Koko kaupungin yhteiset vieraskasvilajien kitkentätalkoot järjestetään 20.6.


Tule mukaan talkoilemaan 20.6. tai järjestä omat kitkentätalkoot!

Kangasalan kaupunki järjestää koko kaupungin yhteiset vieraskasvilajien kitkentätalkoot tiistaina 20.6.2023. Kaupunki kannustaa kaikkia mukaan yhteistyöhön lähiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Voit myös järjestää omat vieraskasvien kitkentätalkoot ajalla 1.6. -31.8.2023.

Jättipalsami (Kuva: smerikal – CC BY-SA 2.0.)

Vieraslajit

Vieraslajit ovat kasvi-, eläin- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet niiden alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle ihmisen avustamana joko tahallisesti tai tahattomasti.  Vieraslajit muodostavat yhden suurimmista uhista luonnon monimuotoisuudelle kilpailemalla tilasta paikallisten lajien kanssa. Pahimmillaan vieraslajit muodostavat uhan koko ekosysteemien toiminnalle. Vieraslajit aiheuttavat myös taloudellista haittaa ja ongelmia alueiden virkistyskäytölle. Kaupungin resurssit vieraslajien torjuntaan ovat rajalliset ja siksi luontoon levinneitä vieraslajeja on tärkeää lähteä torjumaan yhteistyöllä ja talkoovoimin.

Vieraslajitalkoot kaupungin yhteisissä kohteissa

Kangasalan kaupunki järjestää vieraskasvilajien yhteiset kitkentätalkoot ennalta valituissa kohteissa tiistaina 20.6.2023 klo 9–12. Kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita kohteisiin mukaan talkoilemaan. Vieraslajitalkoisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Riittää, kun ilmestyt paikalle. Varauduthan kuitenkin asianmukaisella vaatetuksella.

Talkookohteissa on saatavilla jätesäkkejä, työhanskoja ja juotavaa. Jättipalsamit lähtevät helposti käsin kitkemällä. Kohteissa kokoonnutaan aamulla klo 9, mutta myöhemminkin voi saapua paikalle. Talkoot kestävät aamupäivällä klo 12 asti.

Talkookohteet 20.6.2023 klo 9–12:

  • Liutun uimarannan lähiympäristö, kokoontumispaikka Rantakujan pääty
  • Ranta-Koiviston frisbeegolfradan lähiympäristö, kokoontumispaikka pysäköintialue Atrakujan päädyssä
  • Mäyrävuoren kentän lähiympäristö, kokoontumispaikka Mäyrävuoren pelikenttä

Omien vieraslajitalkoiden järjestäminen

Kaupungin yhteisten vieraslajitalkoiden lisäksi kaupunki kannustaa asukkaita ja asukasyhdistyksiä järjestämään omia vieraskasvien kitkentätalkoita ajalla 1.6. -31.8.2023. Talkoot voi järjestää ilmoittamalla talkoista ennakkoon, jolloin kitkentäjätteellä täytetyt jätesäkit noudetaan kaupungin toimesta sovitusta paikasta.

Ohjeet vieraslajitalkoiden järjestämiseen omassa kohteessa:

  1. Kerää kasaan reipas talkoojoukko. Etsi lähiympäristöstäsi sellainen kohde, jossa esiintyy vieraskasvilajeja ja kysy maanomistajalta lupa niiden torjuntaan. Sopivia kohteita voit myös kysyä Kangasalan kaupungin ympäristönsuojelusta. Talkoita on mahdollisuus järjestää koko kesäkauden (1.6.-31.8.2023) aikana.
  2. Ilmoittaudu talkoisiin! Talkoilevat asukkaat, asukasyhdistykset sekä muut toimijat voivat ilmoittautua talkoisiin täyttämällä talkooilmoituslomakkeen sähköisesti. Jätä täytetty talkooilmoitus vähintään 7 vrk ennen talkoita.

Ilmoittautumislomakkeen voit täyttää sähköisesti täällä: 
https://q.surveypal.com/Vieraskasvilajien-ilmoittautumislomake-2023

tai skannaamalla QR-koodin puhelimellasi:

  1. Ilmoittautumisen jälkeen talkoilijat voivat noutaa tarvittavan määrän jätesäkkejä vieraskasvilajijätettä varten joko teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä (Urheilutie 13, Kangasala) tai kaupungin tekniseltä varikolta (Kaarina Maununtyttärentie 6, 36200 Kangasala). Teknisen keskuksen asiakaspalvelupiste on avoinna ma-pe klo 9–15. Kaupungin tekninen varikko on avoinna ma-to klo 7–15.00 ja pe 7–13.30.
  2. Kitke talkoopäivänä vieraskasvilajit jätesäkkeihin. Pyri kitkemään mahdollisuuksien mukaan kasvit juurineen. Sulje jätesäkit. Sijoita jätesäkit talkookohteessa paikkaan, josta kaupungin työntekijät pääsevät ne helposti noutamaan ajoneuvolla.
  1. Täytetyt jätesäkit noudetaan talkoiden jälkeen kaupungin toimesta sovitusta paikasta seuraavan viikon kuluessa. Kaupunki kuljettaa vieraslajitalkoissa syntyneen jätteen asianmukaisesti hävitettäväksi. Jätäthän jätesäkkeihin ainoastaan vieraslajeista kertynyttä kasvijätettä.

Lisätietoa:

Lisää tietoa vieraslajeista ja ohjeita niiden torjuntaan löydät osoitteesta: https://vieraslajit.fi/

Teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä (Urheilutie 13, 3600 Kangasala) on noudettavissa myös esitteitä vieraslajeista ja niiden torjunnasta.

Kangasalan kaupunki

Tuomo Antila, ympäristöpäällikkö, p. 050 550 9739

Jari Järvinen, kaupunginpuutarhuri, p. 050 550 9079