Ravitsemus

Ravitsemussuositusten tavoite on parantaa väestön terveyttä

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan voimassaolevat ravitsemussuositukset ovat ateriapalveluissa suunnittelumme perusta. Suositukset perustuvat tutkittuun tietoon ravintoaineiden tarpeesta sekä kansanterveydestä. Suositeltava ruokavalio voi vaihdella terveydentilan mukaan, mutta useimmille suositukset sopivat sellaisenaan. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäinen ruoka-aine tai ateria. Kangasalan kaupungissa toteutamme käytännönläheistä ruokakasvatusta ja tuemme terveellisiä elämäntapoja varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä hoivakohteissa. Me syömme yhdessä. Vietämme arkea ja juhlaa monipuolisen, täysipainoisen ja maistuvan aterian parissa.

Lautasmalli.Lautasmalli kuvaa täysipainoista ateriakokonaisuutta. Se auttaa aterian koostamisessa. Lautasmallin perusperiaate on, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla tai viljalisäkkeellä sekä toinen neljäsosa ruokalajilla jossa on lihaa, kalaa, munaa, palkokasveja tai pähkinöitä/siemeniä. Ruokajuomaksi valitaan maito, piimä tai vesi. Lisäksi ateriaan kuuluu salaatinkastike ja  täysjyväleipä, jonka päällä on sipaisu hyvälaatuista kasvirasvalevitettä.

 

 

 

 

Säännöllinen ateriarytmi on hyvän ravitsemuksen perusta. Se tukee jaksamista ja painonhallintaa. Säännölliseen ateriarytmiin on hyvä totutella jo lapsena, se luo pohjan aikuisiän tottumuksiin. Lapset ja iäkkäät eivät yleensä jaksa syödä kovin suuria annoksia kerralla. Sen vuoksi aterioiden tulee jakautua tasaisesti kokopäivälle.

Kestävät ruokavalinnat. Terveysvaikutusten lisäksi ruokaa voidaan tarkastella kestävän kehityksen näkökulmasta. Ruoan kulutuksen pitää olla myös turvallista ja taloudellisesti kestävää. Ruokajätteen syntymistä tulisi vähentää. Ruoka tulisi tuottaa luonnonvaroja kestävästi ja tehokkaasti hyödyntäen. Suomalaisen ruokavalion muuttuminen suosituksen mukaiseksi vähentäisi myös ympäristökuormitusta.

Oiva järjestelmässä arvioidaan elintarviketurvallisuutta. Tästä pääset tutustumaan elintarvikevalvonnan tuloksiin. Voit kirjoittaa hakukenttään Kangasala ja tarkistaa hymylläänkö meillä sekä missä kohteissa tarkastus on tehty.