Lamminrahkan koulun taiteilijahaku oli suosittu: 124 ehdokasta


Havainnekuva, jossa näkyy Lamminrahkan koulu ja näkymä torilta

Lamminrahkan koulun taiteilijahaku kiinnosti laajasti: jopa 124 portfoliota saapui määräaikaan eli 15.11. mennessä. Portfolioiden perusteella valitaan 3-4 taiteilijaa kutsukilpailuun, jossa taiteilijat laativat luonnoksen koulun taideteoksesta. Lopullinen teos ja sen toteuttava taiteilija valitaan tästä joukosta. Valinta kutsukilpailuun päässeistä taiteilijoista tehdään marraskuun loppuun mennessä ja toteutettava taideteosluonnos valitaan maaliskuussa 2021. Teos valmistuu 2023, jolloin koulun ensimmäinen osa aloittaa toimintansa.

Havainnekuva Lamminrahkan yhtenäiskoulun sydänaulasta. Kuvassa on lapsia ja mieshenkilö. Aulassa näkyy esiintymislava, pöytäryhmiä ja portaikko.

Havainnekuva Lamminrahkan yhtenäiskoulun sydänaulasta, joka toimii sekä sisääntuloaulana, ruokasalina että juhlatilana näyttämöineen. Osittain kahden kerroksen korkuinen sydänaula on yksi mahdollinen taideteoksen sijaintipaikka. Havainnekuva Verstas Arkkitehdit Oy

Portfolioita saatiin tekemisen tavoiltaan hyvin monen tyyppisiltä taiteilijoilta ja sekä kokeneilta ammattilaisilta että lahjakkailta, mutta julkisen taiteen suhteen vähemmän kokeneilta tekijöiltä, kuten toivottiinkin. Kutsukilpailuun pyritäänkin valitsemaan keskenään erilaisia tekijöitä.

– Kangasalle on syntymässä vastikään julkistetun Ympäristö- ja taideohjelman myötä laadukkaita julkisen taiteen mahdollisuuksia. Siksi on nyt ilahduttavaa nähdä, että tämä kiinnosti ammattilaisia näin laajasti. Koulusta saadaan varmasti upea kokonaisuus, ja samalla pelin avaus koko Lamminrahkan julkiselle taiteelle laajemminkin, iloitsee Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Lamminrahkan koulun taideteos tulee olemaan järjestyksessään toinen Lamminrahkaan toteutettava taideteos. Ensimmäinen oli Lahdentien eritasoliittymän siltaan ja meluseiniin toteutettu teoskokonaisuus ”Lehdet” ja ”Varpuset”, joiden takana on tamperelainen ROP-taiteilijaryhmä. Jatkoa seuraa, sillä Lamminrahkan eteläosaan on parhaillaan tekeillä julkisen taiteen, tapahtumien ja unelmien viherympäristön yleissuunnitelma. Suunnitelma valmistuu tammikuussa ja siinä osoitetaan taiteen ja muiden toimien paikat, alustavat ideat esimerkiksi taiteenlajeista sekä aikataulu ja budjetti.

Lamminrahkan koulu on Kangasalan ja Tampereen kaupunkien yhteishanke: Kangasalan kaupunki rakennuttaa koulun, mutta kouluun tulee myös Tampereen Ojalan alueen oppilaita. Koulukeskuksen rakennukseen tulee yhtenäiskoulun (luokat 3-9) lisäksi myös pienten lasten yksikkö (päiväkoti, esikoulu, luokat 1-2). Koulu tulee olemaan myös vilkkaassa ilta- ja viikonloppukäytössä: kouluun tulee mm. 1 000 m2:n liikuntasali sekä taitoaineiden tiloja, kerhotiloja ja kokoontumis- ja juhlatilaa. Rakennuksen suunnittelee Verstas Arkkitehdit Oy, jonka ehdotus Kerkkä voitti keväällä koulukeskuksen suunnittelusta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun. Koulua suunnitteleva arkkitehti Väinö Nikkilä on mukana valitsemassa kutsukilpailuun valittavia taiteilijoita sekä aikanaan myös lopullista taideteosta.

Havainnekuva, jossa näkyy Lamminrahkan koulu ja näkymä torilta

Koulun havainnekuva torin suunnasta. Yksi mahdollinen taideteoksen sijainti on koulun sisäänkäyntiaukio torin jatkeena. Havainnekuva Verstas Arkkitehdit Oy.

Lamminrahkan eritasoliittymä valmistui elokuussa ja kadut ja muu kunnallistekniikka ovat rakenteilla. Ensimmäiset 15 yhtiömuotoista asuinkorttelia ja 4 yrityskorttelia on varattu. Omakotitalo- ja kaupunkipientalotonttien haku alkaa 1.2.2021 ja rakentamaan pääsee 2022. Alakoulu ja pienten lasten yksikkö (päiväkoti, esikoulu, luokat 1-2) avautuvat elokuussa 2023.

Taiteilijakilpailun sivut
Linkki kilpailusivuille

Kangasalan ympäristö- ja taideohjelma
Linkki Kangasalan ympäristö- ja taideohjelman sivulle

Lisätietoja

Kangasalan kaupunki:
Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329, sanna.karppinen(a)kangasala.fi
www.lamminrahka.fi

Public Art Agency Finland:
Taidekoordinaattori Maija Kovari
p. 044 502 3252, maija.kovari(a)paaf.fi