Euroopan liikkujan viikko Kangasalla


Euroopan liikkujan viikko järjestetään joka vuosi 16.–22. syyskuuta. Tämä eurooppalainen aloite rohkaisee kuntia ja kaupunkeja ottamaan käyttöön kestävän kehityksen mukaisia kulkumuotoja ja kutsuu ihmisiä kokeilemaan vaihtoehtoja auton käytölle.

Pirkanmaalta teemaviikkoon on ilmoittautunut Kangasalan kaupunki, jonka palveluyksiköissä teemaviikkoa on suunniteltu koko kaupunkitasoisesti ja teeman mukaista ohjelmaa on tarjolla kaikille kaupunkilaisille. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen yksiköissä suunnitteluun otettiin mukaan lapset, joiden kanssa yhdessä pohdittiin, miten he halusivat toteuttaa viikon teemaa

Euroopan liikkujan viikon vaikutus on kasvanut vakaasti sekä Euroopassa että kaikkialla maailmassa sen käyttöönotosta, vuodesta 2002 lähtien. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut 2089 kuntaa ja kaupunkia 45 maasta. Suomessa teemaviikon tapahtumia järjestetään Kangasalan lisäksi Helsingissä, Hyvinkäällä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Lahdessa, Oulussa, Riihimäellä, Sipoossa ja Turussa.

Vuoden 2019 kampanja Euroopan liikkujan viikko kannustaa valitsemaan aktiiviset liikuntamuodot tai yhdistämään kävelyn ja pyöräilyn julkisen liikenteen kanssa. Kävely ja pyöräily ovat paitsi joustavia liikuntamuotoja, mutta lisäksi niillä on myös muita etuja, kuten sosiaalisuus ja taloudellisuus, luotettavuus, päästöttömyys sekä positiiviset terveysvaikutukset.

Kangasalla Euroopan liikkujan viikkoa vietetään teemalla ”Kävellen lähiluontoon”. Teemaviikon tavoitteena on tutustua oman kotikaupungin lähiluontoon kävellen. Jokainen voi toteuttaa omaa ohjelmaansa tai osallistua viikon tapahtumiin. ohjelmaansa tai osallistua viikon tapahtumiin. Lisää vinkkejä näistä mahdollisuuksista löytyy myös kaupungin Liiku ja Leiki -verkkosivuilta.

Kulttuuripyöräreitin julkistus, luontoretkeilyä ja katumaalaustempaus

Euroopan liikkujan viikolla Kangasalla voi muun muassa tutustua Kirkkojärven ja Kuohunlahden luontoon opastetulla tutustumisretkellä ja osallistua lähiluontoaiheiseen katumaalaustempaukseen kaupungin keskustassa sekä koulujen ja päiväkotien piha-alueilla. Teemaviikon päätteeksi julkistetaan ensimmäinen kangasalalainen kulttuuripyöräreitti, jonka ensipolkaisu tapahtuu sunnuntaina 22.9. Kangasala-talon edestä. Reittisovellus on mahdollista ladata älypuhelimeen.

Lisää Kangasalan Kävellen lähiluontoon -tapahtumista: https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2019/07/Euroopan-liikkujan-viikkoa-6.pdf

Euroopan liikkujan viikkon sivusto: http://mobilityweek.eu/

Lisätietoja
Hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen
p. 050 3847 653, maija.makinen(at)kangasala.fi

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku, joka on n. 10,5 kilometrin pituinen Kangasalan kaupungin rakentama ja ylläpitämä luontopolku Kangasalan keskustan tuntumassa. Kuva: Annikka Lampo