Lamminrahkan koulukeskuksen suunnittelukilpailun voitti ehdotus ”Kerkkä”


Lamminrahkan koulukeskuksen yleisen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin ehdotus ”Kerkkä”, jonka tekijäksi paljastui Verstas Arkkitehdit Oy. Kilpailun tulokset julkistettiin perjantaina 6.3.2020 Kangasala-talossa. Ensimmäisen palkinnon arvo on 55 000 euroa. Kilpailun yleinen taso oli hyvä ja tarjosi laajan kirjon ratkaisumalleja haastavaan suunnittelutehtävään.

Näkymä tulevalta Mossin puistokadulta voittaneessa ehdotuksessa “Kerkkä”. Verstas Arkkitehdit Oy.

Lamminrahkan ja Ojalan asuin- ja työpaikka-alueita rakennetaan parhaillaan yhtenä Tampereen seudun suurimmista aluehankkeista. Lamminrahkan keskustaan kahdessa vaiheessa rakentuva koulukeskus sijoittuu tulevan Mossin puistokadun varteen ja torin kulmaan. Palkintolautakunta toteaa, että parhaimmissa ehdotuksissa on onnistuttu löytämään Lamminrahkan identiteettiä luovia ratkaisuja samalla tarjoten uudenlaisia monitilaoppimisympäristöjä, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäröivään kaupunki- ja puistotilaan.

Ehdotus numero 36 ”Kerkkä” onnistuu ehdotuksista parhaiten luomaan kokonaisuuden, joka kehittää toria virikkeellisenä kaupunkiympäristönä ja korostaa sen asemaa uuden kaupunginosan keskeisenä julkisena tilana. Kaupunkikuvallisten ansioiden takana on tilankäytöllinen oivallus viedä liikuntasali toiseen kerrokseen, mikä vapauttaa tilaa ensimmäisestä kerroksesta ja mahdollistaa aulatilojen avautumisen useaan suuntaan. Sisätilojen väliset yhteydet ovat lyhyet ja tilallinen kokonaisratkaisu tiivis ja toimiva.

– Suunnitteluratkaisuamme ohjasivat erityisesti rakennuksen käyttäjäkokemukseen eläytyminen sekä tavoite luoda yhteisöllinen kohtaamispaikka Kyläpuunaukion äärelle. Uuden kaupunginosan merkittävimmän julkisen rakennuksen suunnittelu oli erittäin mielenkiintoinen tehtävä, johon rakentamisen vaiheistamisen sekä talon eri toimijoiden yksilöllisten tarpeiden yhteensovittaminen monikäyttöiseksi oppimisympäristöksi toivat omat lisähaasteensa, kertoo Ilkka Salminen Verstas Arkkitehdeistä.

Verstaan suunnitelma muodostuu kolmesta lohkaremaisesta osasta, joita yhdistää avoin aula, koulukeskuksen sydän. Eri ikäisten lasten tilat on ryhmitelty sydämen ympärille kylämäiseksi ja helposti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi.

Toisen palkinnon sai ehdotus ”Mettä” ja kolmas palkinto annettiin nimimerkille ”Nelikko”. Kaksi lunastusta päätettiin antaa ehdotuksille ”Kiekka” ja ”Opinrattaat”. Palkintolautakunta jakoi myös kolme kunniamainintaa ehdotuksille ”Pääsky”, ”Lamminrahkala” ja ”Liitää oravien kanssa”.  Ensimmäisen palkinto on 55 00 euroa, toinen 40 000 euroa ja kolmas 25 000 euroa, lunastukset à 12 500 euroa.

Kilpailuehdotukset (57 kpl) olivat yleisön nähtävänä kilpailun verkkosivuilla, ehdotuksille annettiin ääniä yhteensä 52 kpl. Eniten kannatusta sai ehdotus ”Mahla” (11 ääntä) ja toiseksi eniten 7 äänellä nimimerkki ”Lamminrahkala”.

Tavoitteena on viedä suunnittelua eteenpäin kilpailun voittajan kanssa. Kaikille avoin kilpailu päättyi 5.11.2019. Kangasalan kaupunki järjesti kilpailun yhteistyössä Tampereen kaupungin sekä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa. Palkintolautakunta koostui Kangasalan ja Tampereen kaupunkien edustajista sekä kahdesta SAFA:n nimeämästä arkkitehtijäsenestä. Myös eri alojen asiantuntijat osallistuivat arviointiin.

Mitoitustietoa
  • Koulukeskus yhteensä 1236 lasta tai oppilasta.
  • Koulu (luokat 3-9) 930 oppilasta, Kangasalan ja Tampereen yhteishanke
  • Pienten lasten yksikkö 306 lasta, varhaiskasvatus, esiopetus ja alkuopetuksen luokat 1-2 (Kangasalan hanke)
  • Kokonaisbruttoala 14 260 k-m2.
  • Ensimmäisessä vaiheessa, vuonna 2023, valmistuvat alaluokkien tilat sekä pienten lasten yksikkö. Toisessa vaiheessa valmistuvat tilat yläluokille.
  • Lamminrahkan alueen arvioitu asukasmäärä 8 000 asukasta.
  • Ojalan alueen arvioitu asukasmäärä 4 500 asukasta.
Lisätietoja

Kilpailun verkkosivuilla on arvostelupöytäkirja sekä kuvia ja planssit:                                            www.kangasala.fi/koulukilpailu
www.lamminrahka.fi

Kangasalan kaupunki
Luunnitteluarkkitehti Susanna Virjo, p. 040 133 6773
Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen, p. 040 133 6329.

sähköpostit etunimi.sukunimi@kangasala.fi