Koronarokotukset Kangasalan ja Pälkäneen alueella, 6.8.2021


Koronarokotuksia tarjotaan jatkossa kaikille 12–15-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Rokotukset voidaan aloittaa asetusmuutoksen voimaan tulon jälkeen maanantaina 9.8.2021. Yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille voidaan käyttää Pfizerin ja Modernan rokotetta. Lapset ja nuoret voivat käydä rokotuksilla Kangasalan ja Pälkäneen rokotuspisteissä. Myös kouluille on suunnitteilla rokotuspäiviä, joista infotaan  myöhemmin lisää.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Itsemääräämisoikeudelle ei ole mitään ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan silloin koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus. THL toimittaa nuorelle annettavan tiedotteen sekä suostumuslomakkeen, jota voi tarvittaessa käyttää. THL:n verkkosivuille on tulossa oma sivu lasten ja nuorten koronarokotuksista.

  • Huomioithan, että tulet vain terveenä rokotukselle! Mikäli sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, peru rokoteaika alempana olevien ohjeiden mukaisesti ja hakeudu koronatestaukseen. Uuden ajan voit varata verkkoajanvarauksesta.
  • Modernan rokotteen ikärajan laajentumisen johdosta kaikki tämän viikon rokotusajat täyttyivät hyvin verkkoajanvarauksen kautta eikä rokotteita ole jäämässä yli. Walk in-vastaanottoa ei ole nyt tarpeen järjestää. Tilannetta arvioidaan uudelleen tämän viikon aikana.
  • Rokotuksen tehosteväliä on jatkossa mahdollista aikaistaa rokotteen saatavuuden mukaan. Jos kuntalainen haluaa vaihtaa jo annetun tehosterokotteen ajankohtaa, hänen pitää perua aikaisemmin annettu aika ja varata itse uusi aika verkkoajanvarauksen kautta. Tehosterokotteen voi jatkossa ottaa 8-12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. THL:n suositus on kuitenkin edelleen, että tehosterokote otetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Uusia tehosteaikoja on tarjolla ajanvarausjärjestelmässä rokotteen saatavuuden mukaan. Tehosterokotteinen aikaistaminen ei saa hidastaa kunnissa ykkösrokotusten edistymistä. Ensin pitää mahdollistaa kaikille halukkaille ensimmäinen rokoteannos. Huomaathan verkkoajanvarausta tehdessä, että valitset oikean valmisteen tehosteajan. Sekä Pfizerin, että Modernan rokotteille on omat aikalajit ajanvarausjärjestelmässä.

THL:n suositus on, että tehosteannoksena annettaan ensisijaisesti saman valmistajan rokotetta kuin ensimmäinen annos, koska tutkimustietoa mRNA-rokotteiden ristiinkäytöstä ei vielä ole käytettävissä. On kuitenkin oletettavissa, että teho- tai turvallisuushuolia ei ristiinkäytössä ilmene. Jos kuntalainen haluaa aikaistaa toista rokoteannostaan esimerkiksi 12 viikosta 8 viikkoon, ja kunnassa on tuolloin 8 viikon kohdalla tarjolla vain eri valmistajan rokotetta kuin henkilö on saanut ensimmäisenä annoksena, toinen annos voidaan antaa eri valmistajan rokotteella.

  • Osa rokotustiedoista ei ole siirtynyt THL:n rokotusrekisteriin eikä Omakantaan. Tiedot tulevat siirtymään takautuvasti, kun vika on saatu korjattua. Jos rokotustietosi ei näy Omakannassa 5 arkipäivän kuluessa rokotuksesta ja tarvitset rokotustodistuksen akuutisti esim. ulkomaan matkaa varten, niin laitathan viestiä osoitteseen: koronarokotukset@kangasala.fi. Sähköpostiin otsikoksi kannattaa laittaa ROKOTUSTODISTUS. Tämä nopeuttaa asian käsittelyä.
  • Voit ilmoittautua lyhyellä varoitusajalla rokotukselle tulijaksi. Lista ei ole jonolista, eikä ohituskaista. Listalle ilmoittautuneille voidaan tarjota rokotetta päivän päätteeksi sellaisissa tilanteissa, että rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä. Voit ilmoittautua listalle soittamalla koronarokotusten ajanvarausnumeroon.

Lisätietoja ja ajanvarausohjeet: : https://www.kangasala.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/koronarokotukset/