Pihajätteet peräkärryyn ja jätekeskukseen!


Pian on syksyisten pihatöiden aika! Jos risuja, haravoituja lehtiä ja pilaantuneita omenia ei pysty käsittelemään omalla tontilla, ne voi koota peräkärryyn ja suunnata jätekeskuksiin, Nokian Koukkujärvelle tai Tampereen Tarastenjärvelle. Peräkärrykuormallinen, korkeintaan 2 kuutiota, risuja tai muita puutarhajätteitä otetaan Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa maksutta vastaan. Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä. Myös moni kunta on järjestänyt asukkailleen vastaanottopaikan risuille.

 

Muumio-omenat ja vieraslajit

Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan kompostiin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajätteen joukkoon, tai viedä jätekeskuksiin. Omenat kannattaa laittaa jäteastiaan vähän kerrallaan, jottei astia tule liian painavaksi siirtää ja tyhjentää. Jäteastia saa painaa korkeintaan 60 kiloa. Yksittäiset vieraslajikasvit, kuten kurtturuusun ja jättipalsamin, voi kaivaa juurineen maasta ja laittaa hyvin pakattuna sekajäteastiaan. Jätesäkkiin pakattuja kasveja voi viedä myös Koukkujärven tai Tarastenjärven jätekeskukseen, jolloin alle 2 kuutiota vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta. Pakatut kasvit ja juuret vastaanotetaan myös jäteasemilla, jolloin ne hinnoitellaan sekajätteen mukaan. Ohjeet isompien erien tuontiin voi kysyä Pirkanmaan Jätehuollosta.

Multaa mukaan

Paluumatkalle peräkärryyn voi lapioida Koukkujärven vihermultaa, jota myydään molemmissa jätekeskuksissa. Se sopii kasvualustaksi nurmikolle, kasveille ja puille sekä yleisesti viherrakentamiseen. Peräkärryllinen multaa maksaa 17 euroa. Suuremmat erät myydään ainoastaan Koukkujärveltä.

 

Lisätiedot: 

Pirkanmaan Jätehuolto

www.pjhoy.fi