalan lukiota käyneelle henkilölle, joka on osoittanut koulun jälkeisessä elämässään tuloksellista osaamista ja esimerkillistä elämänhallintaa. Hänen toimintansa on ollut kunniaksi koululle ja luonut uskoa tulevaisuuden opiskelijoille. Kunniaylioppilaita on nimetty vuodesta 2000 alkaen ja sen saajista löytyy nimekkäitä eri alojen edustajia, kuten muusikko Heikki Silvennoinen (kunniaylioppilas 2000), toimittaja Anne Autio (kunniaylioppilas 2005), meloja Anne Rikala (kunniaylioppilas 2008) ja päätoimittaja Matti Posio (kunniaylioppilas 2020).  Kangasalan kunniaylioppilaista löytyy lisätietoa osoitteesta kangasala.fi/varhaiskasvatus-ja-opetus.

Vuoden 2022 kunniaylioppilaaksi valittu Kirre Palmi on Helsingin yliopistosta valmistunut oikeustieteen maisteri, joka on tehnyt pitkän ja kunnioitettavan uran juristina sekä liikunnan ja urheilun parissa. Aktiivisena suunnistajanakin tunnettu Palmi kirjoitti ylioppilaaksi Kangasalan lukiosta vuonna 1980 kirjoittaen viidestä kirjoitetusta aineesta neljä korkeinta arvosanaa. Palmi on lukion rehtorina vuosina 1986 -1997 toimineen Eino Palmin tytär. Kangasalan seniorit sekä yhteiskoulun vanhempainyhdistys valitsivat Palmin kuluvan vuoden kunniaylioppilaaksi, sillä hän täyttää erinomaisesti kunnianosoituksen kriteerit ja on hyvä esimerkki valmistuville, nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille.

Kangasalan kesän avaus on kaikille avoin tapahtuma, joka toivottaa kaikki julistamaan alkavan kesän tervetulleeksi. Tapulinmäellä sijaitsevaan Kangasalan Kotiseutumuseoon on tilaisuuden ajan vapaa pääsy. Kesän avauksen jälkeen kesän juhlintaa jatketaan Kangasalan kesäteatterin avajaisilla.

 

KESÄN AVAUS -ohjelma 2022 

lauantaina 4.6.2022 klo 11 alkaen
Kangasalan Nuorisoseuran Pirtillä, Tapulinmäellä

  • Kesäinen yhteislaulutuokio, Suvivirsi vetäjänä Jari Puhakka
  • Tauko, kahvila avoinna
  • Uudet ylioppilaat saapuvat sankarihaudalta Tapulinmäelle
  • Tervetuloa tapahtumaan kaupungin puheenvuoro
  • Uuden ylioppilaan puhe Lauri Liuko
  • Kunniaylioppilaan puhe Kirsi-Marja Palmi
  • Kesänavaus, kansanedustaja Sari Essayah
  • Kesäpäivä Kangasalla yhteislauluna
  • Tilaisuus päättyy