Kuntaministeri Sirpa Paatero vieraili Kangasalla


Kuntaministeri Sirpa Paatero tapasi keskiviikkona 12.1. kaupungin edustajia Kangasala-talossa, missä keskusteluaiheina olivat sosiaali- ja terveyspalvelut, henkilöstön saatavuuden edistäminen ja ikäihmisten palvelut. Koronatilanteen vuoksi tutustumista palveluyksiköihin ei ollut ministerivierailulla mahdollista järjestää.

Tilaisuudessa olivat kaupungin edustajina läsnä valtuuston puheenjohtaja Hanna Laine, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Haavisto, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne sekä vanhustyön johtaja Elina Rissa.

Kaupunginhallituksen huoneessa istuttiin väljästi turvavälietäisyyksin. Vasemmalta kuntaministeri Sirpa Paatero, valtuuston puheenjohtaja Hanna Laine, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Haavisto ja kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne esitteli kuntaministerille sosiaali- ja terveyskeskuksessa tehdyn kehittämistyön edistysaskeleita. Niihin lukeutuvat mm. työnantajakuvan ja rekrytointimarkkinoinnin kehittäminen. Vanhustyön johtaja Elina Rissa kertoi vanhuspalveluista ja niiden toteuttamisen painopisteistä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne (vas.) ja vanhuspalveluiden johtaja Elina Rissa (oik.)

Kuntaministeri Paateron kanssa mietittiin keinoja erityisesti sote-palveluiden tuottamista merkittävästi vaikeuttavaan henkilöstöpulaan. Ongelmallisin tilanne on sote-palveluissa, mutta haaste koskee palveluita laajemminkin mm. varhaiskasvatusta.

– Me kunnissa toivomme valtakunnallisia, nopeita ja tehokkaita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi, koska henkilöstöpula on jo jopa kriisiyttänyt lakisääteisten palveluiden tuottamista, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen sanoi.

Kuntaministeri Sirpa Paatero

Kuntaministeri Paatero totesi, että ongelma on tällä hetkellä valtakunnallinen ja koskee koko yhteiskuntaa, myös yksityissektoria.

– Ratkaisuja pohditaan jo myös parhaillaan ja valtioneuvoston työryhmä selvittää erilaisia vaihtoehtoja, kuten työvoiman saatavuuden parantamista lisäkoulutuksen kautta, Paatero sanoi.

Hyvinvointialueista keskusteltaessa kaupunginjohtaja Auvinen korosti, että kuntien rahoitusasema on turvattava uudistuksessa, koska sillä on ratkaiseva merkitys kuntien tuleviin toimintamahdollisuuksiin niin perusoikeuksien toteuttajana kuin elinvoima- ja kilpailukykytehtävien hoitajana.

– Kunnat huolehtivat jatkossakin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ohella merkittävästä määrästä perusoikeudellisia tehtäviä, kuten varhaiskasvatus sekä esi- ja perusopetus, Auvinen totesi.

Näistä haasteista huolimatta voitiin yhdessä todeta, että todella paljon on korona-aikana, ja juurikin sen vaikutuksesta, myös onnistuttu uudistamaan palveluita ja kehittämään uutta. Erityisesti monet digipalvelut ovat tehneet isoja loikkia eteenpäin.

– Pääasiassa ihmiset ympäri Suomea ovat kuitenkin tyytyväisiä saamiinsa palveluihin ja koronan myötä julkisen puolen palvelut ovat saaneet lisää arvostusta, kuntaministeri Paatero sanoi.

 

Teksti ja kuvat: Annikka Lampo