Kansainvälisyys

LIUKSIALAN KOULUN KUMMILAPSET SENEGALISSA    

  

Olemme ottaneet syksyllä 2011 Suomen lähetysseuran kautta kummikohteeksi Afrikan Senegalin koululaiset.

Kummityö Senegalissa alkoi 80 – luvulla lähetystyöntekijöiden aloitteesta. Vuosien mittaan työn laajentuessa vastuu on siirtynyt Senegalin luterilaiselle kirkolle.   Suurin osa lapsista tulee kirkon toiminta-alueen maaseutukylistä, joissa maanviljelyksellä ja karjanhoidolla elävän väestön toimeentulo on niukkaa eikä lasten koulukustannuksiin ole varaa.

Yleensä oppilailta peritään yksityisissä ja valtion kouluissa lukukausimaksu. Vanhempien kustannettavaksi jää myös koulukirjojen ja muun oppimateriaalin hankinta. Yläkouluun ja lukioon joudutaan myös muuttamaan isommalle paikkakunnalle, jolloin ruokailu, asuminen ja terveydenhoito lisäävät kustannuksia. Opetuskieli kouluissa on ranska, mitä monet lapset kuulevat ensimmäistä kertaa vasta koulussa.

Kummit auttavat perusopetuksen piirissä noin 250 lasta. Lisäksi tuetaan viittätoista nuorta ammatillisissa ja korkeakouluopinnoissa.  Oppisopimusperiaatteella tapahtuva opiskelu voi olla kanava mm. ompelijan, automekaanikon tai rakentajan ammattiin.

Oppilaita tuetaan ns. ryhmätuella. Ryhmäkohteissa kummilapset on valittu kummiohjelmaan vähävaraisuuden perusteella yksilöllisesti.  Kummituki auttaa heitä aivan samalla tavalla kuin, jos kummille olisi nimetty oma kummilapsi.

Paras lahja kummiohjelmaan valitulle lapselle on se, että he voivat käydä koulua tai pääsevät päiväkotiin. Taloudellisen tuen lisäksi kirjeiden ja lahjojen lähettäminen kummilapsille ei ole välttämätöntä, mutta se on mahdollista. Postin toivotaan mahtuvan tavalliseen kirjekuoreen, jonka enimmäispaksuus on 3 cm. Toivottuja lahjoja ovat tarrat, valokuvat ja kauniit postikortit, yksinkertaiset palapelit, muistikortit, kestävät lelut, kuvakirjat, värityskirjat, kynät ja väriliidut.

Lasten kerhot

Lastenkerhot antavat 3-6 – vuotiaille lapsille mahdollisuuden esiopetukseen kylissä, joissa ei ole valtion taholta esi – tai alakoulua. Lastenkerhoja toimii Mboukhoutourin, Thiadiayen ja Gandiayen seurakunnissa.

Kuudesluokkalainen Cain

”Olen Cain Senghour, 12 – vuotias 6. luokan oppilas. Asun Thiadiayessa, pienessä kaupungissa, jonka pääelinkeino on maanviljely. Äitini kuoli synnyttäessään viidettä lastaan, olin silloin 4 –  vuotias. Isäni antoi meidät lapset sukulaisperheisiin ja lähti töihin pääkaupunkiin. Olen kasvanut setäni perheessä heidän poikanaan heidän kuuden lapsensa kanssa. Koulussa pidän eniten ranskan kielestä.  Vapaa-aikanani harrastan jalkapalloa. Pidän paljon liikunnasta ja aikuisena haluaisinkin palvella armeijassa. Olin onnekas saadessani kummin Suomesta. Kiitän lakkaamatta häntä saamastani tuesta ja mahdollisuudestani käydä koulua. ”

Nuorten naisten opintohanke

Fatickissa on alkamassa kummituen turvin uusi koulutus nuorille naisille, jotka ovat jääneet opinnoissaan marginaaliin. Heille annetaan mahdollisuus saada koulutusta usealla alalla: kotitaloudessa, ompelussa, matematiikassa, yhteiskuntaopissa, ranskan kielessä. Kirkko on antanut naisten käyttöön uuden rakennuksen, mutta kurssikeskuksesta puutuu vielä huonekaluja. Kurssille on valittu oppilaat, opettajat ja johtajatar, joka vastaa tyttöjen opinto-ohjelmasta ja edistymisestä. Heti kun kaikki on valmista, ja talo vihitty käyttöön, opinnot alkavat.

Kummityön vastuuhenkilö Liuksialan koulussa:  

Taina Mäenpää

 

Kummikirje 12/2021 Joulukuu 2021

Tervehdys Senegalin lasten kummi!

On jälleen aika jakaa terveisiä kummityön parista Senegalista! Koronatilanne on jatkunut koko maailman tapaan myös Senegalissa. Onneksi rokotuksia on ollut saatavilla ja monet maat ovat antaneet Senegalille rokotuksia. Heinä-elokuussa Senegal kohtasi toistaiseksi suurimman korona-aallon, kun pahimmillaan tartuntoja päivässä oli jopa yli 1 700. Koulut ovat kuitenkin pysyneet auki, eikä valtio ole tuonut enää takaisin tiukkoja rajoituksia. Pahimman korona-aallon aikaan koulut olivat lomatauolla ja nyt uusi lukuvuosi on jälleen alkanut. Kummikoordinaattori Niokhor Sène on ollut tyytyväinen jälleen kerran vuosittaisiin tuloksiin: ”Kaiken kaikkiaan voimme olla todella tyytyväisiä lasten oppimistuloksiin tänäkin vuonna. 31 oppilasta läpäisi loppukokeensa heinäkuussa ja heistä 25 jatkaa opintoja lukiossa. Lukion loppukokeisiin osallistui tänä vuonna 14 ja heistä 12 läpäisi kokeet. Myös naisten koulutuskeskuksessa Fatickissa opinnot ja toiminta on jatkunut tuttuun tapaan tänä vuonna ja uusi lukuvuosi on vastikään alkanut. Naiset saavat ammattitutkinnon suorittaessaan merkittävän määrän itseluottamusta ja varmuutta, mikä auttaa heitä tulemaan entistä itsenäisemmiksi.” Viime lukuvuonna 25 nuorta naista sai diplomin naisten koulutuskeskuksesta. Koulutuslinjoina ovat ompelu, kankaanvärjäys, ravintolakoulutus sekä IT-linja. Valmistuneiden joukossa olevista nuorista osa on avannut oman ompelimon, osa työskentelee ravintolassa tai on avaamassa omaa ravintolaansa. Syys-lokakuussa kirkon työntekijät vierailivat kaikissa seurakunnissa tapaamassa oppilaita ja heidän perheitään. Nämä tapaamiset lisäävät läpinäkyvyyttä työssä ja yhteisöpohjaisissa keskusteluissa myös usein jaetaan onnistumisia sekä kehittämisideoita. Näiden tapaamisten yhteydessä lapset ja heidän vanhempansa saavat myös kahdesti vuodessa tukirahan, jolla he pystyvät maksamaan koulutarvikkeita ja tarvittaessa koulukuljetuksen ja terveyskuluja. Hannele Tulkki-Williams Syksy 2021 Kummikirje Senegal ”Tämä tuki on perheille ratkaisevan tärkeää, sillä moni lapsista on esimerkiksi orpoja, vammaisia, hylättyjä tai tulevat hyvin köyhistä perheistä, joilla ei ole varaa tukea heidän oppimistaan. Tapaamisissamme saimme jälleen paljon palautetta, että lasten olosuhteissa on tapahtunut parannusta ja lasten koulun keskeytys on vähemmän todennäköistä.”, Niokhor kertoo. Myös päiväkerhotyö on jatkunut onnistuneesti koronasta huolimatta kuudessa eri yhteisössä. Tällä hetkellä yhteensä 184 lasta osallistuu kirkon päiväkerhotoimintaan. Pienten lasten parissa työskentelevä Waly kertoo, että päiväkerhotoiminta tukee lasten valmistautumista kouluelämään, ja vanhemmat, joiden lapset ovat jo siirtyneet kouluun, ovat olleet iloisia lasten sopeutumisesta kouluun ja oppimistuloksista.

 

Tervehdys Rose Khady Ndéw Sarrilta ”Hei! Olen kasvanut maalaiskylässä noin 60 kilometrin päässä Fatickista. Isäni on maanviljelijä ja olen perheemme vanhin tytär, ja olen koulussa viidennellä luokalla. Olen mukana kummiohjelmassa, ja tuen avulla olen pystynyt onnistumaan opinnoissani hyvin. Pääsin viidennelle luokalle 11,78/20 keskiarvolla, mikä on hyvä. Tänä vuonna olen opiskellut ranskaa, englantia, historiaa, maantiedettä ja matematiikkaa. Kaikista näistä aineista pidän eniten matematiikasta. Tulevaisuudessa haluaisin valmistua farmasian tohtoriksi, siksi panostan paljon matematiikkaan. Visioni tulevaisuudesta on päästä lukioon ja menestyä siellä sekä sen jälkeen suorittaa korkeakoulututkinto yliopistossa. Kirkon kautta saamani kummiohjelman tuki on meille erittäin tärkeä, sillä synnyin perheeseen, jolla ei ole paljon varoja opiskeluihini. Suuret kiitokset siis kaikille hyväntahtoisille kummeilleni, jotka ovat tukeneet minua jo vuodesta 2016 lähtien tähän päivään – ilman teitä en voisi menestyä opinnoissani.”

Suuri kiitos teille kummeille! Rakkaat kummit, kiitos, että mahdollistatte koulunkäynnin Senegalin lapsille ja nuorille! Haluan kiittää teitä kuluneesta kahdesta vuodesta, tämä on tällä kertaa viimeinen kummikirjeeni. Jatkossa uutisia teille jakaa alueellinen hankehallinnon asiantuntijamme Hilde Paco.

 

Parhain terveisin, Niokhor Sène, Hannele Tulkki-Williams sekä Senegalin lapset ja nuoret