Koronarokotukset

Ajankohtaista Kangasalan ja Pälkäneen alueen koronarokotuksista 

Ajanvaraus riskiryhmäläisten ja ikääntyneiden koronarokotuksiin on tauolla, sillä kaikki ajat ovat varattu. Ajanvaraus avautuu uudelleen, kun rokotteita saadaan lisää. Rokotetta tulee kuntiin pienissä erissä ja tästä syystä myös aikoja avautuu varattavaksi pieni määrä kerrallaan. 

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 1. riskiryhmään kuuluvat 16-69-vuotiaat kuntalaiset sekä kaikki yli 75-vuotiaat ja heidän kanssa samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet omaishoitajat ja ikääntyneet.

Riskiryhmään kuuluvia ei priorisoida ryhmän sisällä, joten kaikki ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat ovat oikeutettuja tekemään ajanvarauksen. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavien sairauksien riskiryhmään kuuluvat kuntalaiset. Kaikkien yli 70-vuotiaiden rokotusvuoro määräytyy vain iän perusteella, vaikka olisikin koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Riskiryhmämääritykset eivät siis koske yli 70-vuotiaita.

Kuulut vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavan sairauden vuoksi rokotettaviin, jos olet 16-69-vuotias, ja saanut tai sinulla on jokin seuraavista:

 1. Elinsiirto tai kantasolusiirto
 2. Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 3. Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 4. Vaikea krooninen munuaissairaus
 5. Vaikea krooninen keuhkosairaus
 6. Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 7. Downin oireyhtymä

Riskiryhmien koronarokotusten järjestys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL  -linkin takaa löydät koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavien sairauksien määrittelystä tarkempaa tietoa. Voit kysyä neuvoa myös terveydenhoitajalta koronarokotusten ajanvaraus- ja neuvontapuhelimesta.

Varaudu esittämään rokotukseen saapuessasi peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi Kela-kortti tai lääkärinlausunto.

Riskiryhmärokotteita ja ikääntyneiden rokotteita annetaan eri viikonpäivinä. Huomaathan verkkoajanvarausta tehdessä, että varaat rokotuksen oikealle viikonpäivälle:

Riskiryhmärokote (AstraZeneca): rokotuspäivät maanantai, tiistai

Ikääntyneiden rokote (Pfizer): rokotuspäivät keskiviikko, torstai, perjantai

Riskiryhmään kuuluvat 16-17-vuotiaat rokotetaan poikkeuksellisesti Pfizerin rokotteella, sillä AstraZenecan rokote on suunnattu 18-69-vuotiaille.

Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta https://mediaika.fi/kangasala/app tai puhelimitse koronarokotusten ajanvaraus- ja neuvontapuhelimesta, puh. 03 5655 4039 arkisin klo 8-12. Suosittelemme käyttämään sähköistä ajavarausta, jos mahdollista. Puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet.

 

Tärkeitä ohjeita rokotukselle tulijalle:

 • Koronarokotukseen pääsee vain ajanvarauksella.
 • Jokaiselle rokotukselle tulijalle tulee varata oma aika.
 • Koronavirustilanteen takia on tärkeää, ettei rokotuspaikoille syntyisi jonoja, saavu siis vastaanotolle juuri ennen varattua aikaa.
 • Pidä 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.
 • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.
 • Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, siirrä rokotusaika.
 • Rokotukseen tulevan kannattaa ottaa mukaan Kela-kortti.
 • Rokottamisen helpottamiseksi on hyvä pukea ylle vaatteet, joissa olkavarren saa helposti paljaaksi.

Tiedote 15.2.2021: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-kangasalan-ja-palkaneen-alueen-koronarokotuksista-15-2/

Tiedote 5.2.2021: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-kangasalan-ja-palkaneen-alueen-koronarokotteista-5-2-2021/

Tiedote 29.1.2021: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-kangasalan-ja-palkaneen-alueen-koronarokotteista-29-1/

Tiedote 22.1.2021: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-kangasalan-ja-palkaneen-alueen-koronarokotuksista-2/

Tiedote 21.1.2021: https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-kangasalan-ja-palkaneen-alueen-koronarokotuksista/

Mikä on rokotejärjestys?

Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitettu erä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä lääketieteellisin perustein. Suomen koronastrategian mukainen rokotusjärjestys on seuraava:

 1. Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.
 2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.
 3. Henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia.
 4. Muut kuin 1-3 kohdassa tarkoitetut henkilöt.

Rokotehankintaa on valmisteltu siten, että kaikki halukkaat tulevat rokotteen saamaan. Rokotuksiin osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri koordinoi rokotusten järjestämistä ja jakamista, mutta kunnilla on vastuu rokotusten järjestämisestä omalla alueellaan. Rokotusten järjestämisessä tehdään tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja ERVAN (erikoisvastuualue) kanssa. THL puolestaan ohjeistaa ja tukee kuntia rokotejärjestelyissä. Työterveyshuollon kanssa tehdään myös tiivistä yhteistyötä ja työterveyshuolto osallistuukin kaupungin henkilöstön rokottamiseen.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat tiedottavat, mitkä ryhmät ovat milloinkin rokotusvuorossa sekä mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Missä kangasalalaiset rokotetaan?

Rokotuksen voi varata johonkin seuraavista rokotuspisteistä: Kangasalan keskusterveysasema, Suoraman neuvola tai Pälkäneen OmaAsema. Myöhemmin keväällä, kun rokotetta saadaan isompia määriä, avautuu myös enemmän rokotuspisteitä.

Ajanvaraus koronarokotuksiin

Koronarokotuksiin tullaan aina ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta https://mediaika.fi/kangasala/app tai puhelimitse koronarokotusten ajanvaraus- ja neuvontapuhelimesta,  puh. 03 5655 4039 arkisin klo 8-12. Erillisiä kutsukirjeitä ei lähetetä rokotuksiin, sillä rokotteen saatavuutta on vaikea arvioida tällä hetkellä.

Ajantasaista tietoa koronarokotuksista

On erittäin tärkeää seurata rokotetiedotusta eri kanavista. THL:n koronarokotesivuilta www.thl.fi löytyy aina tuoreimmat tiedot Suomen rokotetilanteesta. Kangasalan kaupungin koronarokote-asioista kootaan tietoa kaupungin verkkosivuille sekä paikallislehtiin. Myös sote-henkilökunta kertoo asiakkailleen aktiivisesti koronarokotuksista.

Lisätiedot:
Koronarokotusneuvonta, puh. 03 5655 4039 arkisin klo 8-12.