« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
29.9.2018 6.1.2019
Tapahtumapaikka
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
kangasala-talo.fi/tapahtumat/kimmo-pyykko-pronssiveistoksia/69
Tapahtuman tyyppi
,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kimmo Pyykkö: Elämänlanka – pronssiveistoksia

Kuvanveistäjä Kimmo Pyykön syksyn 2018 vaihtuva näyttely Elämänlanka esittelee pronssiveistoksia vuosilta 2000–2010. Taiteilija tuo nimikkotaidemuseoonsa teoksia elämän suurista kysymyksistä: elämän yllätyksellisyydestä, ajan kulumisesta ja sen päättymisestä.

Näyttelyssä elämän erilaiset kulminaatiopisteet, siirtymät ja muutokset saavat muotonsa pronssiveistoksissa ja -reliefeissä. Runollisuus ja verbaalisuus ovat teoksissa vahvasti läsnä. Näyttelyn nimi viittaa aikaan, joka on ollut Pyykölle keskeinen käsite läpi uran. Elämänlanka on hänelle vastauksia jatkuvasti etsivä olotila, joka ajatuksia kuljettaa.

Pronssiin valettuna nähdään taiteilijan suosimiin aiheisiin kuuluvia ihmisfiguureita ja eläimiä, kuten lintuja ja perhosia – tosin Pyykön linnutkin ovat aina ihmisiä. Työt muodostuvat näyttämöiksi jumalaisille komedioille, tapahtumille ja matkoille

Kimmo Pyykön taiteesta on löydettävissä selkeitä, erilaisten veistosmateriaalien käyttöön liittyviä kausia alkuaikojen rautaromusta ja lentokonemateriaalista, pronssiin, alumiiniin, teräkseen ja puuhun. Näistä pronssi on ollut taiteilijan materiaalina alusta alkaen, läpi vuosikymmenten.

Vuonna 1940 Lahdessa syntynyt Kimmo Pyykkö asui lapsuutensa ja nuoruutensa Kangasalla. Hän opiskeli Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella ja Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1963−68. Debyyttinäyttelynsä vuonna 1967 järjestänyt taiteilija on pitkän uransa aikana pitänyt noin 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut useisiin kotimaaisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin. kansainvälisestikin. Hänen teoksiaan kuuluu moniin suomalaisiin ja kansainvälisiin taidekokoelmiin. Kimmo Pyykkö palkittiin vuonna 1968 Kritiikin kannukset -palkinnolla ensimmäisenä kuvataiteilijana Suomessa. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1996.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee esittelee kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämää ja taiteilijan uraa kuuden vuosikymmenen aikana.

Syksyn toinen vaihtuva näyttely esittelee maisemakuvan mestari Pekka Luukkolan valokuvia.

Näyttelyn avoinnaoloajat

Kartta