Operaatio Pirkanmaa tuo katutaidetta ja tapahtumia Kangasalle


Kulttuuripääkaupunki haun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa tuo Kangasalle katutaidetta ja mielenkiintoisia tapahtumia osaksi kuluvan vuoden tapahtumatarjontaa.

Operaatio Pirkanmaa on kolmevuotinen projekti, joka toteuttaa Pirkanmaalle haetun kulttuuripääkaupunkihankkeen 2026 tavoitteita. Hankkeelle suunniteltu budjetti on yhteensä 2,6 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus on 1,9 miljoonaa ja kuntakumppaneiden osuus 0,7 miljoonaa euroa. Kangasala on yksi 19 Pirkanmaalaisesta kunnasta jotka ovat mukana hankkeessa. Mukana olevien kuntien osuus perustuu niiden väkilukuun. Kangasalan kaupungin osuus on 25 920 € vuodessa.

Yksi hankkeen myötä Kangasalla alkavista kokonaisuuksista on Kangasala Street Art. Huutijärvelle entisen purettavan ammattikoulun rakennuksiin kesäkuussa 2022 avautuva katutaidekokonaisuus, jonka toteutukseen saavat osallistua kaikki kaupunkilaiset ja kaupungissa vierailevat. Kaksivuotinen projekti käynnistetään Operaatio Pirkanmaan avulla vanhan purettavan ammattikoulun kiinteistöllä Huutijärvellä ja se laajenee vuodelle 2023 Kangasalan keskustassa sijaitsevaan kerrostaloon.

Sirkusrakkauspumpum on tullut Pirkanmaalla tunnetuksi mm. alikulkutunneleihin toteutetuista maalauksista. Kuva: Sirkusrakkauspumpum.

Katutaiteen ammattiryhmä Sirkusrakkauspumpumin koordinoimassa projektissa kaupungin asukkaat ja ammattitaiteilijat toteuttavat Huutijärvellä uudenlaisen katutaidekohteen, mikä tarjoaa korkeatasoisia muraaleja ja katutaiteeseen liittyvää tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. Aiemmin ryhmän Pirkanmaalla toteuttamissa tapahtumissa on maalaajina ollut kaikenikäisiä, lapsiperheistä senioreihin sekä ensikertalaisista ammattilaisiin.

Kangasala Street Art tuo Huutijärvelle myös ammattilaisten töitä. Yksi projektiin osallistuvista ammattitaiteilijoista on Tomi Lastunen, joka toimii myös nuorten osallistavan muraalin ohjaajana. Kuva: Cinema Cielo.

Tulossa on ammattitaiteilijoiden teoksia, nuorten ja ammattilaisten yhdessä toteuttama muraali sekä kaikille avoin katutaidetapahtuma kesäkuun puolivälissä. Kokonaisuuden myötä rakennusten ulkoseinät tulevat saamaan uuden ilmeen ja alue valjastetaan katutaide- ja ajanviettokäyttöön eri ikäisille. Väliaikainen kaupunkigalleria tarjoaa mahdollisuuden myös omien töiden toteutukseen ja toimii samalla myös tapahtumapaikkana.

Kangasala Street Art tapahtumien lisäksi Operaatio Pirkanmaan kautta Kangasalla järjestetään myös monia muita eri kohderyhmille suunnattuja tapahtumia, joista ensimmäinen on 22.4. järjestettävä nuorisotilailta Ruutanan monitoimitalolla. Pizzaa ja raptyöpajan käsittävä tapahtuma on Suomen Nuorisoseurojen järjestämä ja yksi valtakunnallisen RESONANSSI – Nuori kulttuuri on Air -tapahtuman työpajoista. Nuori Kulttuuri On air – järjestetään lauantaina 7. toukokuuta ja se on monipaikkainen ja monitaiteinen valtakunnallinen nuorisotapahtuma, joka ulottuu Inarista Helsinkiin. Operaatio Pirkanmaa järjestetää Kangasalla kesällä myös Taito Pirkanmaan METSÄSTÄ KÄSIN – Lasten käsityökesäleirin.

Tulevista Operaatio Pirkanmaan Kangasalla järjestämistä tapahtumista on tulossa lisätietoa Kangasalan verkkosivuille, tapahtumakalenteriin sekä koostetusti osoitteeseen kangasala.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri-ja-vapaa-aikapalveluiden-hankkeet/operaatiopirkanmaa/. Operaatio Pirkanmaan tavoitteista ja kaikista Pirkanmaalla järjestettävistä tapahtumista voit lukea lisää myös hankkeen verkkosivuilta operaatiopirkanmaa.fi.

Kaikki Kangasalla järjestettävät Operaatio Pirkanmaan tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Lisätiedot:

Operaatio Pirkanmaa Kangasalla:

Marke Vornanen, vapaa-aikapalveluiden johtaja, kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut
+358 (0)44 481 3041marke.vornanen@kangasala.fi

Anna Toiva, kulttuurikoordinaattori
p. 044 481 3020 anna.toiva@kangasala.fi

Kangasala Street Art tapahtumat:

Isabella Rossi, tapahtumakoordinaattori p. 044 481 3050 isabella.rossi@kangasala.fi