Kuvanveistäjä Matti Kalkamo valittiin Kuhmalahden koulutalon taiteilijaksi


Kuvanveistäjä Matti Kalkamo valittiin Kangasalla sijaitsevan Kuhmalahden koulutalon taiteilijaksi portfoliohaun kautta. Pienessä kyläkoulussa taide tulee olemaan tiiviisti osa arjen ympäristöjä. Koulutaloon rakennettavan laajennusosan on tarkoitus valmistua syksyllä 2023.

Kuhmalahden koulutalon laajennusrakentamisen ja piha-alueiden uudistamisen yhteydessä koulutaloon hankitaan uusi taideteos. Sopivaa taiteilijaa haettiin portfoliohaun kautta, johon määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 88 portfoliota taiteilijoilta. Haastatteluvaiheen jälkeen valintaraati päätyi yksimielisesti valitsemaan kuvanveistäjä Matti Kalkamon Kuhmalahden koulutalon uuden taideteoksen toteuttajaksi.

Tamperelainen Matti Kalkamo on kokenut julkisen taiteen tekijä. Hänen julkiset teoksensa ovat leikkisiä ja humoristisia kuitenkaan unohtamatta ihmisenä olemisen haurautta. Kalkamon teoksia löytyy useista kaupungeista ympäri Suomea niin kouluista, ulkotiloista kuin poliisitalostakin. Teosten huumori kumpuaa inhimillisyydestä ja ihmisenä olemisen oivalluksista, mutta myös vakavammista havainnoista maailman tilasta ja kipupisteistä. Näistä aineksista myös Kuhmalahden koulutalon tuleva teos syntyy.

Kalkamo käyttää työskentelyssään ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja ja hänen ilmeikkäät julkiset veistoksensa ovat teknisesti taidokkaasti toteutettuja arkisten ympäristöjen rikastuttajia. Teokset asettuvat osaksi ympäröivää tilaa ja ottavat sen haltuun yllättävilläkin tavoilla. Kalkamo hallitsee niin perinteiset kuvanveistotekniikat kuten pronssivalun, mutta soveltaa teostensa toteutuksessa puhuttelevasti myös muita materiaaleja kuten led-valoja, lujitemuovia tai keramiikkaa. Kalkamon teoksia löytyy useiden kaupunkien kokoelmista kuin myös Valtion taideteostoimikunnan ja Nykytaiteenmuseo Kiasman kokoelmista.

Kuhmalahden koulutalo on pieni kyläkoulu, joka on käyttäjilleen rakas paikka. Kalkamon tuleva teos tulee rikastamaan paitsi koululaisten arkea, myös toivottavasti ilahduttamaan kaikkia kyläläisiä. Kuhmalahden koulutaloon rakentuu nimittäin laajennusosa 3.-6. luokkalaisille, minkä lisäksi jo olemassa olevassa rakennuksessa varhaiskasvatus, esiopetus ja 1.-2. luokat jatkavat toimintaansa. Koulutalo on koko Kuhmalahden sydän ja koululaisten ja koulun henkilökunnan lisäksi se on piha-alueineen kaikkien kyläläisten käytössä. Taiteella on siis tärkeä rooli osana pienen kyläkoulun arkea.

Kuhmalahden koulutaloon Kalkamo tulee toteuttamaan moniosaisen pienoispronssiveistoksista koostuvan teoksen. Teoksen osia tulee koulutalon sisätiloihin sekä pihalle, jolloin siihen voi törmätä myös ulkopelien ja piha-aktiviteettien parissa. Teoksen on määrä valmistua samaan aikaan koulun laajennusosan kanssa eli vuoden 2023 syksyllä.

Hanke on osa Kangasalan kaupungin Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelmaa, jonka puitteissa kaupungissa kehitetään laajasti ja monipuolisesti julkisia tiloja sekä taiteen että maisema-arkkitehtuurin ja kulttuuritapahtumien avulla. Kuhmalahden koulun teoshankinnalle on myös saatu Taiteen Edistämiskeskuksen ”Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen” -erityisavustusta.

 

Lisätietoja:

Maija Kovari

Taidekoordinaattori
Arkkitehti, Kuvataiteilija – MSc (Arch), B.F.A.
Public Art Agency Finland
maija.kovari@paaf.fi
+358 44 502 3252

 

Kuvanveistäjä Matti Kalkamo

kalkamo@gmail.com
puh. 050 5624 335

 

Marke Vornanen

vapaa-aikapalveluiden johtaja
Kangasalan kaupunki
kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut
marke.vornanen@kangasala.fi
+358 (0)44 481 3041