Poikkeama koronarokotteiden annossa 18.10.2021


Kangasalan terveyspalveluissa Suoraman neuvolassa annettiin 18.10.2021 inhimillisen virheen vuoksi 3 päivää vanhoja Pfizerin koronarokotteita noin 35 asukkaalle.

Vanhentuneen rokotteen turvallisuudesta ja tehosta on neuvoteltu THL:n kanssa. Ei ole näyttöä siitä, että vanhentunut rokote aiheuttaisi mitään turvallisuusriskiä. Uusinta-annoksen tarpeellisuus arvioidaan jokaisen asukkaan kohdalla yksilöllisesti. Yleisperiaate on, että jos vanhentunut rokote on aiheuttanut paikallisia tai yleisreaktioita (paikallinen kipu, kuume, kipeä olo) on rokote herättänyt toivotun immuunivasteen. Mikäli potilas kuuluu ikänsä tai perussairauksien takia vakavan koronataudin riskiryhmään, suositellaan uutta rokotusta mahdollisimman pian. Nuorilla ja perusterveillä uusinta-annoksesta ei katsota olevan hyötyä. Kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus uusintarokotteeseen. Jokainen vanhentunutta rokotetta saanut kontaktoidaan henkilökohtaisesti.

Kangasalan terveyspalvelut ovat pahoillaan virheen johdosta ja pyrimme tarkastamaan prosesseja, jotta virhe ei pääse toistumaan.