Kulttuurikoira Kaski kirjastoautossa


Kangasalan kirjastoauto Kotikujan Konstassa kokeillaan kulttuurikoiratoimintaa keväällä 2024.

Kirjastoautossa riitti hännänhuisketta ja lasten riemua viime viikon perjantaina 19.1., kun kyydissä oli kulttuurikoira Kaski. Kyseessä oli kokeilu, jossa kulttuuritouhuihin tottunut whippet-koira omistajansa Kaisa Stenmanin kera hyppäsivät mukaan illan viimeisille pysäkeille ja kirjastoauton asiakkaat pääsivät tapaamaan koiraa ja kokeilemaan, miltä kirjallisuudesta ja kulttuurista nauttiminen yhdessä koiran kanssa tuntuu.

Pysäkeillä kulttuurikoira otettiin lämpimästi vastaan ja yhteiselo sujui mutkattomasti ja haukuitta. Osa paikalle saapuneista oli tullut varta vasten kulttuurikoiran houkuttelemana. Olipa yksi lapsista kirjoittanut Kaskille ikioman runonkin, jonka pääsi kirjastoautossa tälle lausumaan. Koira toimii ohjaajansa kanssa pääasiassa kirjastoauton ohjaamotiloissa ja varsinaiset kirjastopalvelut järjestetään pysäkeillä hieman tavanomaisesta poikkeavin järjestelyin. Allergiset asiakkaat on huomioitu siten, että kirjastoauton henkilökunta palvelee tarvittaessa kirjastoauton ovelle. 

Kulttuurikoirakonsepti eroaa perinteisemmästä lukukoiratoiminnasta siten, että kulttuurikoiran tapaaminen voi sisältää mitä vain: runoja, satuja, tarinoiden keksimistä tai ihan vain yhdessä vietettyjä hetkiä. Vastaavanlaista toimintaa ei tiedettävästi ole ollut kirjastoautoissa aiemmin. 

Seuraavan kerran Kaski on tavattavissa kirjastoauton iltapysäkeillä jo tulevana perjantaina 26.1. klo 16.50-19.00. Varsinaista kevään aikataulua suunnitellaan parhaillaan ja kirjasto tiedottaa toiminnan ajankohdista ja sisällöistä tuonnempana.

Lisätietoja: 

Leena Lönnberg, kirjastonhoitaja, kirjastoautopalvelut
p. 050 315 2850, etunimi.sukunimi@kangasala.fi