Pirkanmaalla olisi ollut valmius jatkaa maakunta- ja sote-uudistusta – tehtyä työtä hyödynnetään jatkossa


Tänään tulleen tiedon mukaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ei jatku hallituksen esityksen pohjalta.  

Pirkanmaalla olisi ollut valmius toteuttaa uudistus tavoitteiden mukaisesti. Valmistelu on edennyt erinomaisesti maakunnassamme yhteistyössä kuntien, sairaanhoitopiirin, ELY-keskuksen ja TE-toimiston sekä maakunnan liiton kanssa.

– Myös poliittinen tuki muutosvalmistelulle on ollut olemassa Pirkanmaalla, sanoo poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto.

Sosiaali- ja terveysalan uudistuksen tarve ei ole poistunut. Kun uudistuksen eteneminen alkoi näyttämään yhä epätodennäköisemmältä, käynnistettiin Pirkanmaan muutosorganisaatiossa varautuminen tilanteeseen.  

– Tarkastelemme parhaillaan mitä kehittämistyötä tulee jatkaa viipymättä ja mitkä maakunnalliset työryhmät ja verkostot ottavat niistä vastuun. Mikäli ministeriöiltä tulee ohjeita kansallisista jatkotoimista, toimimme niiden mukaan. Vuosia tehty valmistelu ei saa nyt valua hukkaan, toteaa Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen.

Kahden ja puolen vuoden valmistelun jälkeen hyvin edenneitä ja kypsiä osioita täytäntöönpanoon on kymmeniä. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa lasten ja perheiden palveluissa perhekeskusmalli sekä ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon vahvistaminen. Lisäksi tietojärjestelmätyössä on edetty yhteisten käytäntöjen suuntaan.

– Nämä pitäisi toteuttaa, vaikka sote-uudistusta ei valtakunnallisesti viedä eteenpäin, toteaa sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala.

Valmistelu on tiivistänyt maakunnan toimijoiden yhteisyötä yli organisaatioiden. Palveluja on katsottu uusin silmin, asiakkaan näkökulmasta ja suurempina kokonaisuuksina.

– Pirkanmaan erityispiirre on kyky laaja-alaiseen yhteistyöhön. Valmiutta erilaisiin yhteistyömalleihin on varmasti jatkossakin, toteaa maku-muutosjohtaja Jukka Alasentie.

Luovuttavissa organisaatioissa ei tapahdu tämän päätöksen pohjalta mitään yhtäkkistä muutosta tai ”tyhjän päälle tippumista”. Nykyjärjestelmä jatkuu ennallaan, asiakkaista pidetään huolta ja palvelut tarjotaan kuten ennenkin.

Henkisesti päätös voi olla suuri kuntien sote-työntekijöille, joiden oli määrä siirtyä vuonna 2021 Pirkanmaan maakunnan työntekijöiksi. Epävarmassa tilanteessa toivotaan jaksamista heille ja maakunnan muutosvalmistelijoille, toteaa maakunta- ja sote-uudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja Juha Yli-Rajala.

Muutosjohto informoi seuraavista askelista tarkemmin heti, saatuaan tilannetietoa valtiovarainministeriön valtakunnallisesta tilannekeskuksesta.

Lisätietoja antavat:
Maakunta- ja soteuudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja
Roope Lehto
p. 040 591 5660

Maakunta- ja soteuudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja
Juha Yli-Rajala
p. 040 743 6356

Pirkanmaan muutosjohtaja
Päivi Nurminen
p. 040 754 3692
paivi.nurminen @ pirkanmaa.fi

Muutosjohtaja (maku)
Jukka Alasentie
p. 0500 733 620
jukka.alasentie @ pirkanmaa.fi

Muutosjohtaja (sote)
Jaakko Herrala
p. 050 329 7166
jaakko.herrala @ pirkanmaa.fi