Kirjojen kierrätys yhä suosiossa Kangasalla


Pääkirjastolla toimiva Kirjan kiertorata on yhä kahden kokonaisen toimintavuoden jälkeen suosittu palvelu. Viime vuonna kirjoja kierrätettiin Kangasalta yhteensä 7 400 kappaletta.

Kangasalan pääkirjastolle tuli loppuvuodesta 2021 Kirjan kiertorata -kierrätyspalvelu. Palvelu toteutetaan Kangasalan kirjaston ja orimattilalaisen antikvariaatti Finlandia Kirjan yhteistyönä. Kaupunkilaiset ovat voineet toimittaa pääkirjaston ala-aulaan sijoitettuun kierrätyslaatikkoon ylimääräisiä kirjojaan itsepalveluperiaatteella. Palvelun kautta kirjat päätyvät Finlandia Kirjan verkkokauppaan myyntiin tai lahjoitettavaksi hyväntekeväisyystapahtumissa sekä uusioraaka-aineiksi.

Viime vuonna Kangasalta lähti palvelun kautta yhteensä 7 400 kirjaa. 43% kirjoista saatiin ohjattua uudelleen lukukäyttöön. Loput kirjat eli 2 100 kg kierrätettiin kotimaiseen uusiokäyttöön Ekovillalle eristevillan tuotantoon, jolloin kirja muuttaa muotoaan, mutta säilyy edelleen toimivana hiilinieluna. Yksikään kirja ei päätynyt polttoon tai jätteen loppusijoitukseen. Pieniä määriä muovia sisältäviä kansirejektejä toimitettiin energiajakeeksi. Ensimmäisenä toimintavuotena 2022 kirjoja lähetettiin kiertoradalle Kangasalta peräti 10 000 kappaletta.

– Kysyntä kirjojen kierräyspalvelulle on jatkuvaa, minkä viime vuotinen kirjamääräkin osoittaa. Lisäksi palvelu on asiakkaille helppokäyttöinen ja yhteistyö Finlandia Kirjan kanssa on kirjaston näkökulmasta vaivatonta, kertoo kirjastopalvelujohtaja Annamari Nikara-Nummi.

Kierrätyslaatikkoon kelpaavat kaikenlaiset kirjat tietosanakirjasarjoja tai hajuhaittaisia lukuun ottamatta. Kirjan kiertorata on käytettävissä pääkirjaston ala-aulassa toistaiseksi tai niin kauan kuin kysyntää palvelulle riittää. Palvelusta ei synny kaupungille kuluja.