Repe, Romu ja Riepu aloittavat kierroksensa Kangasalla


Pirkanmaan Jätehuollon Repe, Romu ja Riepu ottavat maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut, sähkölaitteet sekä poistotekstiilit. Autot kiertävät Kangasalla 4.-18.6.2024. Vuoden aikana autot pysähtyvät 17 kunnan alueella.

Pakkaa jätteet mukaan ja lähde morjestamaan Repeä ja Romua. Mukana nyt myös Riepu, poistotekstiilin keräys. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto.

Tarkista jätteet kotona

Keräysautojen kyytiin kelpaavat jätteet kannattaa tarkistaa ennen pysäkille lähtemistä. Apua tähän saa Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta ja Roskakalenterista. Sieltä löytyvät myös kierroksen aikataulu, pysäkkien osoitteet sekä ohjeet miten keräyspaikalla toimitaan.

93 000 kiloa metallia

Viime vuonna kuormureilla oli 91 keräyspäivää (Kangasalla 10) ja 5314 asiakasta (Kangasalla 565). Koko 17 kunnan alueelta kyytiin saatiin noin 54 000 kg (Kangasalla 5700 kg) kodin vaarallisia jätteitä ja 104 000 kg (Kangasalla 15 300 kg) metalleja.

Kodin vaarallisia jätteitä ovat muun muassa akut, öljyt, maalit ja erilaiset kemikaalit. Osa vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden materiaalista kierrätetään ja vaaralliset ainesosat käsitellään haitattomaan muotoon. Metallit sulatetaan ja käytetään uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Poistotekstiilejä kertyi viime vuoden kierroksella 6000 kg koko alueelta. Poistotekstiiliin kuuluvat rikkinäiset ja muuten huonot, mutta kuitenkin puhtaat ja kuivat tekstiilit kuten housut, hameet, paidat ja takit sekä kodintekstiilit. Keräykseen voi tuoda kaksi muovikassillista poistotekstiiliä kerrallaan. Kerätystä poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, jota yritykset voivat käyttää tuotteidensa raaka-aineena. Lisätietoa löytyy verkosta: https://pjhoy.fi/poistotekstiilit/

Repe & Romu & Riepu -kierros täydentää jäteasemien ja jätekeskusten palvelua. Myös ne ottavat kodin vaaralliset jätteet, metalliromut ja sähkölaitteet maksutta vastaan.

Repe & Romu & Riepu verkossa: https://pjhoy.fi/repejaromu