Sorolan kuntoportaat ovat osa Sorolan monttuun rakentuvaa virkistysaluetta


Sorolan monttuun on valmistunut komeat kuntoportaat, jotka lisäävät kaupunkilaisten liikuntamahdollisuuksia. Kuntoportaat ovat osa Sorolan monttuun rakentuvaa virkistys- ja liikunta-aluetta, jonka toteutukseen Kangasalan kaupunki on saanut aluehallintovirastolta valtionavustusta. Virkistysalue rakentuu vuosien 2020-2021 aikana.

Sorolan kuntoportaat

Sorolan monttuun syksyllä 2020 valmistuneet kuntoportaat sijaitsevat Kangasalan Kirkkoharjussa vanhalla soranottoalueella osoitteessa Asemantie 179.

Sorolan monttuun on rakennettu tämän kesän aikana komeat kuntoportaat, jotka koostuvat runsaasta 300 askelmasta kaiteineen ja lepotasanteineen. Portaiden kokonaispituus on noin 120 metriä ja korkeuseroa kertyy noin 48 metriä. Kuntoportaiden avajaisia juhlistettiin Kangasalan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden järjestämässä Vaahtokarkkipäivä- tapahtuman yhteydessä 29.8.2020. Nimikilpailun myötä portaat saivat nimekseen Sorolamportaat.

Sorolan montun alueesta on tarkoitus kehittää monipuolinen ulkoilu- ja liikunta-alue, jota voidaan käyttää ympärivuotisesti. Kangasalan kaupunki on saanut Sorolan montun virkistysalueen rakentamiseen aluehallintovirastolta veikkausvoittovaroista myönnettyä valtionavustusta. Rakentaminen toteutuu vuosina 2020 – 2021. Tänä vuonna rakentamiseen kuuluivat kuntoportaat, valaistus ja maastonmuotoilua. Ensi vuonna rakentuvat muun muassa kotalaavu, ulkokuntoilupiste ja laajempi paikoitusalue. Alueen kehittämisessä ovat aktiivisesti olleet mukana useampi taho, kuten Kangasalan kaupungin rakentamisen palvelualue, kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut sekä Kangasalan alueen liikunta- ja urheiluseuroja.

Sorolan montun virkistysalueen yleissuunnitelmat laadittiin vuonna 2018 ja rakennussuunnittelua jatkettiin vuonna 2019. Suunnitelmassa alueelle sijoittuvia toimintoja ovat kuntoportaat, näköalapaikka, kävelyreitit, maastopyöräily, lasten bmx-rata, rantalentopallo, alamäkipyöräily, kotalaavu, ulkokuntosali ja kenttäalue kaikenlaiseen pelailuun. Maastoratsastusreitti kulkee alueen itäreunalla. Talviajan toimintoihin kuuluvat lisäksi hiihto, suksikrossialue ja halsterilatu lasten hiihtokoulua varten. Alueella on myös varauduttu lumen varastointiin ensilumenlatua varten.

Pysäköintialuetta laajennetaan ja nykyinen ratsastusreitti linjataan pysäköintialueen kohdalta uudelleen. Alueen valaistusta lisätään. Valaistavat alueet koskevat kuntoportaita, laavun aluetta, bmx-radan aluetta ja pysäköintialuetta. Nykyinen valaistu hiihtoreitti säilyy.

Lisätietoa:

Kangasalan kaupunki/ Rakentamisen palvelualue:
Jari Järvinen, kaupunginpuutarhuri, p. 050 5509079
Milla Santalehto, suunnittelija, p. 044 4813009

Kangasalan kaupunki/ Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut:
Jarno Schutskoff, liikunnan palvelukoordinaattori, p. 050 309 4545

Sorolan montun virkistysalueen yleissuunnitelma, kesätoiminnot:
https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2019/04/Sorolan_monttu_yleissuunnitelma_kesa_Luonnos-2.pdf

Sorolan montun virkistysalueen yleissuunnitelma, talvitoiminnot:
https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2019/04/Sorolan_monttu_yleissuunnitelma_talvi_Luonnos_2.pdf

Sorolan montun virkistysalueen yleissuunnitelma, kasvillisuuden kehittäminen:
https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2019/04/Sorolan_monttu_kayttosuunnitelma_kasvillisuus_luonnos_23052018.pdf