Kangasalan vuoden 2019 rakennushanke


Kangasalan kaupungin viranomaislautakunnan työryhmä on valinnut vuoden 2019 rakennushankkeen. Valittu kohde on omakotitalo Suoramanjärven suunnalla. Valinnan perusteluna ovat rakennuksen onnistuneet tyylilliset ja toiminnalliset ratkaisut sekä sopiminen maalaismaisemaan.

Vuoden rakennushanke: omakotitalo Summala

Rakennuttaja: Antti ja Maarit Summala

Suunnittelija: Heini Tuppurainen, rakennusinsinööri

Vastaava työnjohtaja:Timo Koivukangas, rakennusinsinööri

Valokuva Susanna Virjo.

Vuoden rakennushankkeeksi valittu omakotitalo sijaitsee maalaismaisemassa Kangasalan keskustaajaman eteläpuolella. Rakennuksen sijoittaminen ympäristöönsä noudattaa vanhaa hyvää tapaa, jossa peltomaisemassa oleva talo asettuu metsän reunaan. Asuinrakennukseen katoksella liittyvä saunaosa on niin ikään sijoitettu luontevasti maisemaan rajaamaan pihan julkista ja yksityistä puolta.

Omakotitalon pelkistetty muoto sekä miljööseen sopivat pintamateriaalit muodostavat tyylikkään kokonaisuuden, joka istuu kauniisti peltomaisemaan. Arkkitehtonista esikuvaa voi hakea kaikille suomalaisille varmasti tutusta jälleenrakennuskauden rintamamiestalosta, joka on vuoden rakennushankkeessa 2019 päivitetty nykyaikaan. Rakennuksen muodoissa, materiaaleissa ja väreissä on viittauksia myös perinteiseen maaseuturakentamiseen. Suunnitteluratkaisuissa on ulkoasun rinnalla mietitty harkitusti rakennuksen toiminnallisuutta asukkaiden arjen sujuvuuden näkökulmasta.

Vuoden rakennushankeen valinnan voidaan todeta olleen vuonna 2019 positiivisesti haasteellinen tehtävä, sillä esimerkillisesti onnistuneita rakennuksia on vuoden aikana Kangasalle valmistunut paljon. Työryhmä päätti näin ollen jakaa varsinaisen vuoden rakennushanke-tittelin lisäksi kunniamaininnan, jonka sai Kangasalan vapaapalokunnan uusi paloasema. Ranta-Koivistossa sijaitseva Paloasema on rakennettu entiseen teräsrakenteiseen metsäkonehalliin, jota on jatkettu hirsisellä lisäsiivellä. Hankkeessa kiteytyy innovatiivisuus, ekologisuus ja upea talkoohenki.

Lisätietoja:
Johanna Venäläinen, vt. rakennustarkastaja
p. 050 550 9088, johanna.venalainen(at)kangasala.fi

Mari Seppä, kaupunginarkkitehti
p. 044 431 4177, mari.seppa(at)kangasala.fi

Linkki rakennusvalvonnan sivulle:
https://www.kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen-rakentaminen-ja-tontit/rakennusvalvonta/vuoden-rakennushanke/