Vatsatautia hoivakodissa


Pälkäneen alueen hoivakodin yhdessä yksikössä on todettu vatsatautiepidemia. Vatsatautioireita on todettu alle kymmenellä asukkaalla, joista osa on jo toipunut.

Aiheuttajaksi epäillään oirekuvan ja herkän leviämisen vuoksi norovirusta, mutta aiheuttajan varmistuminen laboratoriokokeista on vielä kesken. Oireilevien asukkaiden hoito on toteutettu rajatun hoitohenkilökunnan toimesta noudattaen kattavia hygieniakäytänteitä ja  kosketusvarotoimia. Virus on toistaiseksi levinnyt vain toisen ryhmäkodin puolelle.

Norovirus on hyvin kestävä ja herkästi tarttuva. Nopeasti alkaviin oireisiin kuuluvat oksentelu, ripuli, vatsakivut ja usein kuume. Iäkkäille ja puolustuskyvyltään heikentyneille norovirus on vakava tauti.

Vatsataudin hoidossa pyritään saamaan sairastuneen nestetasapaino säilymään suun kautta nautittavalla vedellä ja ripulijuomilla sekä ehkäisemään taudin leviäminen muille. Virus leviää tavallisimmin henkilöstä toiseen tapahtuvana kosketus- tai pisaratartuntana.

Tautitilanteesta johtuen yksikössä vierailut eivät ole tällä hetkellä mahdollisia. Yksikköön ei myöskään oteta uusia asukkaita.  Tartunnan ehkäisyssä tärkeintä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Alkoholipitoiset käsihuuhteet eivät tehoa hyvin norovirukseen.

Tilannetta seurataan tarkasti terveys- ja vanhuspalveluiden yhteistyönä.

 

Lisätietoja:

Johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi p. 040 133 6725

Vanhuspalveluiden johtaja Elina Rissa p. 050 520 7363