Lajittelua lisää kotipihoihin – muutos alkaa Tampereelta


Lähivuosina kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä täytyy löytyä pihasta lajitteluastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Alueellinen jätehuoltolautakunta on hyväksynyt kunnalliset jätehuoltomääräykset 19.5. kokouksessa. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa*.

Velvoitteet astuvat voimaan vaiheittain

Esityksen mukaan määräykset astuvat voimaan vaiheittain (vähintään 5 asunnon kiinteistöt)

  • Tampere: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.9.2021
  • Muut 16 kuntaa: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.4.2022
  • Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022
  • Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023
  • Muutoksen aloittavat tamperelaiset vähintään 5 asunnon kiinteistöt, joilta puuttuu biojäte, metalli tai lasipakkaukset. Heidän tulee täyttää verkkolomake osoitteessa www.pjhoy.fi/kotipiha 30.6. mennessä. Tilauksia kerätään jonoon ja niitä aletaan toimittaa kesän aikana. Me ilmoitamme isännöitsijälle, milloin astiat toimitetaan taloyhtiölle, viimeistään elokuussa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala.

Pirkanmaan Jätehuolto tiedottaa taloyhtiöitä isännöitsijän kautta, kun kiinteistön liittymisvuoro tulee ajankohtaiseksi.

Maksuttomat jäteastiat helpottavat järjestelyjä

Uudistus vaatii toimivaa työnjakoa. Kiinteistöt laittavat jätetilat kuntoon, isännöitsijä tilaa keräyksen, Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa jäteastiat – ja asukkaat hoitavat tärkeimmän eli lajittelun.

  • Tuomme kiinteistöille maksutta pyörälliset jäteastiat (140-770 l) ja taloyhtiöiden tehtäväksi jää etsiä niille sopiva paikka. Kiinteistöt tilaavat itse syväsäiliöt, kertoo asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala.
  • Olemme avanneet verkkosivun (www.pjhoy.fi/kotipiha), josta löytyy tilauslomake, keräyksen hinnat, mitoituslaskuri sekä ohjeita ja vinkkejä muun muassa syväkeräyskiinteistöille, jätetilan oikealle suunnittelulle sekä taloyhtiöiden yhteisille jäteastioille, kimpoille. Ne ovat hyvä vaihtoehto, jos tilanpuute yllättää, kertoo Oksala.

Biojätteen keräysvelvoite laajenee omakotitaloille parin vuoden päästä

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023. Vaihtoehtona on myös yhteinen jäteastia naapurin kanssa tai  kompostointi, mutta siitä on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

  • Jätehuoltomääräysten aikataulut on porrastettu niin, ettei muutos koske koko aluetta samanaikaisesti. Näin varmistetaan kiinteistöjen varautuminen muutokseen, sujuva asiakaspalvelu, jäteastioiden saatavuus ja toimivat jätekuljetukset, alueellisen jätehuoltolautakunnan jätehuoltoinsinööri Anu Toppila kertoo.

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.

Jätehuoltomääräyksissä on tiukentuvia velvoitteita myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan jätehuollolle.

Jätehuoltomääräysten velvoiterajat pohjautuvat käynnissä olevaan jätelain uudistukseen. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.

Tyhjennysvälit pitenevät

Jätehuoltomääräyksissä pidennettiin myös jäteastioiden sallittuja tyhjennysvälejä. Jos kiinteistöllä lajitellaan biojäte, sekajäteastian pisin tyhjennysväli on 8 viikkoa nykyisen 6 viikon sijaan. Myös pyörälliseen jäteastiaan kerättävän biojätteen tyhjennysvälit venyvät; biojäte on jatkossa tyhjennettävä kesäaikaan vähintään 2 viikon välein ja talviaikaan vähintään 4 viikon välein. Kartonki- ja muovipakkausten jäteastia on uusien määräysten myötä tyhjennettävä vähintään 8 viikon välein.

Isojen metallisten pikakonttien käytöstä luovutaan työturvallisuussyistä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.7.2021. Lue lisää jätehuoltomääräyksistä

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Virpi Oksala, asiakkuuspäällikkö p. 050 581 9328

Timo Varsala, tekninen päällikkö, logistiikka p. 050 338 2463

www.pjhoy.fi/kotipiha

 

Alueellinen jätehuoltolautakunta

jätehuoltoinsinööri Anu Toppila p. 040 806 3362

suunnittelija Minna Tjäderhane-Ojala p. 040 806 3559

 

*Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnat

Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

 

Liitteenä oleva kuvat: kuvaaja Laura Happo