Lamminrahkan koulun taideteos sukeltaa tunteisiin


Lamminrahkan yhtenäiskoulun taideteoskokonaisuuden toteuttaja on valittu. Taiteilija on julkisen taiteen parissa melko tuore, nouseva nimi, tamperelainen monilahjakkuus Ninni Luhtasaari. Hän on tunnettu keraamisista veistoksistaan ja kirjontatöistään ja menestynyt myös muusikkona. Moniosainen teoskokonaisuus valmistuu yhtä matkaa koulurakennuksen kanssa, ja avataan yleisölle elokuussa 2023, kun Lamminrahkan pienten lasten yksikkö ja alakoulu aloittavat toimintansa.

Taiteilija valittiin neljän kutsukilpailuun osallistuneen työn joukosta. Kutsukilpailuun osallistuvat puolestaan valittiin 124 kiinnostuneen, portfolionsa lähettäneen taiteilijan joukosta. Raadissa olivat Kangasalan kaupungilta opetus- ja vapaa-aikapalveluiden ja Lamminrahka-projektin edustus sekä lisäksi koulukeskuksen arkkitehti, Tampereen taidemuseon julkisen taiteen aluekoordinaattori ja kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää ammattitaiteilijaa. Kutsukilpailun neljästä teosehdotuksesta kysyttiin myös Pitkäjärven yläkoululaisten mielipiteitä. Voittaja jakoi oppilaiden mielipiteitä: osa tykkäsi kovasti tunnelmasta ja väreistä, osa oudoksui äkkiseltään erikoisennäköisiä hahmoja. Raati luotti kuitenkin siihen, että ajan kanssa hahmojen outous hälvenee.

Kutsukilpailuun osallistuneita neljää teosehdotusta arvioitiin muun muassa taiteellisen laadun, ajattomuuden ja koulun arjessa kestämisen näkökulmista. Teoksen tuli myös sopia Lamminrahkan ja koulun tavoiteltuun tunnelmaan ja miljööseen.

Kouluun tuleva teossarja koostuu useammasta teoksesta. Teokset sijaitsevat pääasiassa aulatiloissa, lisäksi pienempiä teoksia sijoittuu myös yllättävämpiin paikkoihin. Teokset koostuvat keraamisista, käsin tehdyistä ja mosaiikkimaisesti yhteen saumatuista laatoista.

– Teosten teemat liittyvät luonnonläheisyyteen sekä nuoruuden haasteisiin ja haaveisiin. Olen pyrkinyt siihen, että teokset olisivat samastuttavia ja välittäisivät lempeyttä ja kannustavuutta. Hahmot ovat muotokielensä kautta niin lähellä luontoa, että ovat selkeästi osa sitä. Myös valittujen lasitteitten värimaailma on suoraan luonnosta, eri vuodenajoilta, taiteilija Ninni Luhtasaari avaa ajatuksia taideteosten taustalla.

– Teoksissa pohdiskellaan kosketusta, ystävyyttä ja nähdyksi tulemista. Ne ovat tärkeitä elämän rakennuspalikoita kaikenikäisille – etenkin esi- ja murrosikäisille, jotka kipuilevat myrskyisän kasvun silmässä. Vaikka välillä joutuu solmuun itsensä kanssa, elämä kannattelee ja opettaa, Luhtasaari jatkaa.

– Teossarja sopii hyvin Lamminrahkan tavoitteisiin yhteisöllisestä ja luonnonläheisestä alueesta. Myös teoksista välittyvä lämpö, humaanius ja ajattomuus osuvat yksiin Lamminrahkan alueen suunnitteluperiaatteiden kanssa, kertoo Lamminrahkan projektipäällikkö ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Sanna Karppinen.

– Raatia miellytti myös, että teoksia on luontevaa käyttää apuna esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen ja äidinkielen opettamisessa. Teokset jättävät tilaa katsojan omalle tulkinnalle ja niistä löytyy varmasti uusia ulottuvuuksia lapsen kasvaessa, Karppinen täydentää.

Koulun taideteos tulee olemaan Lamminrahkan toinen taideteos. Ensimmäinen teoskokonaisuus ”Lehdet” ja Varpuset” valmistui viime keväänä Lamminrahkan eritasoliittymän sillan kaiteisiin ja meluseiniin. Lamminrahkan eteläosan julkisen taiteen, unelmien viherympäristön ja tapahtumien yleissuunnitelma valmistui helmikuussa ja siinä on suunniteltu paikat yhteensä 15 julkiselle taideteokselle.  Ne sijoitetaan katualueille, aukioille ja viheralueille. Koulun taideteossarja toteutetaan ja eritasoliittymän taideteokset toteutettiin prosenttiperiaatteella osana investointeja, mutta loput Lamminrahkan taideteokset toteutetaan rakennusliikkeiltä tontinluovutuksen yhteydessä kerättävillä lumovoimamaksuilla.

Yhtenäiskoulu on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke, jonka Kangasala rakennuttaa ja Tampere maksaa oppilasmääräänsä vastaavan osuutensa tilakustannuksista. Kouluun tulee noin 900 oppilasta, lisäksi koulu on vilkkaassa harrastuskäytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Samaan rakennukseen tuleva pienten lasten yksikkö eli päiväkoti sekä esi- ja alkuopetus on Kangasalan oma hanke.

Lamminrahkan kunnallistekniikka on rakenteilla ja koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkaa toukokuussa. Omakotitalo- ja kaupunkipientalotonttien haku kestää 12.4. asti ja rakentamaan pääsee 2022. Ensimmäiset asunnot kerrostaloista, rivitaloista ja paritaloista tulevat myyntiin tänä vuonna.

Lisätietoja taiteilijasta ja tuotannosta:

https://www.ninniluhtasaari.com/

Lumoava Lamminrahka -taideohjelma:

https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2021/02/Lumoava-Lamminrahka-Taideohjelma-2021-02-16.pdf

Lisätietoja:

Kangasalan kaupunki
Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329, sanna.karppinen@kangasala.fi
www.lamminrahka.fi

 

: