Koronavuosi 2020 Kangasalan kirjastoissa


Koronavuosi palvelurajoituksineen mullisti kirjaston toimintaa. Lainaus laski pelättyä vähemmän ja asiakkaat löysivät e-aineiston.

Kirjaston tilastoja vuodelta 2020

Koronavuosi 2020 näkyi kirjastonkäyttäjille monin tavoin. Asiointi pystyttiin järjestämään turvallisesti. Toisin ajoin vain varausten nouto ja lainojen palauttaminen oli mahdollista, välillä asiakkaat pääsivät hyllyille valitsemaan aineistoa itse. Suuri osa palveluista oli kuitenkin pois käytöstä. Tapahtumat ja opastukset siirtyivät verkkoon eikä kirjastotiloissa voinut oleskella ja vaikkapa lukea lehtiä. Kirjastot olivat kokonaan kiinni vajaat pari kuukautta keväällä.

Vaikka aukioloajat ja fyysiset kirjastokäynnit vähenivät, lainausluvut laskivat kuitenkin vain 14,8 %. PIKI-kirjastojen yhteiseen kokoelmaan hankittiin reilusti lisää e-aineistoja. Niihin pääsee PIKI-verkkokirjaston kautta ja niihin kirjaudutaan kirjastokortilla. E-kirjoja lainattiinkin 40 % enemmän kuin edellisenä vuonna, e-musiikin kuuntelu kasvoi 54 % ja e-äänikirjojen lainaus peräti 71 %.

Kirjasto teki vuonna 2020 digiloikan: julkaisimme YouTube-kanavallamme satutuokioita, kirjavinkkauksia, pelistriimejä ja muusikkotapaamisen. Opastimme e-aineiston käyttöön Facebookissa ja Instagramissa. Aloimme visertää myös Twitterissä. Henkilökunta myös uudistaa kokoelmaa: loppuun kulunutta ja vanhentunutta aineistoa poistettiin ja uutta aineistoa hankittiin 17 % enemmän kuin edellisenä vuonna.