Kangasala tempaisee koululaisten pyöräilyn puolesta


Kangasalan tori täyttyy polkevista koululaisista maanantaina 13.5. klo 12:00.

Kangasalan koulujen oppilaat polkevat sata uudenuutukaista koulupyörää kulkueina torilta kouluille kaupunginjohtajan ja opetuspäällikön johdolla. Kulkue polkee pääosin pyöräilyn laatukäytävää eli Kangasalantietä pitkin ja päätyy kuhunkin kouluun.

Kulkue on osa Fiksusti kouluun -haastekilpailua, jonka Kangasala voitti yhdessä Kuopion kanssa. Koulupyörät on rahoitettu haastekilpailun voittorahoista. Haastekilpailun tarkoituksena on lisätä koululaisten aktiivista liikkumista sekä koulumatkoilla että koulupäivän aikana. Vain kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveyden kannalta riittävästi eli vähintään tunnin päivässä. Liikuntatunnit ja viikoittaiset liikuntaharrastukset eivät riitä täyttämään lasten liikkumisen tarpeita. Koulumatkan kulkeminen jalan tai pyörällä on helppo tapa lisätä lasten liikkumista ja pienentää samalla perheen hiilijalanjälkeä.

Uusilla koulupyörillä liikutaan koulun eri toimipaikkojen välillä sekä kuljetaan liikuntapaikoille ja mm. luontokohteisiin. Oppimisympäristön laajentaminen koulun ulkopuolelle on tärkeä osa uutta opetussuunnitelmaa ja ilmiöoppimista ja se onnistuu kätevimmin pyörillä: Pyörillä pääsee lyhyessä ajassa koulun lähiympäristöä kauemmaksi. Samalla oppilaat saavat liikuntaa. Koulupyörien lisäksi Kangasalla on haastekilpailun myötä tiivistetty eri hallinnonalojen yhteistyötä koululaisten liikkumisen lisäämiseksi, rakennettu koulujen pihoihin lisää polkupyörätelineitä ja -katoksia, otettu pyörien huolto valinnaiseksi oppiaineeksi, hankittu pyöränhuoltopakit sekä järjestetty pyöränhuoltotapahtumia.

Fiksusti kouluun -haastekilpailu on LIKES-tutkimuskeskuksen ja Sitran hanke, jossa Liikkuva koulu -ohjelma toimii yhteistyössä. Liikkuva koulu – ohjelma on yksi hallituksen kärkihankkeista ja kaikki Kangasalan koulut toteuttavat Liikkuva koulu -ohjelmaa.

Lisätietoja:
Fiksusti kouluun -hankkeen yhteyshenkilö, Vatialan koulun vs. apulaisrehtori ja perusopetuksen alakoulujen liikuntavastaava Jarkko Liuha, puh. 040 133 6747

Fiksusti kouluun -hankkeen projektipäällikkö (Likes-säätiöstä) Joonas Niemi, joonas.niemi@likes.fi, puh 050 505 2769

https://liikkuvakoulu.fi/fiksustikouluun

https://liikkuvakoulu.fi/liikkuvakoulu

https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/fiksusti-kouluun-voittajat-kuopio-ja-kangasala-tarttuvat-koulumatkaliikkumisen-haasteisiin/